ناخن چیزل
سوک یکی از مهمترین اجزاء چیزل محسوب می شود. سوک ابزار نفوذ چیزل به داخل خاک است. سوک چیزل خاک را می شکافد، به داخل خاک نفوذ می کند و و تا حدی خاک را به اطراف می ریزد. سوک یا ناخن چیزل در معرض شدیدترین سایش ها و فرسایش ها می باشد. به دلیل آنکه خاک از مواد ساینده تشکیل شده است. مهمترین فاکتور در انتخاب و یا معرفی یک سوک خوب، جنس آن است که باید از فولاد ضد سایش ساخته شده باشد. سوک چیزل هم باید جنس سختی داشته باشد چون خاک ساینده است و هم از طرفی باید منعطف بوده و نرم باشد تا زود شکسته نشود. از این روی تولید آلیاژی از فولاد که این دو خاصیت را در خود جمع کند، گران تمام می شود.
به انتهای ساقه چیزل تیغه ای متصل می شود که نوع و شکل آن تعیین کننده مورد کاربرد خاص گاوآهن است. انواع مختلف تیغه عبارتند از پنجه غازی، قلمی، نیزه مانند و بیلچه ای. لازم به ذکر است که در بازار اسامی کمی فرق می کند. و الان در بازار سوک پنجه غازی به ندرت به پایه چیزل بسته می شود و همه سوک ها بیلچه ای هستند که مقداری احتمالا در عرض کار با هم تفاوت دارند. ناخن چیزل اسامی مختلفی از جمله، سوک یا تیغه چیزل دارد.
تیغه های باریک مثل نوع قلمی برای شخم پاییزه و انواع پهن، در بهار برای تهیه بستر بذر و کنترل گیاهان هرز به کار می روند. بعلاوه نوع قلمی برای عمق زیاد و ناخن هایی که پهن تر باشند و عرض کار بیشتری داشته باشند برای عمق کم استفاده می شود.
به طور کلی هر چه نوک تیغه یا سوک تیزتر باشد و همچنین عرض کمتری داشته باشد برای کارهای عمیق تر مناسب است و لایه های زیرین را بهتر خرد می کند. بدین ترتیب برای نفوذ بهتر آب مناسب هستند. همینطور در خاک های خیلی خشک و یا خیلی مرطوب هم مناسب تر هستند. اما هر چه پهن تر باشند برای کنترل علف هرز و عمق کمتر مناسب هستند. در این نوع به ازای هر تیغه سطح و عرض بیشتری از خاک بهم میخورد و برای خاک ورزی مناسب تر هستند. یعنی وقتی هدف خاکورزی هست نوع پهن تر مناسب می باشد. هر چه نوک تیزتر در رطوبت بیشتر بهتر کار می کند.
سوک یا ناخن چیزل از فولاد میکروآلیاژی که یک فولاد ضد سایش می باشد ساخته شده است. فولاد میکروآلیاژی یعنی فولادی که آلیاژ کمی داشته و استحکام بالایی دارد. معمولا سوک چیزل دوسر می باشد تا وقتی که یک طرف ساییده شد از طرف دیگر برای خاکورزی استفاده کرد.
آزمون ها نشان می دهند که کمترین کشش مورد نیاز در چیزل و یا حتی زیر شکن، وقتی اتفاق می افتد که زاویه بلند کردن 20 درجه باشد. یعنی زاویه ای که امتداد لبه برنده ناخن با سطح افق می سازد اگر 20 درجه باشد حالت بهینه را دارد که هم نفوذ خوبی به داخل خاک دارد و هم با کشش کمتری دارد یا به تراکتور فشار کمتری وارد می شود. اگر نیاز دارید که عمیق کار کنید، یا از چیزل پایه بلند تر استفاده کنید و یا دوبار چیزل و در بار دوم در جهت عمود یا با زاویه نسبت به مرتبه اول چیزل بزنید و به عمق کامل برسید. اگر قسمت بالای انحنا با سطح خاک تماس پیدا کرد بدین معنی است که عمق کار برای عملکرد چیزل زیاد است.