ماهک دنده خرمنکوب تراکتور فرگوسن
تراکتور ها دستگاه هایی هستند که قدرت موتوری بالا و نیز قدرت کشش بالایی در زمین های کشاورزی دارند. خود تراکتور به تنهایی توان انجام فعالیت های کشاورزی را ندارد ولی دستگاه هایی که به تراکتور متصل می شوند از نیرو های مختلف تراکتور استفاده می کنند تا کار های کشاورزی را انجام دهند و نیاز به یک موتور جداگانه و هدایت کننده نداشته باشند. به همین دلیل باید تراکتور جایگاهی برای انتقال نیروی موتور یا همان چرخشی و هیدرولیکی داشته باشد. در جلو و پشت تراکتور معمولا از یک شافت خروجی نیرو (شافت PTO) استفاده می شود. این شافت توسط یک واسطه یه دستگاه متصل شده و نیروی موتور مستقیما به دستگاه انتقال داده می شود. سرعت و چرخش این شافت توسط راننده با یک اهرم کنترل می شود. دستگاه هایی که به تراکتور ها متصل می شوند با سرعت های مختلف کار می کننند و حتی نیرویی که دریافت می کنند، موتورگرد یا چرخ دنده گرد می باشد. به غیر از نیروی کششی به نیروی چرخشی همزمان با چرخ تراکتور نیاز دارد که این نیرو توسط یک شافت به دستگاه منتقل می شود و زمانی که دستگاه نیاز به نیرو ندارد، از یک لیور دنده و ماهک دنده استفاده می شود تا راننده نیرو را کنترل کند و آن را قطع و وصل کند یا سرعت را تغییر دهد.
این شافت PTO در تراکتور های 285 به دو صورت کار می کند. 1-موتور گرد: که نیرو را مستقیما از موتور می گیرد و زمانی که تراکتور ایستاده است، شافت برای دستگاه هایی مانند آسیاب ها و خرمنکوب ها و … کار می کند.2-چرخ دنده گرد: در این حالت دنده ی شافت PTO به چرخ دنده گیربکس متصل می شود و زمانی که تراکتور حرکت کند شافت نیز شورع به چرخش می کند و نسبت به سرعت جعبه دنده شافت می چرخد و این حالت برای دستگاه های مانند کود پاش سانتری فیوژ بیشتر استفاده می باشد.
در تراکتور های 399 شافت PTO با دو سرعت متفاوت 1000 و 540 دور در دقیقه می چرخد، ولی چرخ دنده گرد در این تراکتور وجود ندارد و اگر نیاز باشد از سرعت 1000 دور در شافت PTO استفاده شود، باید شافت تعویض گردد و از نوع 21 شیار باشد.
در تراکتور های 285 و 475 امکان استفاده از 1000 دور در دقیقه چرخش وجود ندارد و فقط موتور گرد و چرخ دنده گرد دارند و این دو حالت توسط یک لیور دنده و ماهک قابل تعویض می باشد که برای تعویض دنده باید کلاچ تراکتور تا انتها گرفته شود و دنده PTO تغییر داده شود. اگر کلاچ تراکتور به خوبی گرفته نشود و نیروی شافت PTO قطع نشود، زمان جا زدن دنده، امکان شکستن ماهک دنده وجود دارد که در این صورت با باز کردن دریچه ی کنار گیربکس و تعویض ماهک دنده می توان عیب دنده را برطرف کرد. این ماهک دنده معمولا بر اثر فشار زیاد بر روی لیور دنده از قسمت شافت ماهک می شکند.
برای جلو گیری از شکستن ای لیور دنده با ید همیشه کلاچ تراکتور در حالت جفت کلاچ باشد و در زمان فعلال کردن دنده حتما کلاچ تا انتها گرفته شود و بعد اقدام به تعویض دنده کرد.