پولک بدنه تراکتور
در موتور هایی که از سوخت های فسیلی استفاده می کنند، در هر انفجاری که در داخل موتور صورت می گیرد یک درصد از انژری تبدیل به گرما می شود. و این گرمای تولید شده در داخل موتور باید کنترل شود.
برای اینکه بتوان این دما را به طور دقیق کنترل کرد و از آن به نحو احسنت استفاده کرد، روش های گوناگونی وجود دارد:
هواخنک : در این روش در بدنه ی سیلندر و سرسیلندر، پره هایی ایجاد می شود که با عبور هوا از بین پره ها بدنه ی موتور خنک شده و در نتیجه دمای موتور کاهش می یابد.
مزایای موتور های هواخنک:
- سبک بودن بدنه ی موتور
- نیاز به قطعات کمتر
- نیاز به سرویس و نگهداری کمتر
- تعمیرات آسان
معایب موتور های هواخنک:
- عدم دقت در کنترل دما
- بازدهی کم در محیط های گرم
- استهلاک بیشتر موتور
آب خنک : در این روش، کنار جداره ی سیلندر و سرسیلندر از مایع خنک کننده استفاده شده و این مایع در رادیاتور سرد شده و دور سیلندر بر می گردد و باعث سرد شدن موتور می شود.
مزایای موتور های آب خنک:
- دقت بالا در خنک کردن موتور
- استفاده از دمای موتور در قطعات دیگر
- کنترل دما به صورت دقیق
- بازدهی بالا در محیط های گرم
معایب موتور های آب خنک:
- نیاز به قطعات بیشتر
- احتمال یخ زدن مایع خنک کننده
- احتمال نشت مایع خنک کننده
- سنگین شدن موتور به دلیل دوجداره بودن
در جداره ی بیرونی سیلندر موتور های هواخنک، مسیر هایی برای عبور مایعات خنک کننده طراحی شده است که مایعات توسط یک پمپ به مسیر های طراحی شده به داخل بدنه ی سیلندر ارسال می شود. و دمای موتور را کم می کند و دوباره به رادیاتور بر می گردد تا خنک شود در بعضی مواقع به جای استفاده از مایع خنک کننده ضدیخ، فقط از آب استفاده می شود. آب خالی در سیستم خنک کننده باعث پوسیدگی قطعات می شود. که این پوسیدگی بیشتر در قطعات فلزی رخ می دهد و امکان یخ زدن در دمای زیر صفر وجود دارد و این احتمال که جداره ی سیلندر توسط فشار ایجاد شده از سمت یخ باعث ترک یا شکستگی شود. به همین منظور در جداره های سیلندر سوراخ های بزرگی از سمت بیرون ایجاد شده است تا در زمان یخ زدگی، فشار ایجاد شده از سمت یخ از این سوراخ ها به بیرون انتقال یابد و مانع شکستن جداره ی سیلندر شود. برای بسته شدن سوراخ های ایجاد شده در بدنه ی بلوکه ی سیلندر از پولک بدنه ی سیلندر استفاده می شود. این پولک ها از جنس های مقاوم به زنگ زدگی و آب خوردگی ساخته می شود و با فشار در روی بلوکه ی سیلندر درون سوراخ ها نصب می شود. در زمان نصب این پولک بدنه تراکتور باید دقت شود که محل نصب تمیز و عاری از هر گونه شیار باشد و بدون استفاده از چسب، آب بندی صورت گیرد و اگر از چسبی برای آب بندی استفاده می شود باید چسبندگی زیادی نداشته باشد و فقط جهت آب بندی مانند چسب های سیلکونی استفاده شود. پولک بدنه تراکتور در چند سایز ساخته می شود و باید در زمان نصب دقت شود که سوراخ روی بلوکه ی سیلندر با پولک بدنه تراکتور یکی باشد و با فشار متوسطی ، پولک در جایگاه خود نصب شود. معمولا تمام پولک های بدنه تراکتور در زمان پوسیدگی همزمان پوسیده می شوند و باید به طور همزمان تعویض شوند.