جک هیدرولیک HYDRAULIC CYLINDERS
درسیستم های هیدرولیک به طور کلی دو نوع عملگر داریم. متناسب با نوع حرکت که می تواند حرکت خطی باشد یا دورانی، عملگر هم در دو دوسته کلی خطی و دورانی تقسیم بندی می شوند.
عملگرهای خطی و یا سیلندرها و جک های هیدرولیکی
وظیفه سیلندرهای هیدرولیکی، تبدیل انرژی سیال به حرکت خطی در سیستم هیدرولیک می باشد. این سیلندرها، انرژی سیال را دریافت می کنند و به حرکت خطی مثلا برای انجام کار پرس یا بالا بردن بیل های لودری تبدیل می کنند.
انواع جک های هیدرولیکی
جک هیدرولیک یک طرفه
در جک های یکطرفه حرکت رفت توسط انرژی سیال یا روغن شکل می گیرد، اما عمل برگشت توسط یک نیروی خارجی یا فنر انجام می شود. این بیشتر در حالتی اتفاق می افتد، که بارها به صورت عمودی می باشد. چون برای برگشت روی جک بار داریم نیاز نیست که از نیروی سیال استفاده کنیم. کافی است که قسمت خروجی جک را به مخزن وصل کنیم بعد می تواند با وزن خودش یا نیروی فنر، به حالت اولیه برگردد. این جک فقط یک ورودی دارد و فقط در یک جهت می تواند نیرو وارد کند. در بازار به این نوع، جک های تک فشار هم گفته می شود.
جک هیدرولیک دو طرفه
در جکهای دو طرفه، هم حرکت رفت و هم حرکت برگشت توسط نیروی سیال انجام می شود. قاعدتا این سیلندرها دارای دو پورت می باشد که براساس وضعیتی که شیر کنترل جهت در سیستم هیدرولیک دارد، هر کدام از این پورت ها می تواند ورودی یا خروجی باشد. این جک ها در هر طرف می توانند نیرو وارد کنند. طراحی داخلی این جک بدین شکل است که یک استوانه یا پوسته به عنوان سیلندر وجود دارد که در داخل آن، شافت و پیستون حرکت می کند. به جک های دو طرفه در بازار، جک های جفت فشار هم گفته می شود.
جک باکت بیل های لودری تراکتوری، حتما باید از نوع جک جفت فشار باشد اما جک هایی که برای بازو در بیل های لودری تراکتوری استفاده می شود هم می تواند جفت فشار و هم تک فشار باشد.
دو دسته بالا انواع عمده جک های موجود در بازار را تشکیل می دهند. انواعی دیگر از سیلندرها هم وجود دارد مثل سیلندر های تاندوم یا پهلو به پهلو هستند، در این نوع دو سیلندر به صورت موازی به هم متصل شده اند که با ساختاری که دارد با افزایش سطح تماس روغن و به تبع آن افزایش تعداد ورودی و خروجی، بارهای سنگین تری را می تواند جا به جا کند. نوع دیگر سیلندرهای تلسکوپی هستند که در یک فضای کم، کورس زیادی را ایجاد می کنند و این کورس طولانی را با خاصیت تلسکوپی و قرار دادن چندین جک به صورت موازی به همدیگر، ایجاد می کند.
نحوه تبدیل و افزایش نیرو در مدار هیدرولیکی
در یک مدار هیدرولیکی، چون اصل انرژی و توان از یک منبع به طور مثال موتور الکتریکی یا موتور احتراق داخلی تأمین می شودو همچنین چون از سیال محبوس تراکم ناپذیر استفاده می شود، توان در تمام نقاط یکسان خواهد بود و در پی آن، فشار و دبی نیز یکسان می شود، چون توان در سیالات برابر است با حاصلضرب دبی در فشار. پس فشار در نقطه ای که روغن پمپ می شود با نقطه ای در جک یا عملگر که منجر به باز شدن یا بسته شدن جک می شود و کار انجام می دهد، برابر است. چون فشار برابر است با تقسیم نیرو بر سطح، اگر سطح مقطع در قسمت عملگر چند برابر بیشتر از قسمت پمپاژ شود، با ثابت بودن فشار، لاجرم باید نیرو هم در قسمت عملگر یا جک چند برابر شود، بدین ترتیب با یک نیروی کمتر و به وسیله افزایش در سطح، می توان کارهای سنگین را با سیستم هیدرولیک انجام داد.
چند مدل جک هیدرولیک به صورت خاص در بیل های لودری تراکتوری به کار می روند. این جک ها یا در بوم به کار می روند و یا در باکت. جک بوم هم می تواند جفت فشار یا دوطرفه باشد و هم تک فشار اما جک باکت همیشه تک فشار یا یک طرفه هست. جک های باکت چون که برای تخلیه و بارگیری باکت باید فعال باشند و اعمال نیرو بکنند، باید همیشه جفت فشار باشند. جک بوم یا بازو هم وقتی که جفت فشار باشند بیل لودری یا فرانت لودر می تواند در جهت پایین هم اعمال فشار و نیرو بکند و حتی برای کندن زمین یا بارگیری در گودال ها به کار برود.
شرکت بنوان یک سری از جک ها را که در ادوات کشاورزی از قبیل بیل لودری تراکتوری به کار می رود به کشاورزان محترم عرضه می کند. اسامی جک ها و ویژگی و کاربرد آنها در ادامه می آید.
جک بازو سه جک، یک جک یکطرفه می باشد که برگشت آن با وزن خود باکت و بوم در بیل لودری انجام می شود.
جک بازو 399، یک جک جفت فشار می باشد که در دو جهت بازشدن و بسته شدن نیرو اعمال می کند و بیل تراکتوری که به این نوع جک مجهز شده، می تواند در جهت پایین هم نیرو اعمال کند و کارایی خوبی برای کندن در کانالها و غیره دارند. این جک مخصوص بیل های تراکتور 399 می باشد.
جک بازو دوفشار هم مثل جک بازو 399 بوده و در دو جهت اعمال قدرت می کند.
جک باکت 285، برای قسمت باکت بیل های تراکتوری به کار می رود. بیل های باکت همیشه از نوع جفت فشار می باشند. این جک مخصوص بیل تراکتور 285 می باشد.
جک باکت سه جک، در بیل های لودری سه جک کاربرد دارد. یعنی این جک به تنهایی به باکت وصل میشود و باز و بسته شدن باکت فقط به وسیله همین جک دوطرفه انجام می شود. باکت سه جک، با سرعت بیشتری نسبت به چهار جک، کار می کند.
جک باکت 399، جکی هست که روی باکت نصب شده و مخصوص بیل تراکتوری متصل به تراکتور 399 می باشد. همچنین این جک جفت فشار می باشد.
جک باکت چهار جک، در بیل های چهار جک که دو جک در قسمت باکت دارند به کار می رود. بیل چهار جک علی رغم سرعت کمتری که نسبت به سه جک دارد، اما قدرت بیشتری داشته و چون در دو نقطه به باکت نیرو اعمال می شود، باکت دیرتر خم می شود.
جک باکت 475 هم روی باکت بیل لودری نصب شده و همچنین مخصوص بیل های تراکتور 475 می باشد.