سوپاپ موتور تراکتور
در موتور های درون سوز برای اینکه بتوان ورودی و خروجی هوا را کنترل کرد، از قطعه ای به نام سوپاپ استفاده می شود.
سوپاپ ها در موتور ها به شکل های مختلف بر روی سرسیلندر و بلوکه ی موتور نصب شده که برای کنترل هوای ورودی و خروجی بسته به ساختار موتور در سایز ها و تعداد مختلف تعیین می شود.
سوپاپ ها معمولا در دو مدل یا بر روی سرسیلندر و یا بر روی بلوکه ی سرسیلندر نصب می شوند. که سوپاپ های نصب شده بر روی سرسیلندر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. ساختار سوپاپ ها از نظر شکل ظاهری، شبیه یکدیگر هستند و فقط اندازه ساق سوپاپ و گل سوپاپ و نوع گیره ی ساق سوپاپ مختلف می باشد. سوپاپ هایی که بر روی بلوکه ی سیلندر نصب می شود، برای موتورهایی که محدودیت ارتفاع سرسیلندر دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. سرسیلندر این موتور ها ساده و کوچک می باشد.
در موتورهای درون سوز برای اینکه بتوان انفجار کامل تری در موتور ایجاد کرد و قدرت بیشتری تولید کرد، باید اکسیژن بیشتری در داخل سیلندر قرار گیرد. به همین منظور سوپاپ های هوا ،بزرگ تر انتخاب می شود تا در زمان اندکی که سوپاپ باز است، هوای بیشتری داخل سیلندر وارد شود.
سوپاپ های دود در موتورها معمولا کوچک تر انتخاب می شوند ، چون دود حاصل از انفجار دارای فشار بوده و به صورت سریع از داخل سیلندر تخلیه می شود و جنس سوپاپ در برابر حرارت دارای مقاومت کافی باشد و تغییر شکل در آن ایجاد نشود.
در زمان انتخاب سوپاپ ، باید به دمای موتور بسیار توجه کرد، به این خاطر که سوپاپ دود و هوا به طور مداوم در دمای بالا کار می کنند. اگر تحمل دمایی سوپاپ ها کم باشد. مخصوصا در موتور هایی که دارای سوپر شارژ یا توربو شارژ می باشد احتمال ذوب شدن یا خرابی سوپاپ وجود دارد به همین دلیل موتور هایی که از سوپر شارژ یا توربو شارژ استفاده می کنند، از سوپاپ های مخصوص به خود همان موتور، که دارای تحمل دمایی بالایی می باشد، استفاده می کنند.
در زمان نصب سوپاپ بر روی سرسیلندر باید به چندین نکته توجه کرد:
- میزان لقی مجاز بین کیت با ساق سوپاپ: برای اینکه سوپاپ موتور تراکتور در داخل گیت به آسانی حرکت کند و در حرارت بالا که ساق سوپاپ انبساط دارد و این لقی مجاز، توسط انبساط و روغن پر می شود. اگر این میزان کمتر یا بیشتر از استاندارد باشد، سوپاپ موتور تراکتور دچار مشکل می شود.
- میزان زاویه ی سیت با لبه ی سوپاپ: در سوپاپ ها به دلیل بالا بودن سرعت و ضربه های زیادی که بین دو قطعه به وجود می آید، باید زاویه ی بین دو قطعه ی لبه سوپاپ و سیت دقیق باشد تا طول عمر این دو قطعه زیاد شود.
- میزان فاصله ی اسبک تا انتهای سوپاپ: در موتور ها به دلیل بالا بودن دمای سوپاپ ها ، طول ساق سوپاپ افزایش می یابد که با تنظیم فاصله ی اسبک تا انتهای سوپاپ، که به آن فیلر گیری می گویند تنظیم می شود.
- لاستیک ساق سوپاپ(لاستیک گیت سوپاپ): در موتور هایی که سوپاپ ها در سرسیلندر قرار دارند و دور گیت سوپاپ موتور تراکتور، روغن در حرکت می باشد باید از لاستیک های مخصوص که مانع ورود روغن زیاد به داخل گیت می شوند استفاده کرد.