ذغال پمپ گازوئیل
سیستم سوخت رسانی در موتور های دیزلی سوخت گازوئیل تفاوت زیادی با سوخت بنزینی دارد. بنزین در موتور های قدیمی یا موتور های کاربراتوری، سوخت توسط یک پمپ به کاربراتور می رسید و در قسمت کاربراتور با هوا مخلوط شده و درون موتور مکش میشد، ولی سوخت گازوئیل از این روش نمی توان استفاده کرد چون سوخت گازوئیل دیرتر بخار شده و دیر تر هم می سوزد. به همین منظور، سوخت گازوئیل باید توسط یک پمپ تحت فشار قرار گرفته و به داخل هوای داغ محفظه ی احتراق به صورت پودری تزریق می شود تا اینکه انفجار صورت بگیرد. به همین دلیل در سیستم سوخت رسانی از یک پمپ برای تحت فشار قرار دادن سوخت استفاده می کنند که این پمپ سوخت را با فشار خیلی زیاد در حد 60 اتمسفر فشار به سوزن های انژکتور می فرستد.
مسیر سوخت از باک به محفظه ی احتراق به صورتی می باشد که در مراحل اولیه سوخت از باک توسط پمپ مقدماتی کشیده شده و از فیلتر های تصفیه ی سوخت عبور می کنند در مرحله ی بعد به پمپ انژکتور می رسد. پمپ، سوخت را تحت فشار زیاد از طریق لوله های فشار قوی به سوزن های انژکتور برای تزریق داخل محفظه می رساند. پمپ های انژکتور در دو مدل برای تراکتور ها ساخته شده اند؛ پمپ های ردیفی و پمپ های آسیابی
پمپ های ردیفی:
سوخت را توسط پلانجر ها که در داخل مجموعه ی پمپ قرار دارد برای هر کدام از سیلندر ها جداگانه تحت فشار قرار دارد. پمپ های ردیفی از نظر ابعاد خود پمپ بزرگتر از پمپ های آسیابی می باشد و ساختار داخلی آنها تفاوت زیادی با پمپ های آسیابی دارد. این پمپ ها بیشتر در تراکتور ها مرسوم می باشد.
پمپ های آسیابی:
از نظر ابعاد کوچکتر از پمپ های ردیفی بوده و اجزای داخلی آنها به گونه ای است که یک پمپ برای همه سیلندر ها سوخت ارسال می کند که توسط چند قطعه از این سوخت بین سیلندر ها تقسیم می شود. این پمپ ها در مرحله اول که سوخت وارد پمپ می شود توسط یک فیلتر کوچک پلاستیکی تصفیه شده و به قسمت سرپمپ می رسد. بعد از قسمت سرپمپ سوخت توسط لاینر و ذغال ها تحت فشار متوسطی قرار می گیرد تا اینکه به قسمت اصلی پمپ برسد.
پمپ های آسیابی در قسمت لاینر و ذغال پمپ گازوئیل، سوخت را به صورت متوسط تحت فشار قرار داده و به قسمت اصلی پمپ که در آنجا سوخت به اندازه ی مورد نیاز تحت فشار قرار می گیرد توسط سوراخ های روی شافت بین سوزن های انژکتور تقسیم می شود. در مرحله ی اول اگر فشار سوخت در قسمت لاینر و ذغال پمپ گازوئیل کم باشد و به پمپ اصلی سوخت به خوبی نرسد، باعث می شود سوخت رسانی به سیلندر ها به اندازه ی کافی نباشد و قدرت تراکتور کم شود. به همین منظور زمانی که در قطعات لاینر و ذغال پمپ گازوئیل، خوردگی ایجاد شود این دو قطعه را تعویض می کنند که قدرت پمپ کم نشود. برای تعویض این دو قطعه باید سرپمپ انژکتور باز شده و لاینر و ذغال پمپ گازوئیل را تعویض نمود.
ذغال های پمپ انژکتور های آسیابی در دو مدل ساخته می شوند؛ یک مدل به صورت دو تیکه که سیاه رنگ هستند و مدل دیگر، به صورت چهار تیکه که بین دو تیکه ای که رو به روی هم قرار دارند یک فنر استفاده شده تا فشار ذغال را به بدنه ی لاینر زیاد کند. رنگ این ذغال پمپ گازوئیل ها حالت فولاد براق می باشند.