شافت ثابت روتوچیزل
روتوچیزل از دو نوع توان تراکتور استفاده می کند. به همین دلیل هم معمولا تراکتورهای نیمه سنگین تا سنگین و فوق سنگین، قابلیت کار و کنترل کامل بر روی روتوچیزل را دارند. قسمت چیزل آن از تراکتور توان کششی می گیرد و قسمت روتیواتور آن از توان دورانی و محور خرمنکوب تراکتور استفاده می کند. قسمت جلو که چیزل قرار گرفته مثل یک چیزل معمولی و با اتصال سه نقطه به صورت سوار به تراکتور متصل می شود. سمت عقب که روتیواتور قرار گرفته با سه نقطه اتصال و به کمک بازوی قابل تنظیم به چیزل وصل می شود. بدین ترتیب کل مجموعه روتوچیزل به صورت یک دستگاه واحد در می آیند که تحت کنترل تراکتور هستند. برای انتقال توان دورانی از محور تواندهی یا شافت خرمنکوب تراکتور تا شافت گیربکس روتیواتور با توجه به فاصله ای که وجود دارد از سه قطعه که همه هم دوار هستند استفاده می شود. اول چرخش از شافت شش خار تواندهی تراکتور به یک گاردان ساده منتقل می شود و تا ابتدای شاسی چیزل می رسد. بعد چرخش به یک شافت می رسد که روی چیزل به صورت ثابت قرار گرفته است که از دو طرف دارای شش خار می باشد. به این شافت، شافت ثابت روتوچیزل گفته می شود. بعد از این شافت هم گاردان کلاچ دار قرار گرفته است که چرخش را از شافت ثابت گرفته و به شافت گیربکس روتیواتور انتقال می دهد.
همانطور که گفته شد یک شافت ثابت روتوچیزل در انتقال توان دورانی به روتیواتور نقش دارد که دارای دو سر شش خاری می باشد تا بتوان به دو گاردان متصل شود. این شافت با سرعت 540 دور بر دقیقه در حین کار می چرخد و تحت تنش و فشار می باشد. برای اینکه خیلی زود دچار پیچش نشود و یا خارهای سر آن ساییده نشود، نیاز است که جنس خوب و مستحکمی داشته باشد که شافت ثابت روتوچیزل بنوان این ویژگی را دارد و از استحکام و مقاومت خوبی در حین کار برخوردار است. شافت ثابت روتوچیزل به وسیله دو بلبرینگ در دو طرف نگه داشته شده است.
البته معمولا در روتوچیزل ها همان سرعت چرخش 540 دور در شافت خرمنکوب به پره های روتیواتور نمی رسد چون سرعت بسیار زیادی برای پره ها می باشد و در دو مرحله معمولا سرعت کم می شود. سرعت از پی تی او تا گیربکس و در طول انتقال از گاردان ها و شافت ثابت می ماند و برابر 540 دور می باشد. مراحل کاهش سرعت یکی در مرحله گیربکس روتیواتور و دیگری در مرحله دنده های سر شافت دوار می باشد. تقریبا سرعت در شافتی که پره ها را به چرخش می آورد یا همان روتور، به حدود 200 دور بر دقیقه می رسد. در بعضی روتیواتورها که دارای گیربکس سنگین می باشند، امکان انتخاب چند سرعت می باشد تا متناسب با نیاز خاک و هدف کاربرد از روتوچیزل بتوان سرعت های مناسب را انتخاب کرد.