سیستم انتقال نیرو در تراکتور
نیرو توسط یک موتور درون سوز تولید شده و این نیرو به صورت چرخشی می باشد. این نیروی چرخشی باید به سمت چرخ های محرک انتقال داده شود. در مسیر انتقال نیرو، سیستم های دیگری وجود دارد که این نیرو را کم و زیاد کرده یا تغییر جهت می دهند. در مرحله اول که نیروی چرخش توسط موتور تولید می شود به سیستم کلاچ تراکتور می رسد که این کلاچ وظیفه قطع و وصل نیرو را در هر هنگام که راننده نیاز داشته باشد، به عهده دارد. سیستم کلاچ تراکتورها ، معمولا از مدل خشک بوده و توسط یک یا دو عدد دیسک این کار انجام می شود. بعد از خروج نیرو از سیستم کلاچ، نیرو به قسمت جعبه دنده می رسد. این جعبه دنده وظیفه کم و زیاد کردن یا تغییر جهت نیرو را دارد. در قسمت خروجی جعبه دنده از یک کاهنده سرعت و افزاینده گشتاور استفاده شده است تا زمانی که راننده نیاز به گشتاور زیادی داشته باشد، از مجموعه جعبه دنده کمک استفاده کند و به دلیل نزدیک بودن جعبه دنده کمک به قسمت دیفرانسیل از یک شافت انتقال نیرو استفاده می شود تا نیرو به پینیون و کرانویل برسد.
در مسیر انتقال نیرو از جعبه دنده تا دیفرانسیل، شافتی که وظیفه ی انتقال نیرو را دارد باید دارای مشخصاتی باشد تا بتوان از این شافت در این قسمت استفاده کرد.
ویژگی هایی که شافت حرکت باید داشته باشد:
- مقاومت کافی در مقابل پیچش
- داشتن خار های استاندارد دو سمت
- محل نصب رولبرینگ
شافت حرکت باید در هر زمان که نیاز باشد قابل جدا شدن از مجموعه انتقال نیرو باشد . به همین دلیل در تراکتور های فرگوسن از یک رابط شافت حرکت تراکتور استفاده شده است. این رابط به گونه ای طراحی شده که از یک سمت به شافت حرکت متصل می شود و از سمت دیگر به شافت پینیون متصل می شود. بر روی این رابط تعدادی سوراخ ایجاد شده تا شافت حرکت و رابط را ثابت کرد. سوراخ های ایجاد شده بر روی شافت حرکت به گونه ای طراحی شده که رو به روی یکدیگر بوده و فاصله ی هر کدام از سوراخ ها نسبت به سر و ته رابط شافت حرکت تراکتور متفاوت می باشند. این تفاوت فاصله سوراخ ها به این دلیل است که لقی بین شافت حرکت و رابط به حداقل برسد. در زمان بستن رابط شافت حرکت تراکتور باید دقت داشت که شافت حرکت را به سمت جعبه دنده فشار داده تا فنر آن جمع شود و اشپیل (پین) رابط شافت حرکت تراکتور در سوراخی از رابط قرار گیرد که کمترین لقی را داشته باشد.
زمانی که فشار زیادی به سیستم انتقال نیرو تراکتور وارد شود، احتمال بریده شدن این رابط وجود دارد به این دلیل که قسمت سوراخ دار شافت ضعیف تر از قسمت های دیگر می باشد. تعویض رابط شافت حرکت تراکتور بسیار ساده بوده و اگر در زمان کار تراکتور، انتقال نیرو به صورت یکباره قطع شود و سیستم کلاچ تراکتور سالم باشد ، احتمال خرابی این شافت زیاد است.
حتما در هنگام خرید رابط شافت حرکت تراکتور به مقاومت آن دقت کنید. این قطعه به عنوان یک محافظ ایمنی در سیستم انتقال نیرو محسوب شده و اگر نیروی زیاد به صورت ناگهانی به سیستم انتقال نیرو وارد شود این رابط بریده شده و مانع خرابی تمام سیستم انتقال نیرو می شود. قیمت رابط شافت حرکت تراکتور از قطعات حساس درون گیربکس بسیار کمتر می باشد.