لامپ چراغ جلو تراکتور
تراکتور ها و ماشین های کشاورزی که خودگردان هستند، یعنی موتور برای کار کردن در طول شبانه روز دارند، باید لامپ برای روشن کردن محدوده کاری داشته باشند. به همین منظور از چراغ ها و لامپ های مختلف برای این کار استفاده می کنند. هر چراغ یا لامپی بسته به نوع کاری انتخاب می شود. چراغ های جلو در تراکتور ها بزرگتر انتخاب شده تا محدوده ی بیشتری را روشن کند و راننده دید بهتری در زمین های کشاورزی و جاده ها داشته باشد. به همین منظور در چراغ های جلو از لامپ هایی که در دو حالت نوری کار می کنند، استفاده می شود. لامپ چراغ جلو تراکتور معمولا سه پایه برای اتصال لامپ به قاب چراغ دارد و حباب آن حالت گرد می باشد. در قسمت پشت لامپ چراغ جلو تراکتور، سه عدد سوکت برای اتصال سیم برق وجود دارد، یکی از آن ها اتصال منفی و دو تای دیگر ، هر کدام یک حالت لامپ را روشن کرده، که یکی از این اتصال ها حالت سوپایین و اتصال دیگر حالت سوبالا را روشن می نماید.
چراغ های جلو، این قابلیت را دارند از لامپ های دیگر که پر نورتر از لامپ های فابریک تراکتور است، استفاده کنند. لامپ چراغ جلو تراکتور باید این قابلیت را داشته باشد تا در لرزش ها و حرارت های بالا کار کنند.
لامپ های گازی از نظر نور بسیار روشنایی خوبی دارند و نیز این لامپ ها از خود حرارت بسیاری تولید می کنند. این لامپ ها نسبت به تمیزی حساس بوده و باید دقت شود که حتی اثر انگشت بر روی شیشه ی لامپ نماند، چون اثر انگشت باعث چرب شدن شیشه و بیشتر داغ شدن آن و در نهایت باعث کاهش عمر لامپ می شود.
لامپ های تراکتور که حالت حبابی شکل دارند زیاد داغ نشده و دیرتر از کار می افتند. به دلیل مصرف کم برق مشکلی در سیستم سیم کشی تراکتور به وجود نمی آید، بر عکس آن، لامپ های گازی مصرف بالایی در برق دارند و احتمال خرابی در سیستم سیم کشی وجود دارد و به دلیل حرارت بالا باعث ذوب شدن ذغال پشت لامپ نیز می شوند.
جدیدا لامپ های LED ک در بازار نیز زیاد شده است، مشکلات داغ شدن، مصرف زیاد برق و تولید نور کم را بر طرف کرده است. این لامپ ها در مدل ها و تعداد LED ی مختلف ساخته شده، که می تواند جایگزین خوبی برای لامپ های رشته ای باشد. این LED ها دارای ویژگی هایی مثل مصرف برق پایین، طول عمر بیشتر، نور بالا، حرارت کمتر می باشد. به خاطر همین ویژگی ها، قیمت بالاتری نسبت به دیگر لامپ ها دارد.
لامپ های گازی، نور زرد رنگی تولید می کند که میدان دید بهتری به راننده می دهد، طول عمر نسبتا خوبی دارد، در صورتی که لامپ داغ باشد و آب به آن برسد باعث شکستن آن می شود یا ضربه به قسمت شیشه ای آن وارد شود قسمت شیشه ای می شکند.
در زمان نصب لامپ چراغ جلو تراکتور باید دقت شود که حالت سوبالا و سوپایین آن درست و دقیق تنظیم شود که نور انعکاس شده دقیق در قسمت جلوی تراکتور باشد.