لوله های سوخت فشار قوی
موتور های دیزلی، سیستم سوخت رسانی متفاوتی نسبت به موتور های بنزینی دارند.
در موتور های دیزلی ، سوخت جداگانه به داخل سیلندر ارسال می شود و هوا به تنهایی به داخل سیلندر هدایت می شود و توسط پیستون، هوا در داخل سیلندر فشرده می شود. زمانی که هوا درون سیلندر متراکم می شود، دمای آن افزایش می یابد که این دمای بالا باعث انفجار سوخت در داخل سیلندر می شود. برای اینکه سوخت به صورت کاملا پودر شده و زمان دقیق به داخل سیلندر تزریق شود، از یک پمپ و چندین قطعه استفاده می شود که سوخت را تحت فشار قرار داده و به میزان لازم برای هر سیلندر ارسال شود.
انواع سیستم های سوخت رسانی در موتور های دیزلی :
- سیستم سوخت رسانی مکانیکی: در این سیستم سوخت از مخزن چندین فیلتر و یک پمپ کوچک تصفیه شده و پمپ انژکتور توسط لوله های فشار متوسط ارسال می شود. که میزان فشار ایجاد شده توسط این پمپ کوچک فقط برای عبور سوخت از داخل فیلتر ها و رسیدن آن به پمپ انژکتور می باشد. پس از رسیدن سوخت به پمپ انژکتور، سوخت با فشار زیاد و زمان دقیق توسط لوله های فشار قوی سوخت به هر کدام از سوزن های انژکتور جداگانه ارسال می شود که سوخت با فشاری که دارد، از داخل سوزن انژکتور به داخل محفظه ی احتراق به صورت پودر تزریق می شود. لوله هایی که برا ی انتقال سوخت از پمپ انژکتور به سوزن های انژکتور انتخاب می شوند، باید مقاومت کافی در برابر فشار زیاد سوخت و خمش های ایجاد شده در مسیر انتقال داشته باشد. لوله های انتقال سوخت فشار قوی از جنس فولاد که قابلیت فرم پذیری دارد انتخاب می شود و طول هر لوله بسته به فاصله ی پمپ انژکتور تا سوزن های پمپ انژکتور می باشد و بعد از برش خوردن لوله، دو سمت لوله توسط دستگاه پرس مخروطی، شکل می گیرد تا اینکه با قسمت اتصال پمپ و سوزن هم راستا شود و آب بندی بین دو قطعه به صورت دقیق ایجاد شود که سوخت از بین این دو قطعه به بیرون نشت نکند. در صورت خرابی هرکدام از لوله های فشار قوی ، لوله کامل باید تعویض شود ، چون فشار داخل لوله خیلی زیاد می باشد و امکان نشت از محل های ترمیم شده وجود دارد.
- سیستم سوخت رسانی برقی: در سیستم سوخت رسانی برقی، سوخت توسط یک پمپ تحت فشار قرار گرفته و در داخل یک ریل سوخت، پشت سوزنهای انژکتور آماده می باشد و زمانی که واحد سیستم کنترل الکترونیک موتور، دستور تزریق سوخت به هر کدام از سوزن ها اعلام شود، سوزن انژکتور مسیر سوخت را باز کرده و سوخت با فشار درون محفظه ی احتراق به صورت پودر تزریق می شود. در این مدل فقط یک لوله ی سوخت پرفشار از پمپ به ریل سوخت متصل می شود و به لوله های زیاد، نیازی نیست. ولی واحد سیستم کنترل الکترونیک و سنسور های نصب شده بر روی موتور باید دقیق کار کنند تا اینکه سوخت در زمان تراکم هوا درون محفظه ی احتراق تزریق شود.
در هر سمت لوله های سوخت فشار قوی یک مهره برای اتصال لوله به قطعه ی مورد نظر نصب می شود که این مهره مخصوص همان دستگاه می باشد و اگر رزوه های مهره با قطعه دقیق نباشد، احتمال خرابی و نشت سوخت وجود دارد. به دلیل قوی بودن لوله های سوخت در زمان شکل دادن باید از دستگاه های مخصوص استفاده شود که مجرای داخل لوله بسته نشود و همچنین لوله ها با یکدیگر برخورد نداشته باشد تا از سایش لوله ها جلوگیری شود.
لوله های سوخت فشار قوی در تراکتور های 285 که پمپ انژکتور آسیابی (کوچک) دارند، چهار عدد لوله ی فشار قوی به دور سر پمپ متصل می شوند و سمت دیگر لوله ها از کنار سوزن های انژکتور به آن متصل می شود. مهره های استفاده شده در این مدل از داخل رزوه دارند و سر لوله ها مخروطی شکل می باشند. در صورت نشت سوخت از محل اتصال می توان از واشر های عدسی کوچک با جنس مسی استفاده کرد.
لوله های سوخت فشار قوی در تراکتور های 475 در دو مدل؛ یک مدل برای پمپ های انژکتور آسیابی که لوله ها از دور پمپ به آن متصل می شود و چهار عدد لوله به آن متصل است و هر کدام از این لوله ها مخصوص یکی از سوزن های انژکتور سیلندر ها می باشد و لوله نسبت به فاصله ی سوزن از پمپ ساخته می شود و نسبت به همان مسیر شکل داده می شود. مدل دیگر برای پمپ های انژکتور ردیفی (بزرگ) ساخته می شود که لوله ها در یک ردیف از سمت بالای پمپ انژکتور به آن متصل می باشد و هر کدام نسبت به شماره سیلندر شکل داده می شوند. به این خاطر که لوله ها از سمت بالا به سوزن های انژکتور متصل می شود، محل اتصال لوله ها باید تمیز باشد. در هنگام خرید لوله های فشار قوی باید به نوع پمپ و نوع سوزن های انژکتور دقت شود که از کدام قسمت لوله ها به پمپ و سوزن ها متصل می شود. به این خاطر که طول و شکل لوله ها مطابق با سوزن و پمپ مخصوص همان سیلندر ساخته شده است.
لوله های سوخت فشار قوی در تراکتور های 399 در دو مدل ساخته شده اند؛ که یک مدل برای پمپ های انژکتور آسیابی که لوله های سوخت فشار قوی به انتهای پمپ متصل شده و در قسمت سوزن ها، از بالای سوزن به آن متصل می شود. در مسیری که لوله ها در کنار یکدیگر قرار گرفته است از بست های مخصوصی استفاده شده تا لوله ها به یکدیگر برخورد نکنند. به دلیل فشار زیاد درون لوله ها، هنگام روشن بودن موتور، در صورت برخورد لوله با بدنه و لوله ی دیگر، باعث سایش بین دو لوله می شود. در مدل دیگری که پمپ و سوزن ها متفاوت است ، لوله ها نیز شکل متفاوتی دارند که لوله های پمپ انژکتور ردیفی از قسمت بالا به آن متصل می شود و به ترتیب به هر کدام از سیلندر ها، لوله ی مخصوصی شکل داده می شود و با بست های مخصوص، لوله ها ثابت می شود.