پمپ سه گوش تراکتور
سیستم سوخت رسانی یک سیستم کلی است که اجزای تشکیل دهنده ی آن شامل: باک، شیلنگ ها یا لوله های سوخت، پمپ مقدماتی، فیلتر آبگیر، فیلتر های دوقلو یا تک، پمپ انژکتور، سوزن های انژکتور، لوله های سوخت فشار قوی، لوله های برگشت سوخت به باک می باشد.
باک محل ذخیره ی سوخت، بر روی ماشین می باشد که باید مشخصاتی نظیر مقاوم در برابر فشار های وارده به باک، دارای ورودی و خروجی سوخت به باک، دارای سوپاپ خلاء و شبکه های داخل باک باشد.
شیلنگ ها یا لوله های سوخت که در بعضی از قسمت های موتور به دلیل محدودیت استفاده از شیلنگ باید از لوله های فلزی استفاده شود، که قابلیت تحمل فشار، فرم دهی خوب و تحمل بهتر حرارت دارد.
پمپ مقدماتی سوخت را از باک دریافت کرده و در قسمت فیلتراسیون تحت فشار قرار می دهد، این پمپ ها، به دو مدل پیستونی و دیافگرامی موجود می باشد که نام های پمپ سه گوش، پمپ سوخت، پمپ کوچک سوخت، پمپ های دیافراگمی و پمپ اولیه سوخت شناخته می شود. این پمپ ها را می توان به صورت دستی به کار انداخت که سیستم سوخت رسانی را هواگیری کرده و سوخت را در فیلتر ها به حرکت در بیاورد تا به پمپ اصلی برساند. پمپ سه گوش تراکتور در تراکتور هایی که از پمپ انژکتور آسیابی استفاده می کنند از نوع دیافراگمی می باشد. در تراکتور هایی که از پمپ انژکتور ردیفی استفاده می کنند، پمپ های پیستونی مقدماتی که بر روی خود پمپ انژکتور نصب شده و نیروی خود را از پمپ می گیرد.
فیلتر آبگیر یک فیلتر شیشه ای که داخل آن دیده می شود، در مسیر مکش سوخت از باک به پمپ مقدماتی قرار دارد که ذرات درشت سوخت و آب موجود در آن را در خود فیلتر نگه داشته و از قسمت شیشه ای قابلیت دیده شدن مقدار آب و ذرات جمع شده در داخل فیلتر را دارد.
فیلتر های دوقلو یا تک معمولا موتور تراکتور های چهار سیلندر فرگوسن، از یک فیلتر تکی پایه بلند برای فیلتر کردن مرحله دوم استفاده می شود. گاهی اوقات راننده ها از فیلتر های دو قلو که برای ماشین های بنز یا ولوو است ، برای تراکتور استفاده می کنند. این فیلتر های دو قلو سوخت را در دو مرحله تمیز کرده و توسط پمپ مقدماتی به پمپ انژکتور اصلی می فرستد.
پمپ انژکتور مجموعه ای از چند قطعه که کنار همدیگر کار می کند که سوخت را تحت فشار و به اندازه ی مشخصی بین سوزن های انژکتور تقسیم کرده و توسط لوله های فشار قوی به نازل های سوخت می فرستند. پمپ انژکتور حساسیت بسیاری از نظر تمیز بودن سوخت و به اندازه بودن آن دارد، به این دلیل که پمپ انژکتور، نمی تواند سوخت را از باک و فیلتر ها بکشد و فقط می تواند سوخت را تحت فشار قرار دهد و اگر در مسیر مکش کوچک ترین حباب هوا ایجاد شود، پمپ دیگر قادر به تحت فشار قرار دادن سوخت نیست.
سوزن های انژکتور وظیفه ی تزریق سوخت به داخل سیلندر را دارند، سوختی که تحت فشار از طریق لوله های سوخت به سوزن ها می رسد با حرکت قطعه ی داخلی سوزن به عقب، مسیر سوخت به سمت سوراخ های سر سوزن هدایت شده و با فشار به صورتی که سوخت کاملا پودر شده و به داخل محفظه ی احتراق پاشیده می شود.
لوله های فشار قوی قابلیت تحمل فشار سوخت بالا را دارد که سوخت را از پمپ انژکتور به سوزن های انژکتور انتقال می دهند. سوخت اضافه از سوزن های انژکتور و پمپ مقدماتی توسط لوله های برگشت سوخت به باک بر می گردد.
پمپ های مقدماتی دیافراگمی در دو مدل برای تراکتور ها ساخته شده است که از نظر ساختار شبیه همدیگر می باشد و فقط از نظر ابعاد تفاوت دارد.