فشنگی آب موتور
سیستم خنک کننده در موتور هایی که با سوخت فسیلی کار می کنند یکی از اساسی ترین قسمت های موتور می باشد به این خاطر که دمای موتور به مرور زمان که سوخت در داخل موتور سوخته می شود و باعث بالا رفتن دمای موتور می شود. خنک کاری جزء قسمت های اصلی موتور می باشد.
خنک کاری به دو صورت انجام می گیرد:
- هوا خنک: در سیستم هوا خنک جداره ی سیلندر و سرسیلندر به صورت پره ای ساخته می شوند که با هوای بیشتری در تماس باشد و از یک فن برای دمیدن هوا به موتور استفاده می شود. در این سیستم از هیچ گونه مایع خنک کننده ای استفاده نمی شود و موتور فقط با جریان هوا خنک می شود. این روش مزیت هایی دارد که ؛ _سبک بودن _ نیاز به سرویس کمتر _قطعات کمتر موتور بدنه ی موتور، برخی از این مزیت ها می باشد.
- آب خنک: در این سیستم یک مایع خنک کننده در دور موتور به چرخش در می آید و گرمای موتور را می گیرد و توسط رادیاتور مایع خنک می شود و به بدنه ی موتور بر می گردد. در این مدل خنک کاری مایع نقش اصلی برای خنک کاری را دارد. اگر این مایع نباشد یا کم تر از اندازه ی مورد نیاز باشد ، خنک کاری مختل می شود.
برای اینکه راننده هر زمانی که لازم باشد از وضعیت دمای موتور درون کابین مطلع باشد معمولا از سنسور هایی برای سنجش دما بر روی موتور استفاده می شود. سنسور ها با مدل های مختلف در بازار موجود هستند و بسته به نوع موتور و نمایشگر دما ، این سنسور ها تعیین می شود که برخی از این سنسور ها توسط گاز های مخصوص حساس به دما مورد استفاده قرار می گیرند مانند سنسور های اتری، که این نوع از سنسور ها همزمان با نمایشگر به فروش می رسد و اگر مسیر انتقال گاز ، نشتی پیدا کند، کار نمی کند.
سنسور های دیگری وجود دارد که به صورت الکترونیکی کار می کند. این سنسور ها بیشتر در بین ماشین ها و تراکتور ها رواج پیدا کرده است و خرابی کمتری نسبت به نوع اتری دارد. سنسور های برقی بر روی موتور بسته می شود و یک سیم از سنسور به قسمت آمپر متصل می شود که با تغییرات دما، ولتاژ برق در این سنسور کم و زیاد می شود که نمایشگر می تواند توسط یک عقربه به راننده نشان دهد و نوسان برق معمولا به صورت برق مستقیم یا همان DC می باشد. فشنگی آب موتور در مدل ها و سایز های مختلف برای انواع موتور ها ساخته می شود که می تواند خروجی هایی به صورت آنالوگ و دیجیتال برای نمایشگر ها می توانند بفرستند. فشنگی های آب در تراکتور ها معمولا به صورت آنالوگ می باشد که سیم انتقال برق آن مستقیما به آمپر آب متصل است. سنسور های سنجش دما (فشنگی آب) معمولا بر روی سرسیلندر و قسمت خروجی آب از موتور یا محفظه ی ترموستات بسته می شود به این دلیل که بیشترین دما در این قسمت وجود دارد و با کمبود مایع در این قسمت دما بالا می رود.