فیلتر روغن تراکتور
قطعات متحرک در دستگاه ها و موتورها معمولا باید به هر شکل روان کاری شده تا از وجود اصطحکاک و داغ کردن قطعه جلوگیری به عمل آید. معمولا روان کاری به روش های مختلف صورت می گیرد، گریس کاری و روغن کاری که از این روش ها هستند را در ادامه توضیح می دهیم:
در قطعاتی که در حرکت هستند و دو قطعه بر روی یکدیگر یا کنار هم کار می کنند، نیاز به روان کاری یا استفاده از روان کننده ها را دارند که در این نوع روان کننده ( گریس ها) انواع مختلفی وجود دارد.
در مواردی که سرعت چرخش در قطعات کم بوده و محوظه ی جداگانه برای روغن کاری نیاز نباشد می توان، از گریس با ویسکوزیت های مختلف استفاده نمود.
گریس ها معمولا در داخل محیط های بسته و کوچک که نیاز به سرویس زیاد ندارند و جابه جایی روان کننده پایین می باشد، مورد استفاده قرار می گیرند،همچنین در جعبه دنده ها و بلبرینگ های عمومی که با سرعت پایین کار می کنند از گریس استفاده می کنند.
روغن موتور
روغن موتور نوعی روانکار صنعتی مخصوص موتور خودروها است که با شیوههای مختلف تولید میشود. در واقع با استفاده روغن موتور در خودروها، قطعات موتور به خوبی روانکاری شده و استهلاک آن به حداقل میرسد.
انواع روغن موتور
روغن موتور در انواع مختلف تولید میشود تا کیفیت هر کدام از این محصولات متفاوت باشند. شیوه تولید، گرانروی و شاخص API از مواردی هستند که روغن موتورها بر حسب آنها دسته بندی میشوند.
روغن موتور نوعی روانکار مخصوص موتور و جعبه دنده ها است که جهت روانکاری قطعات موتور و کم کردن استهلاک موتور و جعبه دنده ها مورد استفاده قرار می گیرد و عمر آن چندین برابر بیشتر شود.
روغن موتور از دو ماده تشکیل شده است که هرکدام نقش اساسی را در کیفیت این آن ایفا میکنند. یکی از این موارد، ماده پایه ای روغن موتور است که از نفت خام تهیه شده است.و نوع دیگر، مواد افزودنی روغن موتور میباشد که انواع مختلفی از آن در بازار وجود دارد. به طور کلی در انواع مواد پایه ای روغن موتور، چنان تفاوتی مشاهده نمیشود؛ اما مواد افزودنی روغن موتور بسیار با اهمیت هستند و کیفیت کلی روغن موتور را تغییر میدهند.
شیوههای تولید روغن موتور به سه دسته کلی تقسیم میشوند: سنتتیک، نیمه سنتتیک و معمولی.
سنتتیک نام یکی از شیوههای تولید انواع روغن موتور است که در این روش، اصلی ترین مزایای روغن موتور سنتتیک در موتور خودروها، میتوان به ویسکوزیته خاص آن اشاره کرد. زیرا روغن موتورهای سنتتیک به نوعی تولید و طراحی میشوند که گرانروی متغیری دارند و خود را کاملا با دمای محیط وفق میدهند.
نوع دیگر روغن موتور، که مینرال نام دارد، به عنوانِ روغن موتور معمولی شناخته میشوند. روغن موتور معمولی از نظر کیفیت، پایین ترین نوع روغن موتور است که از نظر اقتصادی قابل پذیرش است.
نوعی آخر از انواع روغن موتور، نیمه سنتتیک نام دارد که شیوهای عمومی برای تولید روغن موتور شمرده میشود. روغن موتورهای نیمه سنتتیک محصولاتی ترکیبی هستند که تولیدکنندگان آنها را طی فرآیند خاصی تولید میکنند؛ زیرا شیوه نیمه سنتتیک در واقع تلفیقی از دو نوع دیگر روغن موتور یعنی سنتتیک و معمولی می باشد.
