شیلنگ سمپاش
یکی از قطعات یدکی مهم در سمپاش ها، شیلنگ ها می باشند. واقعا شیلنگ های سمپاشی یکی از کلیدی ترین قطعات در سمپاشی می باشد. از این جهت که در انواع سمپاش ها به کار می روند همچنین انعطاف پذیر بوده و قابلیت های بالایی را به سمپاش ها می دهند. شیلنگ در سمپاش های زنبه ای و فرغونی، سمپاش های لانس و شیلنگی تراکتوری و همچنین در سمپاش های تراکتوری به صورت دو منظوره در ترکیب با سمپاش های بومدار و سمپاش های اتومایزر و توربولاینر به کار می روند. سمپاش دو منظوره یعنی سمپاشی که علاوه بر سمپاشی به روش بومدار یا توربینی، شیلنگ هم دارد و می توان در موارد لزوم، با شیلنگ هم سمپاشی را انجام داد. در این سمپاش ها معمولا همراه با یک شیلنگ جمع کن از شیلنگ سمپاش استفاده می شود تا قابلیت سمپاشی برای کار در شرایط مختلف بیشتر شود. همچنین در سمپاش های دو منظوره از شیلنگ سمپاش برای شستن خود سمپاش هم استفاده می شود.
سمپاشی با شیلنگ معمولا با یک سری مشکلات فنی و اجرایی همراه است. استفاده از روش سمپاشی با شیلنگ در مزارع چندان مناسب نیست ولی بعضا به دلیل مسائلی کشاورزان از آن استفاده می کنند. در زراعت با این روش برای رسیدن به پوشش کامل باید سمپاشی به صورت زیگزاگی انجام شود، در نتیجه مزرعه یکنواخت سمپاشی نمی شود و معمولا کشاورزان برای اطمینان از سمپاشی تمام نقاط، بعضی نقاط زمین را بیش از حد سمپاشی می کند. که منجر به گیاه سوزی احتمالی و آلودگی زیست محیطی و افزایش مصرف سم می شود. عیب دیگر استفاده از شیلنگ سمپاش در مزرعه بالا بودن فشار است که به بوته های ضعیف آسیب وارد می کند. یکی از سمپاش های مناسب برای جایگزینی با سمپاشی شیلنگی استفاده از سمپاش بومدار است اما چون نوع بومدار که مخصوص مزارع است از دید کشاورز محصول و زمین را به دلیل حرکت چرخ های تراکتور، خراب می کند، کشاورزان رو به استفاده از این نوع سمپاش و نوع تراکتوری لانس دار می نمایند. یکی از معایب دیگر سمپاشی با شیلنگ و لانس، سختی کار و نیاز به نیروی کاری زیادی می باشد. علاوه بر اپراتور تراکتور معمولا نیاز به یک یا دونفر دیگر برای سمپاشی می باشد. یک نفر که باید لانس را در اختیار بگیرد و در مزرعه یا باغ حرکت کند و سمپاشی کند و یک نفر هم مخصوصا در مزارع لازم است تا شیلنگ سمپاش را روی دست جمع کند و مانع از آن شود تا طول شیلنگ سمپاش روی زمین کشیده شود و منجر به خسارت به محصول بشود. البته ناگفته نماند که برای سمپاشی باغات، در حالتی که درختان کوچک و نحیف هستند و سالهای اولیه باغ را سپری می کنند سمپاش های شلنگی اعم از زنبه ای، فرغونی و تراکتوری کاربرد دارند. در این شرایط سمپاشی با شیلنگ هدفمند تر انجام می شود و منجر به کاهش مصرف سم می گردد.
معمول ترین طول شیلنگ در سمپاشی 50 یارد می باشد که برابر تقریبا 46 متر است. دو جنس در شیلنگ سمپاش ها متداول است که عبارتست از پانافلکس کره ای و جنس چینی. بهترین کیفیت را در این دو جنس، شیلنگ پانافلکس کره ای دارد که به نوعی بهترین و مقاوم ترین جنس شیلنگ در ایران است. شیلنگ چینی سمپاش هم کیفیت خوبی دارد که در مرتبه بعدی قرار می گیرد. قطر شیلنگ سمپاش هم از ویژگی های مهم در آنها می باشد که قطر های پرکاربرد شیلنگ در بازار 8.5 و 10 میلیمتر می باشد. به اصطلاح به اینها شیلنگ نمره 8.5 و نمره 10 هم گفته می شود.
سمپاشها چون از آب و مایع و محلول سمی در سیستم خود استفاده می کنند در فصل سرد در خطر یخ زدن قرار دارند. چون یخ زدن آب یا افزایش حجم همراه است منجر به ترکیدگی سیلندر و قطعات پمپ، شیلنگها، شیرها و غیره می شود. روشهای زیادی برای جلوگیری از یخ زدن سمپاش برای فصل سرد وجود دارد که می توان به نگهداری کل سمپاش در فضای گرمتر و قرار ندادن آن در فضای آزاد، پوشاندن قطعات حساس سمپاش با پلاستیک، پارچه، پتو و …، جدا کردن اتصالات پمپ و خالی کردن آب آن به طور کامل و جداکردن شیلنگ سمپاش به صورت جداگانه در یک محیط گرم و در نهایت یک روشی یک مقدار هزینه دارد ولی مطمئن تر است و مخصوصا در توقفات طولانی مدت توصیه می شود آن است که مخزن را کاملا خالی کنید و مقداری ضد یخ، که برای رادیاتور استفاده می شود در آن بریزید و برای چند دقیقه پمپ را به کار بیندازید تا مایع به شیلنگ ها و نازل ها برسد و سپس خاموش کنید. نسبت آب به ضد یخ را هم مثل رادیاتور خودرو، در مورد سمپاش رعایت کنید.