واشر سرسیلندر تراکتور
در موتور های درون سوز به این دلیل که باید پیستون از بالا در داخل سیلندر قرار بگیرد و ریخته گری خود سیلندر آسان تر شده چون سرسیلندر از سیلندر جدا می شود و جداگانه ریخته گری و تراشکاری می شود باید بین این دو قطعه به صورت کامل آب بندی شده، یعنی به هیچ عنوان، هیچگونه هوا، روغن و آب با هم مخلوط نشود و هرکدام در مسیر خود حرکت کنند. در صورت نشتی بین دو قطعه موتور از کار افتاده و دیگر روشن نمی شود به همین دلیل باید تراشکاری دو سطح سیلندر و سر سیلندر خیلی دقیق باشد تا اینکه واشر بین دو قطعه بتواند مقاومت بالایی داشته باشد.
واشر های سرسیلندر در اندازه ها و مدل های مختلفی ساخته می شود که همه ی این ها بستگی به موتور مورد نظر دارد. هر چقدر موتور قوی تر باشد باید مقاومت واشر نیز زیاد باشد. هر چقدر دمای موتور بالا باشد باید مقاومت واشر در برابر دما هم بالاتر باشد.
در صورتی که سرسیلندر موتور، خرابی داشته باشد و از کف سرسیلندر تراشکاری شده باشد حتما واشر انتخاب شده باید نسبت به میزان تراشکاری، انتخاب شود، به این منظور اگر کف سرسیلندر بار اولی باشد که تراش می خورد، از واشر تک سوراخ یا تعمیر اول استفاده می شود. در صورت دو بار تراش خوردن کف سرسیلندر از واشر دو سوراخ یا همان تعمیر دوم استفاده می شود و اگر برای بار آخر یا سومین بار تراش خورده باشد، باید از واشر سه سوراخ استفاده شود که پس از آن اگر خرابی در سرسیلندر باشد، سرسیلندر باید کامل تعویض شود.
واشر سرسیلندر تراکتور از جنس های مقاوم به گرما، حرارت بالا، فشار و ضربات زیاد ساخته میشود. این قطعه همچنین باید قابلیت انعطافپذیری داشته باشد تا بتواند وظیفه عایقبندی موتور و سرسیلندر را بهخوبی انجام دهد. بنابراین آن را از لایههای فلز نرم و مواد انعطافپذیر و نسوز میسازند.
این لایهها در انواع سرسیلندر معمولا دارای یکی از ترکیبات زیر هستند و به ترتیب روی هم قرار میگیرند:
- آزبست- مس- فولاد؛
- واشر نسوز- فولاد؛
- آلومینیوم – کروم؛
- مس- واشر مقوایی نسوز یا آزبست- فولاد.
آزبست نیز نوعی پنبه نسوز با توان حرارتی بالاست. البته امروزه از این ماده بهعلت سمی و مضر بودنش برای انسان، در ساخت واشر کمتر استفاده میشود. واشرهای آلومینیومی و مسی بهعلت وزن کمتر و انتقال حرارتی بالاتر از مدل های دیگر برتر هستند. واشر دارای سوراخهای بزرگ و کوچکی است که تعداد سوراخهای بزرگ آن با تعداد سیلندرهای موتور برابر است و تعداد سوراخهای کوچکش با مجاری آب و روغن سرسیلندر و بلوک سیلندر. هنگام نصب واشر سرسیلندر این سوراخها با منافذ موجود در سرسیلندر و بلوک سیلندر کاملا منطبق و همراستا تنظیم میشوند.
در زمان نصب واشر سرسیلندر بر روی موتور به نکات گفته شده، توجه شود؛
1- سطحی که واشر با آن در تماس است کاملا تمیز و عاری از هرگونه آلودگی و چربی باشد.
2- سطح سرسیلندر و سطح بلوکه ی موتور باید عاری از هرگونه سوراخ، شیار، آب خوردگی و ترک باشد.
3- سرسیلندر حتما باید با ابعاد سوراخ های سیلندر یکی باشد و هرگونه کوچک یا بزرگ بودن سوراخ ها در واشر سرسیلندر باعث خرابی در موتور می شود.
4- واشر های سرسیلندری که از قبل توسط شرکت های سازنده ساخته شده و بسته بندی شده اند بر روی خود واشر، قسمت هایی که به چسب نیاز دارد، چسب کاری شده و نباید واشر سرسیلندر، سیلندر و موتور را چرب نمود.
