سوپاپ پمپ سمپاش
سمپاشی یکی از مهمترین عملیات ها در کشاورزی است که تلاش های زیادی برای بهینه کردن سمپاشی و یا بهبود کیفیت آن و حتی کاهش مصرف سم در جهان انجام می شود. پمپ های سمپاش ها به عنوان قلب سیستم سمپاشی شناخته می شوند. پمپ سمپاش قطعات یدکی بیشماری دارد و این هم به دلیل سبک کاری آن می باشد. پمپ ها انرژی و توان مکانیکی را در سیستم، به توان سیالی تبدیل می کنند و یک محلول با فشار بالا را تولید می کنند. پمپ های سمپاش ها تراکتوری توان خود را از شافت پی تی او تراکتور و با استفاده از رابط هایی از قبیل چارشاخه و گاردان می گیرند. این توان شافت یا میلی لنگ پمپ منتقل می شود و منجر به حرکت رفت و برگشتی پیستون ها در پمپ پیستونی و یا بالا و پایین شدن دیافراگم در پمپ دیافراگمی می شود.
یکی از قطعات یدکی پمپ های سمپاش که اهمیت زیادی هم دارد، سوپاپ ها هستند. سوپاپ ها در سمپاش ها وظیفه ورود و خروج محلول به محفظه سر سیلندر را بر عهده دارد. دو مدل سوپاپ در هر سیلندر موجود است که هر دو یک طرفه هستند. یکی سوپاپ مکش است که از طریق آن محلول سمی وارد محفظه می شود که برعکس آن مسدود است و محلول سمی پرفشار نمی تواند وارد خط مکش شود. دیگری سوپاپ کمپرس یا فشار است که فقط اجازه خروج محلول سم را می دهد و مسیر ورود آن مسدود است.
سوپاپ ها در هر دو نوع پمپ های پیستونی و دیافراگمی کاربرد دارند. البته ممکن است تفاوت هایی با هم داشته باشند ولی اصولا عملکرد و کارایی یکسانی دارند. پمپ های سه دیافراگمی دارای شش سوپاپ که سه تای آنها مکش و سه تای آن کمپرس می باشد. پمپ چهار دیافراگمی هم متعاقبا دارای هشت سوپاپ می باشد.
سوپاپ جزء قطعات یدکی پمپ هستند که امکان خرابی آنها وجود دارد و بعد از مدتی باید تعویض شوند. یکی از علامت های خرابی سوپاپ در پمپ های سمپاش افت فشار می باشد که در خروجی سمپاش مشاهده می شود. البته افت فشار می تواند علت های دیگری هم داشته باشد ولی یکی از علل آن خرابی سوپاپ ها می باشد. چون که درصورت خرابی سوپاپ ها، در زمان مکش مقداری از سم از سوپاپ کمپرس خارج می شود و در زمان فشار و کمپرس هم مقداری از سم از سوپاپ مکش خارج می شود وتمام سم از سوپاپ کمپرس خارج نمی شود و در نتیجه فشار لازم را ندارد. همپچنین در صورتی که فشار پاشش توأم با بی نظمی و مکث همراه باشد مربوط به کثیفی سوپاپ ها و یا فرسودگی آنها می شود که باید بررسی شود. اگر سوپاپ پمپ سمپاش ها کثیف هم شده باشند می توان با تمیز کردن آنها، تا حد خوبی کارایی آنها را بیشتر کرد.
انواعی از پمپ ها که در بازار رایج هستند انواعی از سوپاپ ها را دارند که توسط سازندگان مختلف طراحی شده است. بدین جهت انواع سوپاپ پمپ 530 برتولینی، سوپاپ پمپ کومت 96 و 145 و سوپاپ پمپ آنووی 1604 و انواع سوپاپ های پمپ پیستونی از قبیل سوپاپ پمپ CK110 و CK120 در بازار رایج هستند.