دیسک کامل تراکتور فرگوسن
همه ماشین ها یا تراکتور ها که یک موتور برای حرکت در آنها وجود دارد برای کنترل نیرو از سمت موتور به جعبه دنده و چرخ ها باید از یک مجموعه برای قطع و وصل کردن نیرو استفاده کرد.
مجموعه ی کلاچ که وظیفه ی کنترل نیرو و قطع و وصل کردن آن را بر عهده دارد. در تراکتور های فرگوسن چهار سیلندر مثل تراکتور های 285،475،485 که غیر از کنترل نیروی حرکت، کنترل نیروی شافت PTO را بر عهده داشته که به آن کلاچ دو مرحله ای گفته می شود. در تراکتور های شش سیلندر مانند 399،4120 از کلاچ تک مرحله ای استفاده می شود به این خاطر که نیروی PTO توسط کلاچ هیدرولیکی کنترل می شود.
در تراکتورهایی که از کلاچ دو مرحله ای برخوردار هستند؛ زمانی که پدال کلاچ را تا نصفه فشار می دهیم نیروی جعبه دنده ی حرکت قطع شده و نیروی PTO قطع نمی شود و زمانی که پدال را تا انتها فشار دهیم، نیروی حرکت و شافت PTO نیز قطع می شود.
اجزای کلاچ دو مرحله ای تراکتور های فرگوسن شامل:
فلایویل:
که این قطعه از یک سمت به میل لنگ و از سمت دیگر به مجموعه ی کلاچ متصل می شود و به آن چرخ لنگر هم می گویند.
صفحه ی کلاچ حرکت:
قطعه ای است که وسط آن به شافت حرکت متصل می شود و دو سمت آن لنت های فلزی یا آزبستی نصب شده است، بیشترین خرابی روی این قطعه صورت می گیرد که لنت های نصب شده بر روی آن به مرور زمان بر اثر سایش تمام می شود و اگر این قطعه دیرتر تعویض شود باعث خرابی در فلایویل و دیسک می شود. معمولا لنت های نصب شده بر روی کلاچ قابل تعویض هستند.
دیسک کلاچ های دو مرحله ای:
این دیسک ها از قسمتی که به فلایویل متصل است قابلیت جدا شدن دارد. داخل دیسک های دو مرحله ای، یک مجموعه ی کلاچ دیگر وجود دارد که در زمان نیاز می توان نیروی شافت PTO را توسط این کلاچ کنترل کرد. به دلیل داشتن قطعات زیاد در داخل دیسک های دو مرحله ای باید پس از هر بار باز کردن یا خرابی یکی از قطعات، قطعات دیگر دیسک بازرسی شود و اگر خرابی در قطعات دیگر زیاد بود می توان دیسک را کامل تعویض کرد.
دیسک کامل تراکتور فرگوسن:
دیسک کامل تراکتور فرگوسن معمولا به صورت کامل، تنظیم شده و آماده نصب به علت وزن زیاد دیسک در داخل جعبه ی چوبی قرار داده می شود. بعد از نصب دیسک بر روی فلایویل فقط باید پیچ های انگشتی کلاچ از نظر ارتفاع تنظیم شود.
بلبرینگ کلاچ:
در مجموعه ی کلاچ از یک بلبرینگ مخصوص که به صورت کف گرد کار می کند، استفاده شده است این بلبرینگ زمانی که پدال کلاچ توسط راننده گرفته می شود، با پیچ های انگشتی کلاچ درگیر شده و شروع به چرخش می کند و همزمان پیچ های انگشتی کلاچ را به سمت دیسک کلاچ فشار می دهد تا اینکه فشار دیسک در مرحله ی اول از روی صفحه ی کلاچ حرکت برداشته شود و تراکتور از حرکت بایستد. در مرحله ی دوم که فشار بلبرینگ زیادتر شود انگشتی ها بیشتر به سمت دیسک رفته و باعث قطع کردن نیروی شافت PTO می شود.
در زمان تعمیر یا تعویض کلاچ باید دقت شود که تنظیمات دیسک کلاچ به طور دقیق انجام شده تا باعث خرابی زود هنگام کلاچ نشود.