آفتامات دینام تراکتور
در سیستم های برق برای خودرو و ماشین های کشاورزی باید دستگاهی باشد که برق تولید کند و شارژ باتری را پر نگه دارد. در سیستم برق دینام یا آلترناتور وظیفه ی تولید برق را بر عهده دارد که در اصطلاح دینام های جدید همان آلترناتورها می باشد.
تفاوت های بین دینام و آلترناتور: در زمان های قدیم، قطعه ای که برق تولید می کرد را به نام دینام می شناختند. این دینام از نظر ساختار بزرگ بوده و در دور های پایین برق کمی تولید می کردند. به دلیل وجود محدودیت دینام ها، از چرخه ی تولید خارج شدند و آلترناتور ها جای دینام را گرفتند. به دلیل اینکه آلترناتور ها هم ابعاد کوچکی دارند و هم در دور های پایین برق زیادتری تولید می کنند. ولی در جامعه همچنان آلترناتور ها را به اسم دینام می شناسند.قطعاتی که در آلترناتور ها وجود دارد بسته به سایز و میزان برقی که باید تولید کنند، انتخاب می شوند و نسبت به برق مصرفی که یک خودرو نیاز دارد، سایز آلترناتور انتخاب می شود.
آلترناتور ها برق سه فاز (AC) که تولید می کنند باید توسط چند قطعه برق 12 ولت DC تبدیل شود تا بتوان در باتری ذخیره شود.
زمانی که برق توسط سیم پیچ آلترناتور به صورت سه فاز متناوب تولید می شود در داخل آلترناتور توسط چند تا دیود به برق مستقیم 12 ولت تبدیل می شود. ولی باید این برق کنترل شده برای باتری ارسال شود و زمانی که باتری پر شد برق قطع شود و به باتری آسیبی نرساند قطعه ای که این وظیفه بر عهده آن می باشد را آفتامات آلترناتور می گویند ولی در بین مردم به نام آفتامات دینام شناخته می شود. این قطعه در تراکتور های قدیمی، بیرون آلترناتور ها نصب می شد ولی الان بر روی خود آلترناتور ها با دو تا زغال همراه شده و پشت آلترناتور (دینام ) نصب می شود.
خرابی های آفتامات دینام ها بیشتر در قسمت برد و در قسمت زغال ها می باشد. اگر خرابی در قسمت زغال باشد با تعویض زغال این مشکل بر طرف می شود و اگر از قسمت برد آفتامات باشد باید کل قطعه تعویض شود. به دلیل پایین بودن قیمت این قطعه، معمولا کل قطعه تعویض می شود.
انواع آفتامات های موجود در بازار بسته به نوع آلترناتور ها (دینام ها ) ساخته می شوند. ولی از نظر کاری که انجام می دهند یکی بوده و فقط شکل ظاهری آن ها با هم متفاوت است. بیشتر آلترناتور هایی که بر روی تراکتور ها نصب می شود از مدل بنز و پرکینز بوده که فقط شکل ظاهری فرق می کند با تعداد پیچی که بر روی قطعه نصب می شود.
بدنه آفتامات دینام ها را معمولا از جنس آلومنیوم و پلاستیک فشرده می سازند و برد داخل آن ها به صورت پلمپ می باشد تا این که به برد دستگاه آب یا گرد و خاک نفوذ نکند و بدنه آلومنیومی که دارد باعث خنک تر شدن این قطعه می شود. در زمان نصب آفتامات دینام تراکتور باید دقت کافی داشت که زغال های آن دقیق در جایگاه خود نصب شوند و دچار شکستگی نشوند و زمانی که بخواهیم آلتورناتور را باز کنیم در مرحله ی اول باید آفتامات باز شود به این خاطر که امکان شکستن زغال ها دارد.