دنده های جعبه دنده کنار روتیواتور
دو مکانیسم در روتیواتورها برای انتقال توان از شافت خروجی از گیربکس اصلی یا مرکزی به شافتی که روی آن تیغه ها نصب شده اند وجود دارد. یک مکانیسم برای این انتقال از زنجیر استفاده می کند و مکانیسم دیگر از سه عدد دنده، که شامل یک دنده سر شافت گیربکس، یک دنده وسط هرز گرد و یک دنده روی سر شافت تیغه ها قرار گرفته است. در اینجا ابتدا یک مقایسه ای بین انتقال توان به صورت دنده ای و زنجیری انجام می شود.
در زنجیری ها، محور ها می توانند در فاصله بیشتری از هم قرار بگیرند. در نتیجه اگر جایی بین دو شافت فاصله زیادی باشد باید از زنجیر استفاده شود. نقطه ضعف زنجیری، شل شدن آن به دلیل فرسایش و کشیدگی است. اگر در روغن کار کند سایش حداقل می شود. استفاده از زنجیر سفت کن هم یک تنظیم برای شل شدن زنجیرها می باشد. انتقال توان زنجیری ارزان تر است و به دلیل روغنکاری کم، نگهداری ارزان تری دارد. نوع زنجیری حتی توانایی کار در شرایط مرطوب را دارد. اما نوع زنجیری صدای بیشتری دارد و حتی لرزش هم ایجاد می کند. چرخدنده ها می توانند بارهای سنگین تر و بیشتری را نسبت به زنجیری منتقل کنند. مخصوصا در روتیواتور که ممکن است تیغه های روتور به موانع سختی برخورد کند. بنابراین، انتقال توان دنده ای دوام و عمر طولانی تری دارد. ضمن اینکه کاهش سرعت و افزایش توان گشتاوری در یک فضای کم در نوع دنده ای بهتر بدست می آید. در نوع دنده ای با اتصال دو دنده کوچک به عنوان محرک به بزرگ به عنوان متحرک، در فضای کم می توان به راحتی سرعت را با نسبت بالایی کاهش داد و گشتاور را زیاد تر کرد. ضریب انتقال توان در دنده ها تا 60:1 و در زنجیرها تا 8:1 گفته شده است. البته لازم به ذکر است که انتقال توان دنده ای انعطاف پذیری کمی دارد و متناسب با شرایط نمی توان زیاد آن را تغییر داد.
در مجموع می توان گفت با توجه به اینکه زنجیر شل میشود و امکان دارد یک مقداری با زنجیر شل کار کنیم و بعد متوجه بشویم و قسمتی از زمین به طور مطلوب خاکورزی نشود. همینطور زودتر از دنده باید تعویض شود و همین مسأله تا حدودی ارزان تر بودن آن را تحت تأثیر قرار می دهد در کنار اینها چون دنده بهتر از پس بارهای سنگین بر می آید، در مجموع برای روتیواتور نوع دنده ای توصیه می شود و البته باید نسبت به روغنکاری مداوم آن غفلت نکرد.
در روتیواتورهای بنوان از مکانیسم دنده ای برای انتقال توان به روتور تیغه های استفاده شده است که مزایای آن ذکر شد. دنده های جعبه دنده کنار روتیواتور همانطور که گفته شد شامل سه دنده می شوند و توصیه می شود که در صورت نیاز به تعویض دنده، هر سه دنده با هم تعویض شوند و فقط یک دنده تک تعویض نشود. چون این سه دنده با هم درگیر می شوند و با هم کار می کنند و خرابی یکی روی دیگر دنده ها تأثیر منفی می گذارد. نکته بسیار مهم در جلوگیری از خرابی دنده ها بحث روانکاری آنها می باشد که به وسیله واسکازین انجام می شود. همیشه باید دو سوم محفظه دنده ها از واسکازین پر باشد. دنده های جعبه دنده کنار روتیواتور بنوان با کیفیت و دوام بالا، ماندگاری طولانی داشته و در یک دوره زمانی قابل توجه، کارایی لازم را برای کشاورزان دارد.