پمپ سمپاش توربینی
سمپاش توربینی تراکتوری یا سمپاش اتومایزر تراکتوری دارای یک قطعه بسیار مهم است که قلب تپنده سیستم سمپاشی محسوب می شود و آن قطعه پمپ سمپاش می باشد. پمپ سمپاش توربینی هم از جهت انواع و کاربرد تنوع دارد و هم در یک نوع خاص از نظر توان های مختلف و ابعاد و اندازه در یک نوع پمپ خاص. ضمن اینکه خود پمپ ها دارای قطعات ریز و درشت بسیاری هستند که تنوع آنها اضافه کرده است. پمپ های سمپاش کار تولید دبی و حرکت محلول سم را انجام می دهند. در پمپ ها توان مکانیکی و دورانی گاردان یا محور خرمنکوب به توان سیالی و دبی بالا تبدیل می شود. مدار محلول سم در سمپاش ها معمولا بدین شکل است که اول مخزن، بعد شیر زیر مخزن که جریان را به طور کلی در مدار قطع می کند، بعد فیلتر و پس از فیلتر پمپ قرار می گیرد. دو نوع از پمپ ها در سمپاش ها اتومایزر استفاده می شود یکی پمپ های پیستونی و دیگری پمپ های دیافراگمی.
پمپ های پیستونی، پمپ های جابجایی مثبت هستند، که در آن خروجی متناسب با سرعت بوده و مستقل از فشار پمپ های پیستونی می باشد. یعنی هر چه سرعت دوران میلی لنگ پمپ که از شافت پی تی او می آید بیشتر باشد، دبی یا بده پمپ هم به همان میزان بیشتر می شود و ربطی به این ندارد که فشار مقاوم که در مقابل پمپ عمل می کند کم باشد یا زیاد و همیشه دبی مورد نظر را تحویل مدار می دهد. البته ذکر این نکته لازم است که برای استفاده از این پمپ ها حتما باید شیر فشار شکن استفاده شود تا در صورت بیش باری مقاوم در مدار، محلول سم به مخزن هدایت شود. پمپ های پیستونی برای سیال های ساینده و خورنده عملکرد خوبی دارند و دوام خوبی از حود نشان می دهند. البته این پمپ ها نسبتا گران هستند و در سمپاش های کشاورزی کمتر استفاده می شوند. پمپ های پیستونی عمر طولانی دارند و برای کاربرد مداوم و پیوسته از آنها، گزینه مناسبی هستند. پمپ های پیستونی سمپاش اتومایزر فشار کاری بالایی دارند و ذرات ریزی از سم تولید می کنند و در نتیجه برای کاربرد در سمپاشی قارچ ها و حشرات و دیگر آفت ها مفید می باشند. چون پیستون های پمپ درون محفظه سیلندر آن حرکت رفت و برگشتی دارند ودر تمام لحظات به یک اندازه دبی توسط پمپ تولید نمی شود و در نتیجه جریان خروحی با یک سری پالس یا دل زدن هایی همراه می باشد، نیاز به انباره فشار هوا یا آکومولاتور در خروجی محلول سمی از پمپ دارند تا جریان خروجی یکنواخت و بدون ضربان باشد. انواع پمپ های پیستونی موجود در بازار عبارتند از پمپ پیستونی اودور مدل گاما 105 و 125، پمپ پیستونی برتولینی مدل ck110 و ck120.
نوع دیگری از پمپ ها که در سمپاش های توربینی بیشتر کاربرد دارد پمپ های دیا فراگمی هستند. پمپهای دیافراگمی می توانند مواد خورنده و ساینده را در فشار بالا کنترل کنند و از این نظر در کشاورزی محبوب شده اند. پمپهای دیافراگمی در دور 540 شافت خرمنکوب تراکتور بازدهی خوبی دارند و گزینه های مختلف دبی را در خروجی خود فراهم می کنند. این پمپ های می توانند فشار بالا را توآمان با دبی بالا را تولید کنند. فشار و دبی بالا در کاربرد آفت کش هایی چون قارچ کش ها مورد نیاز است. در کاربرد پمپهای دیافراگمی دقت شود که تمام منافذ و شیرها به اندازه کافی بزرگ هستند و توانایی کنترل دبی بالا را دارند. انواع پمپهای دیافراگمی شامل پمپ دیافراگمی انووی، پمپ دیافراگمی اودور مدل دلتا، پمپ دیافراگمی اودور مدل کاپا، پمپ دیافراگمی برتولینی در انواع مختلف، پمپ دیافراگمی کمت در انواع و مدل ها مختلف، در بازار رایج هستند. همچنین از نظر تعداد پیستون، پمپ های دیافراگمی دو پیستون، سه پیستون و چهار پیستون در بازار موجود می باشند.
در ادامه به چند عیب و مشکل و راه حل آنها در پمپ های سمپاش ها پرداخته می شود.
مشاهده ضربان زیاد در الگوی پاشش (حالت دل زدن پاشش)؛ این مشکل به علت های زیر رخ می دهد؛
- فشار نامناسب هوا در محفظه فشار یا انباره فشار (اکومولاتور): در این صورت باید فشار را تنظیم کنید. بهترین روش برای تنظیم فشار محفظه، این است که تا حد امکان فشار را بالابرده و پس از جداکردن شیلنگ تزریق باد، سوزن وسط والو باد را با چوب کبریت به آرامی فشار دهید و ضمن تخلیه تدریجی باد اضافی، پاشش افشانک را کنترل کنید تا به میزان مناسب که رسید و پس از رفع دل زدن و رسیدن به یکنواختی پاشش، تخلیه هوا را قطع کنید.
- دلیل بعدی آنکه دریچه ورودی پمپ معیوب شده که باید پمپ را باز کرده و تعمیر کنید.
- و اما دلیل آخر می تواند مربوط به پارگی دیافراگم در پمپ های دیافراگمی باشد که نیاز به تعویض دارد.
1. کم بودن خروجی پمپ:
دلیل اصلی کم بودن خروجی پمپ آسیب دیدگی دریچه خروجی است. بنابراین پمپ را باز نموده و تعمیر کنید. در پمپ های پیستونی بر اثر ساییدگی مکنده ها فشار پمپ کاهش می یابد. بنابراین باید با آچار مخصوص پیپ مکنده ها را سفت نموده تا فشار افزایش یابد.
2. کاهش فشار پاشش همزمان با تخلیه مخزن:
علت اصلی کاهش فشار پاشش همزمان با تخلیه مخزن، وارد شدن هوا به داخل مخزن از محل خروجی آن به پمپ است. علت ورود هوا را بررسی کنید. برخی مواقع ممکن است مخزن پر باشد، ولی به علت نبودن کلاهک در خروجی مخزن، محلول چرخش پیدا کرده و هوا وارد پمپ شود.