یکی از شاخص های پر اهمیت انواع روغن موتور که کارکرد و ویژگی هرکدام از انواع روغن موتور با آن سنجیده میشود، شاخص ویسکوزیته یا گرانروی آن می باشد.ویسکوزیته به میزان مقاومت یک مایع در مقابل تغییر شکل گفته میشود.
با کاهش میزان ویسکوزیته ی مایعی، مایع ی روغن رقیق تر می شود و ساده تر و با اصطحکاک کمتری حرکت می کند. همچنین تغییر شکل راحت تری نیز دارد. بلعکس این موضع با افزایش میزان ویسکوزیته مایعی، مایع ی روغن به سختی حرکت نموده، وزن بیشتری پیدا می کند و تغییر شکل نیز سخت تر از حالتی است که میزان ویسکوزیته ی مایع کم می باشد.
از آنجا که دمای هوا روی کارکرد دستگاه ها تاثییر گذار است بهتر است هنگام انتخاب روغن موتور با توجه به محیطی دستگاه در آن کار می کند، روغن با ویسکوزیته ی مناسب با آن محیط انتخاب شود.
اعداد و حروفی که بر روی ظرف روغن موتور ها نوشته شده، به این معنا هستند که حرف W که حرف اول انگلیسیه Winter (زمستان) است، اگر عدد قبل شاخص W عدد 10 باشد به معنای این است که در دمای پایین و سرد ویسکوزیته ی روغن (گرانروی) کم می شود و عدد بعد از W به این معناست که در دمای بالا و گرم، غلظت روغن بالا رفته و روغن سفت تر می شود. به اصطلاح در بازار به این مدل روغن ، روغن اتومات می گویند.
در قطعاتی که سرعت کار و دمای بالایی دارند می توان از روغن با مشخصات بالا و بهتری که مواد تشکیل دهنده آن جنس خوب و مواد نو باشد با ویسکوزیت مشخص شده برای دستگاه استفاده کرد.
روغن هایی که در محیط های بسته یا مدار های بسته کار می کنند باید قبل و بعد از پمپ، تصفیه شوند. این تصفیه شدن توسط فیلتر روغن صورت می گیرند.
انواع فیلتر روغن تراکتور شامل ؛ فیلتر های توری (فلزی) و فیلتر های استوانه ای کاغذی که در بازار موجود می باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. فیلتر توری روغن قابلیت شست و شو دارند و اگر پارگی در فیلتر نباشد می توان دوباره از آن استفاده کرد، از نظر قیمت، فیلتر های فلزی نسبت به نوع دیگر گرانتر می باشد. فیلتر های فلزی روغن را بهتر از خود عبور می دهند ولی تصفیه خیلی خوبی ندارند.
فیلتر کاغذی روغن به هیچ عنوان قابلیت شست و شو ندارد و حتی در صورت مخلوط شدن آب با روغن حتما فیلتر روغن تراکتور باید تعویض شود. از نظر قیمتی این نوع فیلتر روغن تراکتور قیمت مناسبی دارد، روغن را با سرعت کمتری از خود عبور می دهد به همین دلیل حجم فیلتر باید بزرگ باشد تا بتواند روغن مورد نیاز را به خوبی از خود عبور دهد. این فیلتر روغن تراکتور به علت تصفیه خوبی که دارد، باعث شده تا در موتور هایی که حساسیت بیشتری نسبت به تمیز شدن روغن دارند، مورد استفاده قرار بگیرد.
معمولا فیلتر های توری یا فلزی قبل از پمپ هیدرولیک قرار گرفته تا اینکه مقاومتی در مکش پمپ ایجاد نکند و مانع ورود ذرات درشت به داخل پمپ شود، در مقابل فیلتر روغن کاغذی بعد از پمپ هیدرولیک نصب شده تا روغن تصفیه شده به سمت سیستم هیدرولیک هدایت شود. در موتور های خودروها و تراکتور ها از فیلتر های یکبار مصرف کاغذی استفاده می شود ولی در قسمت هیدرولیک تراکتور اکثرا از فیلتر توری روغن و تعداد کمی از فیلتر روغن کاغذی استفاده می شود.
فیلترهای هیدرولیک همیشه باید با مشخصاتی که کارخانه توصیه کرده و با همان ابعاد و اندازه ای که تعیین شده تهیه و نصب شود.