سرپمپ
سیستم سوخت رسانی در موتور های دیزلی سیستم اصلی موتور می باشد که در صورت وجود هر گونه خرابی در این قسمت موتور به طور مرتب کار نکرده یا روشن نمی شود. به همین منظور باید دقت شود که قطعات به طور مرتب چک شده و در صورت نیاز تعویض شود. در سیستم سوخت رسانی سوخت در باک ذخیره شده و در زمان کار موتور توسط شلنگ ها و لوله های انتقال و فیلتر ها، سوخت تصفیه و به پمپ اصلی (پمپ انژکتور) می رسد. پمپ انژکتور نیز سوخت را تحت فشار قرار داده و به سوزن های انژکتور می فرستد. قطعاتی که در پمپ انژکتور وجود دارد نسبت به ذرات معلق و آب در سوخت، بسیار حساس می باشد. به این دلیل که این قطعات تراشکاری خیلی دقیقی بر روی آن ها انجام شده و لقی بین دو قطعه بسیار کم می باشد. اگر اجسام معلق یا آب، بین این دو قطعه قرار بگیرد باعث زنگ زدگی یا ایجاد شیار بر روی دو قطعه شده یا حتی دو قطعه به یکدیگر می چسبند.
قطعاتی که در پمپ انژکتور هستند، به مرور زمان که در حال کار کردن می باشد، باعث خوردگی و خرابی می شوند و این مشکلات باعث این شده که سوخت به اندازه ی کافی تحت فشار قرار نگیرد یا سوخت داخل سیلندر به خوبی پودر نمی شود.
سوخت در مرحله ی اول که وارد پمپ انژکتور می شود توسط یک عدد فیلتر پلاستیکی کوچک که در قسمت اولیه پمپ قرار دارد و مانع ورود هر گونه جسم خارجی به داخل پمپ می شود، در مرحله ی بعد سوپاپ یکطرفه وجود دارد که مانع برگشت سوخت به سمت فیلتر ها می شود. در مرحله ی سوم سوخت توسط ذغال ها و لاینر تحت فشار متوسطی قرار می گیرد و به سمت پلانجر های پمپ ارسال می گردد و کل محفظه ی پمپ نیز پر از سوخت می شود چون پمپ های آسیابی در داخل پمپ انژکتور هیچ گونه روغنی برای روان کاری ندارد و با خود سوختی که درون پمپ وجود دارد روان کاری می شود. به همین دلیل باید داخل پمپ انژکتور نیز بدون هوا باشد تا پلانجر های پمپ به خوبی پر شده و بتواند سوخت را تحت فشار از طریق لوله های فشار قوی به سوزن های انژکتور می فرستد. در صورتی که فشار سوخت درون پمپ کم شود سوزن های انژکتور نیز سوخت کمتری به داخل سیلندر تزریق می کند و باعث می شود دور موتور و قدرت موتور کمتر از قبل شود. در بعضی مواقع که اجسام معلق در سوخت از پمپ عبور کرده و به سوزن های انژکتور می رسد، باعث خرابی در سوزن های انژکتور می شود. خرابی های معمول سوزن ها این است که، سوراخ های سوزن بزرگتر یا مسدود می شود، یا اینکه خود سوزن قفل می شود.
قسمت اصلی پمپ انژکتور ها که به آن سرپمپ نیز گفته می شود، در مواقعی که سرپمپ فشار کافی برای سوخت نتواند ایجاد کند این قطعه به صورت کامل توسط تعمیرکار پمپ، تعویض می گردد و پس از تعویض این قطعه باید پمپ با سوزن های انژکتور تنظیم شود که همه ی سوزن ها به یک اندازه سوخت، داخل سیلندر تزریق کند.
سرپمپ در پمپ های انژکتور آسیابی بسته به تعداد سیلندر های تراکتور دارای سه تا شش خروجی بر روی سرپمپ می باشد.