خار موشکی تراکتور
تراکتور ها در قسمت جعبه دنده دارای قطعات خیلی زیادی می باشد. این قطعات همیشه باید به صورت دقیق و هماهنگ کار کند، به این خاطر که هرگونه خطایی در داخل جعبه دنده باعث خرابی ها و مشکلات زیادی برای تراکتور می شود. مشکلاتی که بیشتر در داخل جعبه دنده ی تراکتور مرسوم بوده، خلاص کردن دنده از حالتی که راننده در آن قرار داده است. این مشکل بیشتر زمانی اتفاق می افتد که قطعه ی نگهدارنده ی دنده، خراب شده باشد و دنده به صورت آزادانه بتواند حرکت کند. قطعه ای که دنده توسط آن در جایگاه خود نگه داشته می شود، یک خار کوچک بوده که بر روی میل ماهک دنده ها قرار می گیرد و جایگاه میل ماهک را مشخص می کند و باعث ثابت نگه داشتن آن تا تعویض دنده ی بعدی می شود. ماهک های دنده با یک میله فلزی به بدنه ی تراکتور متصل شده که این میله حرکت رفت و برگشت دارد. این میله از دو سمت به بدنه ی گیربکس متصل شده به این صورت که بر روی آن حرکت دارد و در قسمت جلو یا عقب توسط یک عدد خار موشکی، کنترل شده تا در جایگاهی که از پیش تعیین شده است، قرار گیرد و به آسانی جا به جا نشود. پشت خار موشکی تراکتور، از یک فنر لوله ای استفاده شده که باعث ایجاد حالت فنریت خار موشکی می شود. که در زمان تعویض دنده خار موشکی از جایگاه خود عقب تر آمده و اجازه تعویض دنده را می دهد.
جنس خار موشکی ها فولاد سخت ساخته شده که پس از ساخته شدن نیز توسط عملیات حرارتی، جنس آن سخت تر می شود. تا مقاومت کافی در برابر سایش در قسمت نوک آن باشد. به این دلیل که خار موشکی تراکتور بر روی میل ماهک دنده، توسط فشار فنر در حال سایش بوده و اگر جسم آن نرم باشد پس از مدت زمان کمی، قسمت نوک آن خراب شده و باعث اختلال در داخل جعبه دنده می شود. به همین دلیل پس از خرابی این قطعه نمی توان آن را از طریق جوش تراش تعمیر نمود و حتما باید تعویض گردد و یک خار موشکی نو جایگزین شود. قیمت خار موشکی تراکتور کم بوده، پس بهتر است در زمان تعویض، سعی شود تمام خار موشکی های جعبه دنده را تعویض کرده تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود. همچنین در بعضی از مواقع خار موشکی خراب نیست و فنر های پشت خار موشکی تراکتور خراب بوده که باعث بهم ریختگی جعبه دنده می شود.
در زمان خرید خار موشکی تراکتور، دقت کنید که باید خار موشکی با سوراخ جعبه دنده، لقی داشته باشد که مانع حرکت خار موشکی نشود به این خاطر که این قطعه باید بتواند در جای خود به سمت بالا و پایین حرکت داشته باشد. اگر خار موشکی در جای خود حرکت نداشته باشد باعث حرکت خود به خود و خلاصی دنده ها می شود.
در بعضی از جعبه دنده ها به جای خار موشکی از ساچمه های گرد فولادی استفاده می شود که این ساچمه ها به دلیل چرخشی که در جایگاه خود دارند باعث افزایش طول عمر آن می شود ولی مقاومت کافی در برابر خلاصی دنده ندارد که در مقابل، خارموشکی ها مقاومت بهتری دارند.