فرم کامل با چراغ تراکتور
تراکتور های فرگوسن که چندین سال است در ایران تولید می شوند، در قسمت جلو پنجره ی تراکتور های 285 مدل های قدیمی که فرم چراغ های آن از نوع فلزی که بر روی بدنه ی جلو ثابت شده بود، از چراغ های گرد استفاده می کردند. در سال های اخیر از جلو پنجره های کامل یک تکه که فرم چراغ ها بر روی جلو پنجره نصب شده و قاب چراغ ها از مدل پلاستیکی با قاب چراغ های مستطیل شکل می باشد.
جلو پنجره های قدیمی که بر روی بدنه جلوی تراکتور نصب شده، فلزی هستند و برای باز کردن قسمت فرم باید کل فرم و پایه ها را باز کرده تا که بتوان به پشت این قسمت دسترسی پیدا کرد ولی این مشکل در جلو پنچره های جدید حل شده و با باز کردن یک پیچ، کل مجموعه جلو پنجره با فرم چراغ ها باز شده و جدا می شود. در این مدل فرم جداگانه ای که بر روی بدنه نصب شود، وجود ندارد. این جلو پنجره ها فرم چراغ ها از پلاستیک بوده و به بدنه چهارچوب جلو پنجره متصل است که در صورت شکستن یا نیاز به اضافه کردن چراغ به این مجموعه می توان فرم کامل با چراغ تراکتور را تهیه کرد و بر روی جلو پنجره نصب کرد. این مدل جلو پنجره ها به دلیل باز و بست آسان بیشتر مورد توجه مردم قرار گرفته اند. به همین دلایل اضافه کردن چراغ بر روی آن ها آسان شده است و تعمیر و تعویض آن ها هزینه ی کمی دارد. این جلو پنجره ها برای تراکتور های 285 و 299 و 475 و 485 و 800 و 399 تقریبا از یک مدل بوده و فقط در تراکتور های 285 و 299 می توان از نوع چهار چراغ آن استفاده کرد. در تراکتور هایی که باک سوخت، پشت جلو پنجره قرار دارد مثل تراکتور های 475 و 399 نمی توان از جلو پنجره های چهار چراغ استفاده کرد، چون بر روی باک جایی برای چراغ های اضافه تعبیه نشده است. یکی از خصوصیات این جلو پنجره ها این است که می توان چراغ ها را در هر ارتفاعی که نیاز باشد، نصب نمود. چراغ های مستطیل شکل توسط سه عدد پیچ به فرم چراغ ها متصل هستند که می توان با تنظیم این پیچ ها زاویه ی تابش نور را تغییر داد که بعد از تعویض جلو پنجره یا تغییر در نور چراغ ها ایجاد شده باشد باید توسط این سه پیچ که بر روی فرم هستند نور چراغ ها را تنظیم نمود. تا منبع نور در فاصله ی معینی بر روی جاده تابیده شود و دید کافی به راننده بدهد.
برای تنظیم چراغ ها باید در فاصله ی دو متری از دیوار قرار گرفت و منبع نور هر کدام از چراغ ها را قرینه ی جلو پنجره بر روی دیوار تنظیم کرد؛ یعنی فاصله هر چراغ تا سطح زمین در راستای خط وسط کاپوت تراکتور، بر روی دیوار یک خط عمود نصب کرده و فاصله ی چراغ ها از خط وسط روی دیوار و فرم باید یک اندازه باشد. منبع نور هر چراغ را بر روی آن تنظیم می کنیم.