جک فرمان تراکتور
دستگاه هایی که خودگردان هستند باید قسمت هایی برای کنترل و هدایت داشته باشند تراکتورها نیز به دلیل خودگردان بودن نیاز به قطعاتی دارند تا بتوانند تراکتور را در مسیر مورد نظر کنترل و هدایت کنند به همین منظور قطعات مختلفی در قسمت جلو یا عقب تراکتور نصب می شود. این قطعات از جمله قطعاتی هستند که مخصوص هدایت تراکتور به سمت چپ یا راست می باشند.
فرمان گیری در تراکتورها معمولا به سه روش؛ مکانیکی، نیمه مکانیکی و هیدرولیکی عمل می کند.
در روش فرمان گیری مکانیکی؛ هیچ گونه نیروی کمکی هیدرولیکی وجود نداشته و فقط توسط جعبه دنده و با نیروی خود دست راننده، تراکتور کنترل می شود. نیروی دست راننده توسط غلبیرک فرمان و شافت جعبه دنده ی فرمان به چرخ دنده های داخل جعبه دنده می رسد و توسط چرخ دنده ها گشتاور نیرو زیاد می شود. بعد از آن به سیبک های فرمان انتقال می یابد. در این مدل فرمان، اگر تراکتور بزرگتر باشد نیروی دست راننده برای کنترل فرمان کم است و اگر چرخ ها به جایی گیر کند، کنترل فرمان از دست راننده خارج می شود. این روش مناسب تراکتور های کوچک می باشد.
در روش فرمان گیری نیمه مکانیکی؛ نیروی هیدرولیک در سیستم فرمان باعث کنترل راحت تر راننده بر روی تراکتور می شود. نیروی هیدرولیک توسط یک عدد پمپ کوچک که بر روی موتور تراکتور نصب شده، تولید می شود و توسط شیر فرمان و جک فرمان به سیستم کنترل فرمان تراکتور کمک می کند. اگر نیروی هیدرولیک به هر دلیلی در سیستم نباشد؛ مثل کمبود روغن هیدرولیک، خاموش بودن موتور، خرابی پمپ هیدرولیک، خرابی شیر هیدرولیک، خرابی جک فرمان و … با این حال چرخ های هدایت کننده تراکتور با نیروی دست کنترل خواهد شد. در این سیستم اگر قطعات هیدرولیک سالم باشند فقط راننده شیر هیدرولیک را باز و بست کرده و چرخ ها توسط نیروی هیدرولیک کنترل می شود.
در روش فرمان گیری هیدرولیکی؛ نیروی هیدرولیک در این سیستم فرمان به طور کامل باعث کنترل چرخ های تراکتور می شود. هیچگونه نیروی مکانیکی توسط دست راننده به چرخ ها نمی رسد. در این روش پمپ هیدرولیک ، نیرو را از موتور گرفته و با روغن به سمت جک فرمان می فرستد. که با کنترل این نیرو توسط قطعه ای به نام روتاری فرمان (اوربیتال فرمان) روغن هیدرولیک به سمت جک فرمان هدایت می شود.
ساختار جک فرمان ها به این صورت است که از این جک یکی در سیستم جلوبندی استفاده شود، باید جک به صورت دو طرفه باشد و دو عدد شلنگ هیدرولیک به آن متصل شود و اگر دو عدد جک در سیستم جلوبندی استفاده شود. این جک ها یک طرفه بوده و یک شلنگ هم به آن ها متصل می شود. تفاوتی که در سیستم کنترل هیدرولیکی این دو مدل وجود دارد در قسمت اوربیتال فرمان می باشد. یعنی این که اگر در مجموعه ی جلوبندی از یک عدد جک دو طرفه استفاده شود باید اوربیتال فرمان آن مدار باز باشد و در صورت استفاده از دو جک یک طرفه جداگانه باید از اوربیتال فرمان مدار بسته، استفاده کرد. اوربیتال فرمان در تراکتور ها بسته به اندازه و قدرت تراکتور متفاوت می باشد.
یکی از قطعات اصلی برای هدایت تراکتور ها در زمین های کشاورزی جک فرمان می باشد که بیشترین فشار کنترل بر روی این قطعه می باشد. به دلیل ناهمواری های زیاد در زمین های کشاورزی ، جک فرمان تراکتور باید قدرت کافی برای کنترل دستگاه داشته باشد. جک فرمان تراکتور نسبت به نوع تراکتور در ابعاد و اشکال مختلف ساخته می شود ولی از نظر کارایی، کار یکسانی دارند.
جک فرمان ها در تراکتور های 285 تک دیفرانسیل از همه مدل های جک های دیگر تراکتور ها سایز کوچکتری دارد و محل نصب آن در بالای زین اسبی می باشد. تنها مدل جک فرمانی است که شیر فرمان نیز بر روی خود جک نصب می شود. در بعضی از مدل های تراکتور این جک فرمان نیز بدون شیر فرمان می باشد.
جک فرمان در تراکتور های 285 جفت دیفرانسیل، بدون شیر فرمان بوده و فقط جک دو طرفه و شافت جک از دو سمت بیرون آمده است و توسط چهار عدد پیچ به پوسته اکسل تراکتور متصل می شود که همزمان با پوسته حرکت داشته باشد و دو سر شافت جک توسط سیبک فرمان به توپی های چرخ ها متصل می شود. این جک ها از نظر طول بلندتر از جک های تک دیفرانسیل می باشد.
جک فرمان در تراکتور های 475 تک دیفرانسیل، این مدل جک فرمان از یک قسمت پوسته به بدنه ی زین اسبی متصل می شود و حالت لولایی دارد این مدل جک فرمان برای تراکتور های 475 تک دیفرانسیل ساخته شده است که دو سمت شافت، دو عدد سیبک فرمان نصب شده که به مچی سگدست متصل می شود و باعث چرخاندن چرخ های جلو می شود.
جک فرمان در تراکتور های 475 جفت دیفرانسیل، این مدل جک فرمان مستقیما بر روی خود پوسته ی اکسل تراکتور نصب می شود و نیاز ی به قسمت لولایی ندارد به همین دلیل با چهار عدد پیچ بر روی پوسته ی اکسل ثابت شده است/ این جک فرمان ها از مدل شافت دو طرفه که به هر دو سمت آن بهتوان سیبک فرمان متصل نمود و این سیبک فرمان ها قابل تعویض می باشد.
جک فرمان در تراکتور های 399 تک دیفرانسیل، جک فرمان ها به قسمت زیر زین اسبی متصل می شود و به صورت لولایی با پوسته ی خود جک در چرخش می باشد. این مدل جک فرمان مخصوص تراکتور های تک دیفرانسیل می باشد. برای تنظیم فاصله ی سیبک ها در این مدل جک فرمان ها باید از دو سمت صورت گیرد.
جک فرمان در تراکتور های 399 جفت دیفرانسیل این جک فرمان به پوسته ی اکسل متصل بوده و دو عدد شلنگ هیدرولیک نیز به جک متصل می شود و شافت از دو سمت به سیبک فرمان ها متصل می شوند.
جک فرمان ها در دو سمت جک دارای پکینگ و کاسه نمد برای جلوگیری از نشت روغن می باشد که این پکینگ ها اگر خراب شوند از دو سمت، نشتی روغن به وجود می آید و اگر شافت جک فرمان تراکتور تاب داشته باشد و جک حرکت نمی کند.