قطعات یدکی فاروئر
بیلچه فاروئر
پایه فاروئر
پیشنهاد لحظه ای
قطعات یدکی فاروئر
یکی از ادوات کارگشا در کشاورزی که در جای خود کار مهمی را انجام می دهد فاروئر یا گرور می باشد. این وسیله ساده برای ایجاد جویچه ها در آبیاری سطحی و نشتی استفاده می شود که بیشتر در کشت غلات کاربرد دارد. قطعات یدکی فاروئر شامل بیلچه فاروئر و در مواردی پایه فاروئر می باشد. بیلچه فاروئر چون در تماس مستقیم با خاک است یک قطعه سایشی محسوب می شود و معمولا جنس آن از فولاد ضد سایش می باشد. پایه فاروئر هم بعضا جزء قطعات یدکی فاروئر است که نیاز به تعویض پیدا می کند. چون در خاک ها سخت و سنگین یا کار زیاد احتمال کج شدن و خم شدن آن وجود دارد.
کاربرد و اصول کار فاروئر
فاروئر یا شیار بازکن یکی از ادواتی است که در کشت مکانیزه محصولات کشاورزی کاربرد دارد. فاروئر یک جوی یا شیار در زمین ایجاد می کند که از آن برای آبیاری زمین استفاده می شود. عموما وقتی آبیاری نشتی باشد، فاروئر کاربرد دارد. همچنین در محصولاتی که به صورت ردیفی یا خطی کشت می شوند از فاروئر برای ایجاد پشته ها استفاده می شود. در روش آبیاری نشتی، یک سری جوی هایی به عرض حدود 50 سانتیمتر در زمین ایجاد شده که از این جوی ها برای آبیاری زمین استفاده می شود. آبیاری به صورت سطحی انجام می شود، یعنی آب روی سطح زمین از یک نقطه به نقطه دیگر جابه جا می شود. بنابراین باید طوری باشد که آب بتواند روی زمین و درون جوی حرکت کند. برای کشت محصولات کشاورزی و مخصوصا ار نوع محصولات غرقابی مثل گندم و جو، پس از اینکه به وسیله گاوآهن شخم انجام شد و بعد به وسیله دیسک کلوخ ها خرد شده و بعد از آن با لولر زمین صاف شد، بذر پاشی انجام می شود. بعد از این مراحل بعضا یک دیسک سبک هم زده می شود تا بذر با خاک مخلوط شود و یک لایه از خاک روی بذر را بگیرد. بعد از این دیسک، نوبت به فاروئر می شود که زمین را به صورت جوی و پشته ای در می آورد تا از این جوی ها برای آبیاری زمین به صورت غرقابی استفاده شود. بنابراین استفاده از فاروئر آخرین مرحله از آماده سازی زمین است که بعد از آن موقع آبیاری زمین می باشد.
یک کاربرد مهم دیگر از فاروئر به عنوان مجموعه ادوات وجین و سله شکنی در مرحله داشت محصولات ردیفی می باشد. فاصله ی پایه های فاروئر طوری تنظیم می شود که دقیق در بین ردیف های کشت قرار بگیرد و با حرکت در بین ردیف ها، هم علف های هرز قطع می کند و هم موجب سله شکنی و خرد کردن لایه سخت رویی می شود که در نتیجه زمین بهتر آبیاری می شود و به عنوان یک روش مکانیکی در مبارزه با علف های هرز شناخته می شود.
قطعات یدکی فاروئر
فاروئر به عنوان یکی از ساده ترین ادوات کشاورزی شناخته می شود که اجزاء کم و ساده دارد. اجزای فاروئر شامل شاسی، پایه و بیلچه فاروئر می باشد. این وسیله سبک بوده و بعلاوه چون در خاک نرم و عمق کم، کار می کند، کشش زیادی هم لازم ندارد و تراکتورهای با توان کم قادر به کشیدن آن می باشند. فاروئر چند تنظیم هم دارد که از این قرار است. یکی تنظیم عمق کار است که با دو روش انجام می شود. یک روش مثل همه ادواتی که به صورت سوار به تراکتور متصل می شوند، با ساق وسط اتصال انجام می شود که هر چه طول آن کمتر شود عمق نفوذ فاروئر بیشتر می شود. یک روش دیگر برای تنظیم عمق کار فاروئر، با استفاده از سوراخ هایی که روی پایه وجود دارد انجام می شود. در این روش با افزایش ارتفاع پایه، عمق بیشتر و با کاهش ارتفاع، عمق کمتر می شود. همچنین یک گزینه دیگر هم که بر ارتفاع پایه تأثیرگذار است سنگینی و سختی خاک می باشد. بدین شکل که در خاک های سخت و سنگین تر ارتفاع پایه کمتر می شود تا فشار ناشی از خاک، منجر به خم شدن پایه نگردد و در مقابل در خاک های سبک می توان با اطمینان بیشتری عمق را زیاد کرد بدون آنکه فشار زیادی به پایه فاروئر بیاید.
یک تنظیم دیگر در فاروئر، تغییر فاصله پایه ها می باشد. با بازکردن پیچ اتصال پایه به شاسی فاروئر می توان پایه را روی شاسی جا به جا کرد. بر حسب فاصله ای که ردیف های کشت دارند می توان فاصله پایه ها را تنظیم کرد. چون برای کشت محصولات مختلف، فاصله ردیف های کشت متفاوتی اعمال می شود. در مجموع پایه فاروئر چون در معرض تنش و فشار می باشد، احتمال خم شدن یا کج شدن برای آن وجود دارد و در نتیجه یک قطعه یدکی محسوب می شود.
یکی دیگر از قطعات یدکی فاروئر و پرمصرف تر نسبت به پایه، بیلچه فاروئر می باشد. بیلچه فاروئر شبیه آن است که دو صفحه برگردان کوچک از ناحیه پیشانی به هم جوش خورده باشند و بدین ترتیب با عبور از دل خاک، آن را به دو طرف می ریزد و یک شیار یا جویچه نسبتا کوچک ایجاد می کند. بیلچه فاروئر چون در معرض سایش خاک می باشد باید از جنس سختی ساخته بشود که معمولا از فولاد ضدسایش ساخته می شود تا دوام و استحکام بالایی داشته باشد.
فاروئر علاوه بر اینکه یک ادوات جدا می باشد، به صورت ترکیبی با ادوات کارنده هم وجود دارد. به این صورت که پایه و بیلچه فاروئر روی شاسی کارنده ها سوار شده و همزمان با کاشت بذر، شیار هم ایجاد می شود. دو مدل از این نواع ادوات ردیف کارها و کمبینات ها هستند. در ردیف کارها نحوه قرار گرفتن شیاربازکن یا فاروئر و واحد کارنده مشخص کننده آن است که بذر داخل جوی کشت می شود و یا روی پشته. در مناطق پرباران و مرطوب روی پشته و در مناطق خشک و نیمه خشک داخل جوی اقدام به کشت می شود. در کمبینات هم که جزء ادوات ترکیبی از خاکورزی و کشت می باشد، مثلا در کمبینات گندم و جو، بعد از ریختن محصول روی زمین یک سری فاروئر یا اتویی، شیارهای آبیاری را ایجاد می کند تا کار برای آبیاری میسر شود. ذکر این نکته هم لازم است که نوع شیاربازکن در ردیف کار و کمبینات با شیاربازکن در فاروئرهای معمولی متفاوت است اما همان کار و هدف را دنبال می کند.