بوش شاتون تراکتور
موتور از قطعاتی تشکیل شده است که با دقت و نظم خاصی کنار یکدیگر کار می کنند این اجزا اگر هرکدام مشکلی داشته باشند بر روی بقیه ی قطعات نیز تاثیر می گذارند. چون قطعات داخل موتور در سرعت های بالا کار می کنند باید به صورت مدام روان کاری در آنها انجام گیرد. در این بین استفاده شده از بلبرینگ ها، یاتاقان ها، بوش ها برای اینکه روان کاری راحت تر انجام شود.
بلبرینگ ها به دلیل محدودیت هایی که دارند، در تمام قسمت موتور قابل استفاده نیستند؛ به همین منظور از بوش ها و یاتاقان ها استفاده می کنند. بوش ها در مکان هایی که به صورت مدام روغن کاری می شود، بهتر کار می کنند.
انواع مختلف بوش:
بوش ها بسته به موارد استفاده، از جنس های مختلف با سایز های مختلف ساخته می شود، معمولا جنس بوش تراکتور باید از جنس شافت نرم تر بوده و به دلیل اینکه از قسمت پشت بوش شروع به چرخش نکند از فلز محکم تری استفاده می شود تا اینکه بوش در محل خود ثابت شده و جابه جایی نداشته باشد. به همین منظور بوش ها معمولا از دو جنس مختلف که بر روی هم چسبیده اند، ساخته می شوند. بعضی بوش ها را با استحکام بیشتری برای سنتر بودن (هم مرکز) می سازند به این صورت که حالت گیره ای بوده و دو لبه ی بوش در داخل هم قفل می شود. می توان در قسمت هایی که فضای محدود و همچنین لقی کمتری نیاز هست از بوش استفاده کرد.شاتون یکی از اجزای اصلی موتور تراکتور است.شاتون قطعه ای است که وظیفه ی اتصال میل لنگ به پیستون را بر عهده دارد.
این قطعه از قسمت بالا به پیستون متصل بوده و از قسمت پایین به پایه های متحرک میل لنگ متصل است، که باعث انتقال نیرو از قسمت پیستون به میل لنگ شده و حرکت رفت و برگشتی را توسط میل لنگ به حرکت دورانی تبدیل می کند.
ابعاد و اندازه های شاتون در موتور ها باید به صورت دقیق انتخاب شود. که از نظر بوش سر شاتون، یاتاقان انتهای شاتون و همچنین مسیر های روغن کاری، چون این قطعه مستقیما با ضربات پیستون و میل لنگ در تماس می باشد و به این دلیل از بوش و یاتاقان های استاندارد که دقت بالایی دارند تراشکاری می شود.
سر های شاتون از نظر ابعاد با هم اختلاف دارند؛ به این شکل که یک سر کوچک که به داخل پیستون متصل شده و سر بزرگ آن به میل لنگ متصل می شود. سر کوچک شاتون به صورت یکپارچه و سر بزرگ آن به صورت دو تکه ساخته شده که با کمک پیچ و مهره به هم متصل میشوند.
داخل سر کوچک شاتون یک بوش (آستری قابل تعویض) استفاده شده است که از سایش شاتون جلوگیری می کند.
سر دیگر شاتون به دلیل اتصال به میبوش های سر شال لنگ باید به صورت دو تیکه بوده و با پیچ و مهره به هم متصل شود.که از یاتاقان دو تیکه در سر بزرگ شاتون استفاده شده است.
شاتون که از قطعهای فولادی ساخته شده و از استحکام بالایی برخوردار است، با این حال این قطعه هم خراب می شود، که شکستگی، خرابی بوش شاتون یا تاب دار شدن ساق شاتون از این خرابی هاست. در صورت خرابی بوش شاتون تراکتور این بوش ها باید سریعا تعویض شده تا به شاتون آسیبی نرسد.
روانکاری قطعات متحرک در موتور تراکتور بسیار مهم بوده و اگر روانکاری شاتون مختل شود و یا مناسب نباشد احتمال خرابی بوش ها و شاتون تراکتور به شدت افزایش مییابد.