واشر هایی که توسط واشربری ها به صورت دستی بریده می شوند چون از قبل روی آن چسبی وجود ندارد، باید یا واشر چرب شود یا کمی از چسب هایی که مقاوم در برابر حرارت هستند استفاده شوند و باید از چسب خیلی کم استفاده شود . زمانی که واشر تحت فشار قرار گیرد چسب به سمت سرسیلندر رفته و باعث گرفتگی سوراخ های سرسیلندر می شود.
معمولا واشرهای دست ساز کاملا از فلزارت نرم مانند؛ مس و آلومینیوم ساخته می شود که این واشر ها را قبل از نصب باید با گریس چرب کرد و سپس بسته شود. ولی واشر های شرکتی آماده را نباید چرب نمود یا چسب زد. واشرهای شرکتی ، نوشته ای در کنار واشر سرسیلندر وجود دارد که این نوشته باید در زمان نصب سمت بالا یا همان سرسیلندر قرار گیرد، در کنار سرسیلندر نیز سوراخ های ریزی ایجاد شده که نشان دهنده ی ضخامت واشر سرسیلندر می باشد.
دلایل سوختن یا خرابی واشر سرسیلندر:
- پیچ های سرسیلندر به اندازه ی کافی سفت نشده باشد.
- تاب داشتن کف سرسیلندر
- تاب داشتن کف بلوکه سیلندر
- شیار افتادن بر روی سرسیلندر یا بلوکه سیلندر
- وجود ترک در سرسیلند یا بلوکه سیلندر
- داغ شدن بیش از اندازه ی موتور
- فشار بیش از اندازه به موتور
- جا به جا شدن واشر هنگام بستن آن
علامت نشان دهنده سوختن موتور:
-
وجود آب در روغن
وجود آب در روغن بدین معناست که کانال های آب و روغن در قسمت واشر سرسیلندر به همدیگر وصل شده و آب و روغن با یکدیگر مخلوط می شوند. اما اگر از این مشکل جلوگیری نشود باعث یاتاقان زدن موتور می شود.
-
وجود هوا در آب رادیاتور
در زمانی که از درب رادیاتور آب و هوا با فشار خارج شده و این مشکل ادامه دار باشد، حتی مخزن رادیاتور ترک بردارد یا زمانی که موتور روشن است آب رادیاتور بدون داغ شدن به بیرون بریزد، واشر از قسمت سیلندر به کانال آب، می سوزد و هوا وارد محوظه ی آب می شود.
-
وجود آب در اگزوز یا همان بخار سفید
زمانی که بخار آب زیادی از اگزوز بیرون آید یا آب از اگزوز بیرون بریزد احتمال اینکه واشر سوخته باشد و آب داخل اتاق احتراق بریزد و موتور بد کار کند، در این صورت واشر سرسیلندر تراکتور سوخته و حتما باید تعویض شود.
-
جوش آوردن پی در پی موتور
در صورتی که موتور تراکتور بعد از روشن شدن سریعا جوش بیاورد و آب رادیاتور بیرون بریزد احتمال اینکه واشر سرسیلندر موتور سوخته باشد، وجود دارد.
-
کم شدن آب رادیاتور
زمانی که آب رادیاتور مرتب کم شود و این کم شدن از نشتی در قسمت های دیگر نباشد، احتمال اینکه واشر سر سیلندر سوخته باشد زیاد است .
-
مرتب کار نکردن موتور (سه کار کردن)
هنگامی که یکی از سیلندر ها در موتور کار نکند و اصطلاحا موتور سه کار کند ممکن است واشر سوخته باشد.
-
کم شدن قدرت موتور
در مواردی که قدرت موتور روز به روز کمتر شود و زود دمای آب بالا رود احتمال اینکه واشر سوخته باشد زیاد است.
-
دیر و بد روشن شدن موتور
زمانی که اول صبح موتور دیر و سخت استارت می خورد یا حتی موتور پس از نیم دور چرخش قفل می کند، احتمال سوختن زیاد واشر می باشد.
-
خروج دود آبی از اگزوز
زمانی که آب در محوظه ی احتراق باشد، انفجار صورت نمی گیرد و باعث دود آبی در اگزوز می شود و این مشکل هم از واشر سرسیلندر تراکتور می باشد.
موتور هایی که در دماهای بالا کار می کنند بیشتر واشر سرسیلندر می سوزانند.