دنده استارت تراکتور
ساختار موتور های درون سوز به گونه ای طراحی شده است که یک الکتروموتور در مرحله اول شروع به چرخش می کند تا موتور درون سوز، چهار عمل؛ مکش، تراکم، انفجار و تخلیه را انجام داده و شروع به کار کند. بعد از روشن شدن موتور، الکتروموتور باید از موتور جداشده تا موتور درون سوز به کار خود ادامه دهد.
الکتروموتوری که در مرحله اول موتور را روشن می کند، استارت نامیده می شود. استارت یک موتور الکتریکی بوده که با برق مستقیم (DC) و ولتاژ پایین و آمپر بالایی استفاده می کند و این موتور مخصوص دور های بالا و زمان های کوتاه ساخته می شود. به دلیل اینکه استارت، زمان طولانی روشن نمی ماند و فقط مدت زمان کوتاهی برای روشن شدن موتور درون سوز در مجموعه کار می کند.
اجزای استارت تراکتور
- اتومات استارت: این قطعه در مجموعه وظیفه حرکت چرخ دنده برای اتصال دنده استارت با دنده موتور استفاده شده و همزمان برق موتور استارت را متصل می کند تا برق با آمپر بالا به الکتروموتور استارت برسد.
- روتور استارت: هسته مرکزی استارت که با ورود برق به آن مغناطیسی شده و شروع به چرخش می کند. این قطعه در مرکز استارت قرار دارد و روی بوش های استارت می چرخد.ودارای یک سیم پیچ بسیار دقیق و قوی می باشد
- ذغال استارت: این قطعه وظیفه برق رسانی به کلکتور استارت را دارد و جنس این قطعه از فلزات نرم انتخاب شده تا مانع سایش کلکتور شود.
- بالشتک استارت: از این قطعه چهار عدد بر روی پوسته موتور استارت نصب شده که این قطعه از جنس فلز مس ساخته شده است و با رسیدن برق به آن حالت مغناطیسی پیدا می کند.
- پوسته استارت: این قطعه از جنس فلز آهن و برخی از قسمت ها از آلومینیوم ساخته شده تا اجزای استارت بر روی آن نصب گردد.
- بوش های استارت: از جنس برنج ساخته شده تا اینکه قطعات فلزی روتور بر روی آن به آسانی چرخش داشته باشد . این بوش ها بسته به نوع استارت و محل نصب آن ها در تعداد و اندازه های مختلف ساخته می شوند.
- دنده استارت: این دنده در همه استارت ها وجود دارد تا زمانی که برق به استارت وصل می شود این دنده با سمت دنده فلایویل حرکت کرده و با ان در گیر می شود تا حرکت چرخشی را به ام انتقال دهد و زمانی که برق استارت قطع می شود دنده از دنده فلایویل جدا شده و به عقب برمی گردد بر روی این دنده معمولا از یک کلاچ یک طرفه استفاده شده است تا زمانی که موتور روشن می شود نیروی چرخش از سمت موتور به استارت وارد نشود که اگر این اتفاق برای استارت بیفتد باعث سوختن قطعات داخل استارت می شود به دلیل این که قطعات استارت مقاومت چرخش با دور موتور را ندارند و باید بعد از روشن شدن موتور از ان جدا شوند که این عمل با قطع شدن برق استارت اتفاق می افتد اگر هم دنده استارت با دنده فلایویل گیر کرده باشد کلاج یک طرفه ان را آزاد می کند.
خرابی های معمول در این دنده، در قسمت کلاچ یک طرفه آن است که خرید دنده استارت تراکتور باید انجام شود و تعویض گردد. قیمت دنده استارت تراکتور معمولا زیاد نیست. سیستم کلاچ هم قابلیت تعمیر ندارد به همین منظور بهتر است تعویض گردد .