فیلترهای سمپاش
سمپاشی یکی از عملیات هایی است در کشاورزی که برای آنکه با کیفیت و کامل انجام شود نیاز است که عوامل مختلفی دست به دست هم بدهند. یکی از فاکتورهای بسیار مؤثر در کیفیت سمپاشی، آب مورد استفاده در سمپاشی است. این آب باید شیرین و بدون املاح و ناخالصی و شن باشد. آب سمپاشی نباید شور یا تلخ و اسیدی یا بازی باشد تا در واکنش با ماده سم محلولی جدید ایجاد شود که خاصیت چندانی در مبارزه با علف هرز و دیگر آفات نداشته باشد. همچنین شوری آب یا اسیدی یا بازی بودن آن (ترش و تلخ بودن آن) باعث تجزیه سم می شود. از آنجا که در سموم کشاورزی به غیر از ماده مؤثر، ماده افزودنی و نگهدارنده نیز وجود دارد و همه این مواد به شوری بالا و اسیدی یا بازی بودن حساس هستند، بنابراین باید در هنگام ساخت محلول آب و سم از آب شیرین استفاده کرد.
ضمن اینکه نمک موجود در آب ممکن است در مخزن و پمپ و دیگر قطعات سمپاش رسوب کند و موجب مشکلات مختلفی برای سمپاشی و آسیب به قطعات بشود. در کنار اینها، اگر آب سمپاشی انواع ناخالص و املاح و شن داشته باشد هم باعث مسدود شدن نازل ها و اختلال در کارکرد قطعات مختلف می شود.
همانطور که گفته شد از جمله اولین قدم ها برای سمپاشی این است که آب انتخابی شیرین باشد چون آب شور یا تلخ و اسیدی یا بازی علاوه بر مشکلات گفته شده، در هیچ مرحله در هنگام عبور از قطعات سمپاش تصفیه نمی شود و راه حلی برای آن پیش بینی نشده است. فقط اگر آب آشغال و شن و ناخالصی داشته باشد، در خود سمپاش ها یک سری تجهیزات و مراحل در نظر گرفته شده تا آب سمپاشی در چند مرحله تصفیه و تمیز بشود. از جمله قطعاتی که در کار تصفیه و شن گیری از آب استفاده می شوند، صافی ها و فیلترها هستند. آب و محلول سمی در چند مرحله از فیلتر سمپاش یا صافی عبور داده می شود. اولین مرحله در ورودی مخزن و درب آن می باشد که یک صافی نسبتا درشت قرار دارد تا آشغال های درشت گرفته شود. این صافی را صافی درب مخزن نامیده می شود همیشه چک کنید که تمیز باشد و منافذ آن گرفته نشود و همچنین در صورت پارگی این صافی حتما باید تعویض شود. صافی دوم فیلتر مکش سمپاش می باشد که قبل از پمپ قرار گرفته است. فیلتر مکش سمپاش دقت بیشتری داشته و ذرات معلق و شن متوسط تا ریز را حذف می کند و با توجه به حساسیت اجزای پمپ سمپاش، محلول سمی را تمیز کرده و مانع آسیب رسیدن به پمپ و قطعات آن می شود. فیلتر نهایی هم در سمپاش ها معمولا، فیلترهای کوچکی است که درون هر نازل قرار می گیرد. این فیلترهای سمپاش حاوی منافذ یا مش های ریزی هستند تا ریزترین شن یا آشغالی که مانده است را حذف می کند تا موجب انسداد نازل نشود.
یکی از عیبهایی که ممکن است در سمپاشی پیش بیاید آن است که سمپاش راه اندازی می شود ولی سم خارج نمی شود و پاشش ندارید این مشکل دلایل مختلف می تواند داشته باشد که از جمله آن دلایل، می تواند به مسدود بودن خروجی زیر مخزن باشد که باید لوله خروجی را جدا کرده و تمیز کنید. همچنین می تواند از مسدود بودن صافی مکش پمپ باشد که باید جدا شده و تمیز شود. همچنین یکی از علت هایی که می تواند موجب افت فشار حین سمپاشی شود، گرفتگی خط مکش می باشد. در این مورد هم صافی خط مکش را از لحاظ تمیزی و عدم گرفتگی با مواد زائد یا مواد شیمیایی غیر محلول وارسی کنید و در صورت نیاز تعویض نمایید. در رابطه با صافی یا فیلتر نازل ها هم دقت شود که صافی پشت نازل ها مخصوصا در سمپاش بومدار، باید دارای مش 50 باشد.
فیلترهای مکش پمپ تنوع زیادی در بازار دارند که در ادامه به آنها پرداخته می شود. در کل فیلترهای مکش به دو دسته سوپاپدار و بدون سوپاپ تقسیم می شوند. فیلتر مکش سوپاپ دار، فیلترهایی هستند که با باز کردن آنها هم محلول سمی از قسمت انتهایی باز شده خارج نمی شود و در نتیجه به راحتی می توان با وجود پر بودن مخزن هم اقدام به تعویض یا تمیز کردن فیلتر اقدام نمود. فیلتر سوپاپ دار از انواعی برخوردار است که عبارتست از فیلتر سوپاپ دار 120، فیلتر سوپاپ دار 160، فیلتر سوپاپ دار 180 و فیلتر سوپاپ دار 220. نوع دیگر فیلترهای مکش، فیلتر بدون سوپاپ می باشد که ارزان تر بوده و با باز کردن قسمت انتهایی فیلتر، آب مخزن تخلیه می شود. در نتیجه هنگام تعویض صافی، باید مخزن خالی باشد. انواع فیلترهای سمپاش بدون سوپاپ شامل فیلتر بدون سوپاپ کاسه کوتاه و فیلتر بدون سوپاپ کاسه بلند می شود.