دیسک تاندوم کششی 32 پره 20 اینچ شخمیران
دیسک تاندوم کششی 36 پره 20 اینچ خیش ساز صنعت خراسان
دیسک تاندوم کششی 36 پره 20 اینچ قطعات آهنگری خراسان
دیسک تاندوم کششی 48 پره 22 اینچ شخمیران
دیسک تاندوم کششی فنری (36+2) پره 22 اینچ قطعات آهنگری خراسان
دیسک کشاورزی
دیسک کشاورزی زراعی یکی از ادوات خاک ورزی ثانویه است و معمولا برای نرم کردن کلوخ های بعد از شخم مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این عملکرد، گاها برای نیم شخم، از بین بردن بقایای گیاهی و مخلوط کردن بذر، سم یا کود با خاک نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
اجزاء تشکیل دهنده دیسک کشاورزی شامل شاسی، پره، پایه، باند(محورهایی که دیسک ها روی آن ها سوار می شوند)، یاتاقان ها، اسپیسر(فاصله انداز)، سپر و در بعضی مدل ها جعبه وزنه می باشد.
دیسک کشاورزی از نظر اندازه و کاربرد، در انواع زراعی و باغی وجود دارند. دیسک کشاورزی زراعی، بزرگتر، و دیسک های باغی، کوچک ترند. بنابراین این دستگاه در زیر مجموعه ادوات و تجهیزات کشاورزی و باغبانی دسته بندی می شود.
دیسک های کشاورزی از لحاظ نوع اتصال به انواع سوار و کششی، از نظر اندازه دیسک به انواع سبک، نیمه سنگین و سنگین و از نظر ساختمان به انواع یک ردیفه و دو ردیفه تقسیم بندی می شوند که نوع دو ردیفه نیز به انواع آفست و تاندوم دسته بندی می گردند.
در نوع سوار، دیسک کشاورزی به اتصال سه نقطه تراکتور وصل می شود. در نوع کششی، دیسک به مال بند تراکتور متصل شده و پشت تراکتور کشیده می شود. دیسک های در سایز بزرگتر به خاطر وزن زیادشان در نوع کششی تولید می گردند.
در دسته بندی از نظر اندازه دیسک، دیسک های با قطر پره 20 الی 30 سانت در دسته سبک، 30 الی 50 سانت در دسته نیمه سنگین، و بیشتر از ان در دسته سنگین طبقه بندی می شود.
از نظر ساختمان هم اگر یک ردیف دیسک موجود باشد، یک ردیفه یا یک راهه گفته می شود و اگر دو ردیف دیسک باشد، می شود دو ردیفه یا دو راهه. دیسک های یک راهه بیشتر در قدیم که قدرت تراکتورها پایین بودند استفاده می شدند. دیسک های دوراهه با هربار حرکت، درواقع دوبار عملیات خاک ورزی را انجام می دهند.
در نوع دو ردیفه، اگر در کل دو گروه دیسک کشاورزی وجود داشته باشد، به آن آفست، قیچی، یک زانویی و یا نامتقارن می گویند. اما اگر چهارگروه دیسک کشاورزی وجود داشته باشد( در هر ردیف دو گروه دیسک)، به ان دیسک کشاورزی تاندوم یا دو زانویی می گویند.
در دیسک های دو ردیفه، معمولا پره های ردیف جلو از نوع کنگره دار است تا کلوخ ها را راحت تر خرد کند و ردیف عقب صاف است تا سطح زمین بعد از دیسک کشاورزی، صاف تر و یکدست باشد.
تفاوت دیسک کشاورزی تاندوم و آفست
دیسک های کشاورزی از نظر ساختمان به انواع یک ردیفه و دو ردیفه تقسیم بندی می شدند. دیسک های یک ردیفه که یک ردیف دیسک دارند، زمانی که تراکتورها ضعیف تر بودند بیشتر مورد استفاده بودند چون نیاز به نیروی کششی کمتری دارند. این دیسک ها دو گروه بشقاب دارند که جهت تقعر (گودی) بشقاب ها پشت به پشت همند.
اما دیسک های دو ردیفه به دو نوع قیچی و تاندوم تقسیم بندی می شوند. وجود دو ردیف دیسک کشاورزی باعث می شود با یکبار حرکت تراکتور، دوبار عملیات دیسک زدن انجام شود. جهت تقعر دیسک های ردیف عقب درست عکس دیسک های ردیف جلو است تا خاکی که توسط ردیف جلو جابجا شده، توسط ردیف عقب به جای اولیه خود برگردد تا سطح یکنواختی ایجاد شود.
دیسک های تاندوم
دیسک های تاندوم یا دوزانویی، از چهار گروه دیسک تشکیل شدند که به شکل هفت و هشت قرار گرفته اند و اگر از بالا به آن نگاه کنیم به شکل X (ضربدر) می باشد.
دیسک های تاندوم توانایی دور زدن حین کار به طرف چپ یا راست را در شعاع کم دارند. برای همین برای مزارع کوچک بسیار مناسب هستند و از آنجا که اکثر مزارع در ابعاد نسبتا کوچک وجود دارند، کشاورزان با این نوع دیسک کشاورزی آشنایی بیشتری دارند. ایرادی که می توان به این دیسک ها گرفت این است که درحین کار یک پشته کوچک در وسط کار ایجاد می کنند که البته در بعضی مدل های جدید دیسک های تاندوم، این ایراد گرفته شده است.
دیسک های آفست
این دیسک ها از دو گروه دیسک کشاورزی تشکیل شده اند که به شکل 7 قرار گرفته اند. دیسک های آفست در حین کار، به یک سمت(معمولا سمت راست) متمایل می شوند، و برای همین به آن ها آفست می گویند. عملکرد آفست باعث می شود برای دیسک زدن پای درختان در باغات (که تراکتور نمی تواند به اندازه کافی به درخت نزدیک شود) مناسب باشد. این دیسک ها نسبت به نوع تاندوم سطح هموارتری از خود برجای می گذارند و کلوخ ها را بهتر خرد می کنند اما در حین کار به یک سمت نمی توانند به راحتی بچرخند و نیاز به شعاع زیادی برای دور زدن دارند. برای همین از این دیسک های کشاورزی معمولا در مزارع خیلی بزرگ استفاده می شود و ابعاد آن نیز مخصوص مزارع بزرگ (نوع سنگین) طراحی می گردد. همین بزرگ و سنگین بودن این نوع دیسک ها باعث شده است گاهی برای نیم شخم (شخم نه چندان عمیق) استفاده شود.