فنر کولتیواتور
انواع مختلفی از کولتیواتورها بنا به هدفی که از استفاده آنها وجود دارد، تولیده شده و کاربرد دارند. کولتیواتور فنر دار یکی از انواع مرسوم کولتیواتور می باشد. اجزای این نوع کولتیواتور تشکیل شده از شاسی، پایه ها، فنرها و سوک های پنجه غازی. یکی از قطعات مهم این نوع کولتیواتور فنرهای آن می باشد که به نوعی آن را نسبت به دیگر کولتیواتورها خاص کرده است.
فنرهای کولتیواتور چند ویژگی را به آن داده است. اول اینکه باعث ارتعاش و لرزش پایه ها حین کار می شود. لرزش پایه ها باعث می شود برخی وظایف کولتیواتور بهتر انجام بگیرد. به طور مثال، کلوخ ها بهتر خرد می شوند چون با لرزش، به کلوخ ها ضربه وارد شده و بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرند. همینطور این لرزش کمک می کند تا خاک بهتر نرم شده، زیر و رو شود و خاکورزی بهتر انجام بگیرد. چون یکی از کاربرد های کولتیواتور نرم کردن و تازه کردن خاک هایی است که قبلا شخم خورده است و همچنین باعث تسریع در روند خشک شدن خاک مرطوب در بهار می شود تا زودتر به کشت برسند. همه این موارد با ارتعاش پایه که ناشی از فنرهای آن می باشد، بهتر انجام می گیرد. یکی از وظایف مهم کولتیواتور در وجین و مبارزه با علف های هرز می باشد، در اینجا هم کولتیواتور فنردار این امکان را می دهد تا با لرزش پایه و سوک پنجه غازی، علف ها خیلی خوب قطع شوند.
فنر در کولتیواتورها یک کاربرد بسیار خوب دیگر هم دارند و آن حفاظت از پایه کولتیواتور می باشد. وقتی که سوک و پس از آن پایه کولتیواتور، در حین کار به مانعی برخورد کرد، به پایه فشار می آید. اگر پایه سر جای خود ثابت باشد و استحکام کمی داشته باشد، این نیروها منجر به خم شدن و یا کج شدن پایه ها می شود. ولی در اینجا، فشار به فنر ها منتقل می شود و در نتیجه پایه به عقب بر میگردد تا مانع یا سنگ را رد کند. در نتیجه فنر یک مکانیسم ایمنی برای کولتیواتورهای فنردار می باشد. این ویژگی تا حدی این نوع کولتیواتور را برای کار در خاک های سنگلاخی مناسب کرده است.
با توجه به مطالب گفته شده فنرها در حین کار مرتب باز و بسته می شوند بنابراین اگر جنس خوبی نداشته باشند زود خراب می شوند. خرابی فنر کولتیواتور در این است که در حالت باز یا بسته ثابت می مانند و دیگر تغییر طول نمی دهند و مرتعش نمی شوند. البته فقط به جنس نیست، به نیرویی که به فنر کولتیواتور هم وارد می شود بستگی دارد و در صورتی که مثلا با سرعت زیاد کولتیواتور زده بشود یا به هر دلیلی نیروی ناگهانی و زیاد به فنر وارد شود، خرابی فنرها زودتر ایجاد می شود. البته باید در نظر گرفت که هر فنری هر چند خوب، بعد از یک مدتی کار خراب شده و باید تعویض شود. بنابراین حتما باید فنر کولتیواتور تحت بررسی های دوره ای قرار بگیرد و در صورت نیاز عوض شوند.
کشاورزان عزیز می توانند فنرهای باکیفیت بنوان را خریداری کرده و با اطمینان در کولتیواتورهای خود استفاده کنند.