میل لنگ
میل لنگ یک میله لنگی دار است. در بعضی گاوآهن ها مخصوصا در گاوآهن های قدیمی تر کاربرد دارد. در دو سر این میله سوراخ وجود دارد که برای اتصال بازوهای پایینی تراکتور به گاوآهن به کار می رود. یک کاربرد میل لنگ برای اتصال سریعتر و راحت تر گاوآهن استفاده می شود تا با چرخاندن آن، بازوهای پایینی سریعتر متصل شوند. در گاوآهن های جدیدتر، محل اتصال بازوهای پایینی روی گاوآهن به صورت ثابت در نظر گرفته شده است و گاوآهن هیچ نوع میل لنگی ندارد.
یک کاربرد دیگر میل لنگ تثبیت عرض کار گاوآهن است. عرض کار گاوآهن را می توان فاصله عرضی بین دو خطی فرض کرد که یکی از لبه داخلی چرخ سمت راست تراکتور و خط دیگر از نوک تیغه خیش آخری موازی با محور طولی (جهت پیشروی تراکتور) رسم می شوند. افزایش عرض کل کار از این حد تا 5 سانتیمتر مجاز است، ولی کمتر شدن آن باعث دوباره کاری می شود.
عرض برش خیش های جلویی، در گاوآهن های برگرداندار سوار، بوسیله تغییر زاویه میل لنگ گاوآهن انجام میگیرد. تغییر زاویه میل لنگ از طریق چرخاندن آن حاصل می شود. برای چرخاندن میللنگ، از یک میله پیچی لنگ دار یا یک پیچ تنظیم استفاده می شود. به طور کلی موقعی که میل لنگ به طور عمود قرار گرفته باشد، عرض شیار ها یکسان می باشد. اگر عرض برش خیش جلویی در حالیکه فاصله چرخ ها به طور صحیح تنظیم شده باشد، بیش از حد باشد، میل لنگ را در جهت عکس گردش عقربه های ساعت بچرخانید. این عمل گاوآهن را به طرف شیار برده و عرض برش را کاهش می دهد. بر عکس چرخاندن میل لنگ در جهت گردش عقربه های ساعت، گاوآهن را به طرف زمین شخم نخورده برده و عرض برش یا عرض کار را افزایش می دهد.
دو شرط برای درستی عرض کار گاوآهن های برگرداندار چند خیش باید برقرار باشد؛
- خطی که مماس بر لبه داخلی چرخ سمت راست عقب تراکتور در راستای پیشروی تراکتور رسم می شود از انتهای خیش اول بگذرد و یا حداکثر 5 سانتیمتر با آن فاصله داشته باشد.
- خطوطی که از نوک هر خیش موازی با محور طولی تراکتور رسم شوند از انتهای خیش بعدی بگذرند.
در گاوآهن های سواری که میللنگ دارند، برقراری عرض کار با تغییر زاویه قرارگیری میله عرضی(میل لنگ) عملی می شود. گردش میله عرضی لنگی دار ابتدا باعث تغییر زاویه استقرار گاوآهن نسبت به جهت حرکت می شود. پس از آغاز کار، با وضعیت جدید سیستم اتصال، گاوآهن نسبت به تراکتور به چپ یا راست جابه جا می شود تا خط کشش به وضعیت صحیح برسد.
در گاوآهن های جدید برای تغییر عرض کار هر خیش، جایگاه خیش روی شاسی را تغییر می دهند. معمولا هم منظور از تغییر، کاهش عرض کار گاوآهن می باشد. بدین معنی که در حالت عادی، هر خیش با عرض کامل کار می کند و با تغییر عرض کار، مکان هر خیش روی شاسی تغییر کرده و با ایجاد مقداری همپوشانی برای عرض کار خیش ها، از عرض کار کل گاوآهن کاسته می شود. در جاهایی کاربرد دارد که توان کششی تراکتور، جوابگوی توان مورد نیاز گاوآهن نیست.
میللنگ همچنین در معرض تنش پیچشی می باشد و در صورتی که استحکام بالایی نداشته باشد، دچار پیچش می شود و موجب اشکال در اتصال به تراکتور و عرض کار گاوآهن می شود. میل لنگ بنوان با کیفیت و استحکام مطلوب، از هر نظر موجب جلب رضایت خاطر مشتریان خواهد شد.