چاله کن
برای کاشت نهال یا درخت در زمین و یا حتی نصب دیرک جهت کشیدن فنس در اطراف زمین و کندن چاله کود در باغات و اطراف درختان جهت دفن کود، نیاز داریم که زمین را سوراخ کنیم. کندن زمین بوسیله دست با ابزارالاتی مثل کلنگ، کار دشوار و زمان بری است. این موضوع وقتی بیشتر اهمیت پیدا می کند که بخواهیم چاله های بزرگ ایجاد کنیم، و یا چاله ها بزرگ نیست اما تعداد ان ها زیاد است. در این مواقع دستگاهی که بتواند چاله را برای ما ایجاد کند بسیار کارآمد خواهد بود.
خوشبختانه از مدت ها پیش، تکنولوژی و ابزارالات برای این موضوع به کمک ما آمده اند. دستگاهی به نام چاله کن که توانایی سوراخ کردن زمین وکندن چاله را دارد.
چاله کن یا نهال کن یا (Earth auger) ابزاری است برای سوراخ کردن زمین جهت کاشت نهال، نصب دیرک (تیرک) و هر کاری که نیاز به سوراخ کردن زمین خاکی داشته باشد. این وسیله در انواع تراکتوری و دستی وجود دارد. چاله کن تراکتوری بزرگ بوده و با قدرت از تراکتور توان چرخشی می گیرد و چاله کن دستی کوچک و برای کارهای سبک و چاله های کوچک مورد کاربرد دارد.
این وسیله، اسامی دیگری از جمله گودال کن، گودکن، نهال کن، زمین کن، زمین سوراخ کن، (و در نوع دستی، دریل موتوری) دارد که در هر منطقه ممکن است از یک اسم آن استفاده شود.
مته چاله کن دستی، در مدل های یک نفره و دو نفره تولید شده است. این ابزار درست همانند یک دریل بزرگ است که می تواند زمین را سوراخ کند. سایز کوچک تر آن را می توان یک نفره به کار برد اما سایز بزرگ تر آن را باید دو نفری گرفت تا بتوان سوارخ کاری را انجام داد و به آن دو نفره می گویند.
اما اگر خواسته باشیم سوراخ ها را در ابعاد بزرگ تر و تعداد بیشتری بزنیم، نیاز به نهال کن بزرگ تر و قوی تری داریم. نوع دیگر نهال کن ها، چاله کن های تراکتوری هستند. این نوع در ابعاد بزرگتر است که به اتصال سه نقطه تراکتور متصل می شود.
چاله کن های تراکتوری در انواع مکانیکی و هیدرولیکی وجود دارند. در نوع مکانیکی که نهال کن بنوان هم از این نوع می باشد، یک گاردان، نیروی PTO تراکتور را به گیربکس چاله کن انتقال می دهد. گیربکس نیز این نیرو را چند برابر کرده و به مته منتقل می کند. این گیربکس ها در انواع تر و خشک وجود دارند. نوع خشک آن نیاز به روغن کاری ندارد اما دوام و طول عمر آن پایین است. اما نوع تر آن که دارای واسکازین در محفظه دنده ها است، طول عمر بسیار بیشتری دارد. چاله کن چهار بازوی بنوان هم مثل بسیاری از چاله کن های متداول امروزی، دارای گیربکس تر می باشد.
اما در نوع هیدرولیکی دیگر خبری از گاردان نیست. چرخش مته توسط یک هیدروموتور انجام می گیرد. هیدروموتور توسط دو شلنگ به خروجی های هیدرولیک تراکتور متصل می گردد. بنابراین برای استفاده از این نوع نهال کن، باید تراکتور شما حداقل دو خروجی هیدرولیک داشته باشد. تراکتورهای فرگوسن 475 و 399 دارای این خروجی ها هستند اما تراکتور فرگوسن 285 فقط یک خروجی هیدرولیک دارد. البته امکان اضافه کردن خروجی هیدرولیک به تراکتور 285 وجود دارد که این کار توسط یک شیر هیدرولیکی به نام شیر زیرصندلی انجام می گیرد.
انواعی از نهال کن در بازار وجود دارد که عبارتند از مته چاله کن چهار بازو با پره 45 و 60 سانتی با گیربکس ایرانی، مته چاله کن چهار بازو با پره 35 و 60 سانتی با گیربکس ایرانی.
ویژگی مته های چاله کن از این قرار است که معمولا چاله کن های چهار بازو سنگین بوده و قطر مته آن نسبت به بقیه بیشتر است و برای چاله های بزرگتر یا دارای قطر بیشتر استفاده می شود. دارای پره های با قطر 35، 45 و 60 سانتیمتر می باشد و چاله های تقریبا با همین قطر را هم ایجاد می کند. گفتنی است عمق کار مفید مته چاله کن بنوان حدود 70 سانتیمتر می باشد که برابر با عمق چاله می باشد. شاسی دستگاه از قوطی صنعتی ساخته شده است. این قوطی استحکام بالایی در برابر انواع فشار ها و نیرو های پیچشی را دارد. جوش کاری های اين دستگاه از نوع CO2 می باشد. جوش های CO2 از جوش هاي معمولي كه معروف به جوش برق هستند قدرت بيشتري دارند.