روبند چیزل
پس از گذشت سالها استفاده از نمونه های بسیار ساده گاوآهن چیزل تا نمونه های امروزی، همچنان هدف، هوادهی و بهم زدن خاک با کمی برگرداندن آن است. کاربرد گاوآهن های چیزل در مواردی توصیه میشود که برگرداندن خاک علی رغم اثرات مفیدی که می تواند داشته باشد، به دلایلی توصیه نمی شود. برای مثال، در مواردی که بقایای گیاهی به دلیل کنترل فرسایش نباید به زیر خاک بروند، یا ضمن محدود کردن تبخیر سطحی باید سبب نفوذ بهتر و ذخیره حداکثر رطوبت شوند. با چیزل می توان علف های هرز را کنترل کرد همچنین با کاربرد آنها در عمق هایی بیش از عمق گاوآهن های برگرداندار، می توان لایه سخت ناشی از کار مداوم گاوآهن های برگرداندار در عمقی ثابت را شکست.
تحقیقات نشان داده است که با چیزل زدن فقط 25 درصد از بقایا به زیر خاک می روند. متداول ترین چیزل های بازار چیزل پنج شاخه و چیزل هفت شاخه و چیزل نه شاخه می باشد.
بزرگترین نقص چیزل در فصل بهار روی می دهد که پس از شخم با چیزل و کشت بذر در صورتی که بقایای زیادی روی سطح خاک باشد، وجود بقایا باعث می شود سطح گرم نشود و در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد و در جوانه زنی بذر تأخیر ایجاد شود و در نهایت موجب کاهش عملکرد شود. عیب دیگر اینکه وقتی از چیزل به عنوان خاکورز اولیه استفاده می شود، نیاز به استفاده بیشتری از سموم قارچ کش و علف کش می باشد.
کشش چیزل با افزایش عمق و سرعت پیشروی افزایش می یابد. منتهی روند این افزایش بستگی به نوع خاک، محتوای رطوبت، شکل تیغه و زاویه نفوذ به خاک بستگی دارد. با افزایش سرعت، خاک بیشتر خرد می شود البته احتمالا چون نیاز به خاکورزی ثانویه کمتر می شود افزایش سرعت توجیه پذیر می شود.
در بیشتر خاک های ایران که خاک های خشک و با مواد آلی کم هستند، استفاده از چیزل بهتر است و بیشتر توصیه می شود. ضمن اینکه گاوآهن برگرداندار بقایای گیاهی را دفن کرده و سطح خاک را بدون محافظت در مقابل فرسایش رها می کند و در نتیجه فرسایش خاک در گاوآهن برگرداندار بیشتر است.
چون گاوآهن چیزل خاک را شکسته و برش میدهد، بهترین گزینه برای خاکهای خشک و سخت میباشد. وقتی خاک بیش از حد مرطوب است توسط پایه چیزل صرفا خرد شده و باز میشود بدون آنکه برشخورده و بهم بخورد. در حقیقت وقتی خاک مرطوب با چیزل خاکورزی شود کلوخهای بزرگی ممکن است تشکیل شود که به سختی یا شاید غیرممکن باشد که توسط خاکورز بعدی شکسته شده و یک بستر مناسب برای بذر ایجاد شود.
اجزای چیزل شامل شاسی، پایه ها، غلاف و روبند و تیغه یا سوک های آن می باشد. روبند چیزل قطعه ای فولادی است که با دو پیچ به غلاف وصل شده و شاسی را در وسط خود قرار می دهند. استحکام و قدرت روبند چیزل از اهمیت بالایی برخوردار است. چون تمام بارها و فشارها از طرف خاک به پایه ها و پایه هم از طریق غلاف و روبند چیزل، فشار را به شاسی منتقل می کند.