پیستون پمپ هیدرولیک
هر سیستم هیدرولیک دارای حداقل اجزایی است که باید در سیستم وجود داشته باشند وگرنه سیستم ناقص است. این اجزا شامل سیال (روغن)، مخزن سیال، پمپ هیدرولیک، شیر هیدرولیک و عملگرها هستند.
پمپ هیدرولیک به عنوان قلب تپنده سیستم عمل می کند. این قطعه، روغن را در مدار هیدرولیک به جریان می اندازد تا بوسیله آن بتوان به هدف مورد نظر دست یافت. پمپ های هیدرولیک این شرکت از نوع جابجایی مثبت هستند، یعنی با هر دور چرخش پمپ حتما مقداری روغن در مدار به جریان می افتد و پمپ می تواند فشارهای سیستم را تحمل کند.
هر پمپ ویژگی های مختلفی دارد. علاوه بر شکل و ساختار عملکرد آن، هر پمپ دارای ویژگی هایی از جمله دبی، فشار، حداقل و حداکثر دور است. دبی به معنی مقدار روغنی است که پمپ در یک دور چرخش مشخص، می تواند جابجا کند. مثلا وقتی می گویند دبی پمپی، 40 لیتر بر دقیقه است، و شرکت سازنده این عدد را برای دور 1500 دور اعلام نموده است، یعنی اگر این پمپ با سرعت 1500 دور در دقیقه بچرخد، 40 لیتر روغن را در یک دقیقه پمپاژ می کند.
فشار در پمپ در انواع فشار پیوسته، فشار 20 ثانیه، فشار لحظه ای و … اعلام می شود. فشار پیوسته یعنی فشاری که پمپ به طور دائم و پیوسته می تواند تحمل کند. فشار 20 ثانیه همانطور که از اسم آن پیداست، یعنی پمپ می تواند آن را فقط به اندازه 20 ثانیه تحمل کند. و فشار لحظه ای یعنی فشاری که پمپ می تواند فقط در یک لحظه آن را تحمل نماید.
پمپ ها هر دور چرخشی را نمی توانند تحمل کنند. حداکثر دور، یعنی حداکثر دوری که قطعات پمپ می توانند آن را تحمل کنند. اگر سرعت چرخش پمپ از حداقل دور کمتر شود، عملکرد پمپ با اختلال موجه خواهد شد و نمی توان انتظار عملکرد درستی از پمپ داشت.
سه نوع از پمپ های جابجایی مثبت از همه رایج تر هستند: پمپ های دنده ای، پره ای و پیستونی.
پمپ های پیستونی انواع مختلفی دارند که به دو دسته کلی پمپ های محوری و پمپ شعاعی (رادیال یا خورشیدی) تقسیم بندی می شوند. پمپ های محوری که به آن ها پمپ های آکسیال نیز می گویند، خود به دو دسته پمپ محوری با صفحه زاویه گیر و پمپ محوری با محور خمیده تقسیم بندی می شوند.
پمپ های محوری با صفحه زاویه گیر نیز در دو نوع دبی متغیر و دبی ثابت وجود دارند. یک پمپ دبی متغیر به این مفهوم است که در یک دور ثابت، دبی خروجی پمپ می تواند تغییر کند و پمپ دبی ثابت یعنی در یک دور ثابت، دبی پمپ ثابت است و نمی تواند تغییر کند.
ساختار پمپ های محوری با صفحه زاویه گیر و با دبی ثابت هم یکسان نیست و در اشکال مختلفی ساخته می شوند. در یکی از این انواع، از دو سوپاپ یکطرفه (ساچمه و فنر) برای ورود و خروج روغن به سیلندر استفاده می شود. این پمپ ها از آن جایی که در ابتدا در ایران بیشتر بر روی کامیون های کمپرسی استفاده می شده اند، به پمپ های مایلری معروف هستند. همچنین به این پمپ ها، پمپ های تراکتوری و آکسیال نیز گفته می شود. این پمپ ها در انواع 3، 6، 9 و 10 پیستون تولید می شوند که دو نوع 6 و 9 پیستون آن بسیار پرکاربرد و رایج است.
پیستون پمپ هیدرولیک در شکل ها و انواع گوناگونی ساخته می شوند. در پمپ های مایلری، یک از سوپاپ یک طرفه ها درون پیستون قرار می گیرد. برای همین اگر داخل پیستون این پمپ را نگاه کنید، ساچمه و در بعضی مدل ها، ساچمه به همراه فنر و واشر مشاهده خواهید کرد. در پمپ های هنری، تمام این اجزاء، داخل پیستون پمپ هیدرولیک وجود دارد، یعنی ساچمه به همراه فنر و یک واشر. نکته ای که در تعمیر این پمپ ها وجود دارد این است که سایز پیستون در پمپ های مایلری با برندهای مختلف، متفاوت است. حتی بعضی مواقع، قطر پیستون ها ممکن است فقط چند دهم میلی متر با هم متفاوت باشند. بنابراین در تامین قطعات یدکی پمپ، به این موارد حتما دقت کنید.
در پمپ های هنری، قطر و ابعاد پیستون پمپ هیدرولیک 6 و 9 پیستون یکی هستند، اما انحنای ته پیستون پمپ هیدرولیک 6 پیستون کمی بیشتر است. پیستون پمپ هیدرولیک 6 پیستون، یک پیستون مخصوص پمپ 6 از محصولات پمپ هنری می باشد. این پیستون روی پمپ های شش با برند ها غیر از هنری قابل نصب نیست. حتی روی پمپ 9 پیستون هنری هم قابل نصب نمی باشد. فقط مخصوص پمپ هنری 6 پیستون می باشد.