رینگ موتور
در موتورهای درون سوز به دلیل اینکه هوا به داخل سیلندر مکش شود باید بین جداره ی سیلندر و پیستون، آب بندی کامل شود تا هوا بتواند از طریق سوپاپ های هوا به داخل موتور مکش داده شود و در موتور های بنزینی این هوا با سوخت مخلوط شده و به داخل محوظه سیلندر از طریق سوپاپ باز شده وارد می شود ، پیستون در این مرحله، رو به پایین حرکت می کند. در مرحله ی بعد پیستون به سمت بالا حرکت کرده و با بسته شدن سوپاپ هوا، هوا و سوخت داخل سیلندر متراکم می شوند و با جرقه زدن شمع محلول سوخت منفجر شده و باعث می شود پیستون را رو به پایین فشار داده و باعث ایجاد قدرت در قسمت میل لنگ می شود. در برگشت پیستون از پایین به بالا دود حاصل از انفجار با باز شدن سوپاپ دود و بالا آمدن پیستون تخلیه می شود. در موتور های دیزلی هوا به تنهایی داخل سیلندر مکش شده و با تراکم هوا در داخل سیلندر و تزریق سوخت توسط انژکتور ها به داخل هوای فشرده شده و داغ باعث انفجار شده و نیروی زیادی آزاد می شوند که در صورت نشتی بین سیلندر و پیستون این نیرو کمتر می شود یا به حد تراکم مورد نظر نمی رسد، سوخت منفجر نمی شود. به این منظوری ما باید بین جداره سیلندر و پیستون از قطعه ای به نام رینگ که باعث آب بندی بهتره بین سیلندر و پیستون می شود استفاده کنیم.
رینگ های مورد استفاده در داخل موتور های درون سوز معمولا به صورت دایره ای شکل می باشد. رینگ ها در ابعاد و مشخصات متفاوتی ساخته می شوند. معمولا بر اساس نوع موتور و کاربرد های آن، تعداد رینگ ها متفاوت است. محل نصب رینگ ها در موتور بر روی پیستون می باشد، بر اساس نوع موتور و تعداد رینگ ها بر روی پیستون شیار هایی ایجاد می شوند که رینگ موتور در داخل آن قرار می گیرد تا رینگ ها همزمان با پیستون بر روی جداره سیلندر حرکت کنند.
انواع رینگ ها شامل رینگ های کمپرسی و رینگ های روغنی می باشد.
رینگ های کمپرسی
این رینگ ها از جنس های فولاد سخت و چدن ساخته شده اند و شکل ظاهری این مدل رینگ موتور معمولا به شکل مستطیل و مستطیلی که از یک گوشه داخل به صورت پخی شکل است. معمولا رینگ هایی که به شکل مستطیلی هستند در اولین شیار از بالای پیستون قرار می گیرند که بیشترین فشار و گرما را این رینگ تحمل می کند. رینگ هایی که به شکل مستطیلی با پخ درونی هستند در دومین شیار پیستون از سمت بالا قرار می گیرند و قسمت پخی که روی رینگ ایجاد شده باعث می شود فشار هوا از داخل رینگ موتور را به سمت بیرون فشار داده و باعث چسبندگی بیشتر رینگ موتور به جداره سیلندر شود.
نام گذاری این رینگ ها به نام رینگ های کمپرسی به این علت است که، هوای حاصل از انفجار یا همان کمپرس به این دو رینگ موتور بیشترین فشار را وارد می کند. این دو رینگ موتور وظیفه دارند تا مانع ورود هوا به داخل محوظه روغن شوند.
رینگ های روغنی
این رینگ ها معمولا از جنس فولاد یا چدن سخت کاری شده است، در رینگ های روغنی شکل ظاهری متفاوت از رینگ های کمپرسی است. این رینگ ها معمولا از نظر ارتفاع و سطح مقطع بزرگتر بوده و در بین آن شیار ها یا سوراخ هایی وجود دارد که روغن را بتواند از داخل رینگ موتور خارج کند. در بعضی از موتور های بنزینی رینگ های روغنی به صورت سه تیکه ساخته می شود که یک تیکه ی فنری که در وسط قرار می گیرد و دو تیکه ی نازک در کناره های آن قرار میگیرد. رینگ های روغنی در پایین ترین شیار پیستون قرارر می گیرد. در بعضی مواقع از رینگ های روغنی بیشتری در پیستون استفاده می شود. یک مدل رینگ موتور به اصطلاح رینگ روغن برگردان گفته می شود در موتور های دیزلی وجود دارد که از نظر ظاهری تقریبا به رینگ های کمپرسی شباهت دارد و تفاوت بین این دو رینگ موتور این است که در این رینگ روغنی برگردان، از قسمت بیرونی رینگ موتور، شیاری دارد که در مدل کمپرسی پخ در قسمت داخلی بوده است. این شیاری که بر روی این رینگ موتور ایجاد شده، روغن باقی مانده بر روی جداره سیلندر را تراشیده و به سمت پایین بر می گرداند.
نام گذاری این رینگ ها به نام رینگ های روغنی به این علت است که، روغن موجود در جداره ی سیلندر بعد از هر بار بالا و پایین رفتن پیستون باید تمیز شده و مانع ورود روغن به محوظه ی احتراق شوند. این رینگ ها وظیفه دارند تا مانع ورود روغن به محوظه انفجار شوند.
در صورت خرابی در رینگ ها مشکلاتی برای موتور ها ایجاد می شوند که شامل خرابی در رینگ های کمپرسی و رینگ های روغنی می باشد. هنگامی که فشار تراکم در داخل محوظه احتراق کمتر از حد مجاز شود احتمال اینکه رینگ های کمپرسی ضعیف شود یا شکستگی در این رینگ ها ایجاد شود، وجود دارد. در صورت شکستگی و یا ضعیف شدن رینگ های کمپرسی موتور سخت روشن می شود و مرور زمان قدرت موتور کم شده و بخار روغن از لوله ی بخار بیشتر خارج می شود.
در صورت کم شدن روغن در داخل موتور، احتمال اینکه رینگ های روغنی ضعیف یا شکسته شوند، می باشد و در این صورت با بروز همچین مشکلی باعث روغن سوزی یا خارج شدن دود آبی از اگزوز می شودو قدرت موتور نیز کاهش می یابد و به مرور زمان موتور بد روشن می شود.
در تعویض رینگ ها به نکات زیر توجه کنید:
. ابتدا باید محل نصب رینگ بر روی پیستون عاری از هر گونه دوده و گرد و غبار باشد.
. لقی بین شیار پیستون و رینگ باید در حد مجاز باشد.
. قبل از جا زدن رینگ ها بر روی پیستون، همه ی رینگ ها تک به تک در داخل سیلندر قرار داده شده و لقی دهانه رینگ را اندازه گیری کنید.
. برای جا زدن رینگ بر روی پیستون حتما از رینگ باز کن استفاده کنید تا اینکه رینگ ها نشکند.
. بعد از جا زدن رینگ بر روی پیستون حتما دهانه ی رینگ ها باید تنظیم شود که بالای گژنپین و دهانه ی دو رینگ رو به روی هم قرار نگیرد.
. برای جا زدن رینگ و پیستون در داخل سیلندر حتما باید جداره سیلندر و روی خود پیستون و رینگ ها چرب شده باشند و توسط رینگ جمع کن در داخل سیلندر قرار گیرد