گاردان واید انگل
شفت محرک، یا شفت کاردان قطعه ای برای انتقال قدرت مکانیکی و گشتاور و چرخش است که معمولاً برای اتصال سایر اجزای یک دستگاه استفاده می شود. برای وقتی است که موتور به دلیل فاصله زیاد تا ماشین یا ادوات نمی تواند مستقیم وصل بشود یا اینکه نیاز باشد تا بتوانند حرکت نسبی را نسبت به هم داشته باشند.
برای ایجاد تغییرات در تراز و فاصله بین اجزای محرک و محرک، شفتهای محرک غالباً یک یا چند چهارشاخه، کوپلینگ فکی و گاهی اوقات یک مفصل خاردار یا مفصل رابط را در خود جای میدهند.
یکی از قطعات یدکی مهم در سمپاش های توربینی یا اتومایزر گاردان واید انگل می باشد. گاردان قدرت شافت خرمنکوب را به شافت پمپ انتقال می دهد. هر دوی این شافت ها هم شش خار هستند که با سرعت 540 دور بر دقیقه می چرخند. البته سرعت 540 دور مربوط به دور موتور مشخصه تراکتور می باشد که با علامت روی کیلومتر شمار تراکتور مشخص شده است. در این دور، بازدهی توان موتور تراکتور در حالت بیشینه قرار دارد. گاردان واید انگل که فقط در سمپاش ها کاربرد دارد نسبت به گاردان معمولی حداقل یک تفاوت مهم دارد. در کل باید گفت که یکی از دلایل استفاده از گاردان در ادوات کشاورزی آن است که مقداری می تواند زاویه بگیرد و در زاویه هم می تواند توان را انتقال بدهد. البته گاردان معمولی در زاویه کم قادر چرخیدن می باشد و اگر زاویه بیشتر باشد شروع به لرزش کرده و توان را خوب منتقل نمی کند و در صورت ادامه دار بودن، منجر به استهلاک قطعات درگیر می شود. ادواتی مثل بیلرها که از گاران معمولی استفاده می کنند بعضا به دلیل زاویه گرفتن کاردان در سر پیچ ها و در نتیجه لرزش آن، مجبور به قطع کردن محرکه گاردان می شوند.
این مشکل تا حدی در گاردان واید انگل سمپاش ها حل شده و این گاردان ها درجه آزادی بیشتری دارند و می توانند با زاویه بیشتری نسبت به گاردان معمولی کار کنند و توان را هم به خوبی منتقل کنند. در نتیجه با استفاده از گاردان واید انگل سمپاش اتومایزر، می توان در سر پیچ ها هم اقدام به سمپاشی نمود و در نتیجه از تمام مدت زمان حرکت تراکتور و بدون وقفه و تداوم بیشتری سمپاشی انجام می شود.
کاردان ها در کل به عنوان انتقال دهنده گشتاور و توان، محورهای محرک در معرض تنش پیچشی و برشی هستند که معادل تفاوت بین گشتاور ورودی و بار است و از این جهت مخصوصا در سرعت های بالا و کار سنگین بار زیادی روی آنها می باشد. بنابراین، آنها باید به اندازه کافی قوی باشند تا فشار را تحمل کنند و استحکام لازم را داشته باشند. برای افزایش دوام آنها هم نمی توان در مرحله تولید به وزن آنها اضافه کرد یا آنها را سنگین تر کرد، چون وزن اضافی بیش از حد، به نوبه خود باعث افزایش فشار و بار روی آنها می شود.