شافت پایین جعبه دنده تراکتور
انتقال نیرو و تغییر سرعت و گشتاور نیرو در بیشتر ماشین آلات کشاورزی و راه سازی از اهمیت بالایی برخوردار است به دلیل اینکه قدرت موتور در مکان های مختلف کاربرد داشته باشد از جعبه دنده های زیادی با تغییر دور های زیاد استفاده می شود، تا اینکه بتوان از یک موتور سرعت و قدرت های مختلفی دریافت کرد.
جعبه دنده ی تراکتور های فرگوسن در مدل های قدیمی از نوع ساده ی کشویی بوده که این جعبه دنده ها از شش عدد شافت تشکیل شده که این شافت ها عبارت اند از شافت بالایی، شافت پایینی، شافت دنده عقب، شافت PTO پایینی ، شافت PTO قیفی و شافت حرکت قیفی. این شافت های موجود در جعبه دنده، در جاهای مختلف جعبه دنده قرار داشته و هر کدام مخصوص انتقال نیروی مشخصی می باشند و بر روی آن ها دنده هایی تعبیه شده که دو مدل مختلف روی آن نصب می شود. یک مدل چرخ دنده به صورت ثابت به شافت متصل می باشد و مدل دیگر، چرخ دنده توسط چندین شیار به شافت متصل می شود و توسط خارهای مخصوص در جایگاه خود مهار می شود. شافت بزرگی که در قسمت شافت پایین جعبه دنده تراکتور قرار دارد، به صورت یک تیکه ساخته شده و چرخ دنده یک از خود شافت تراش خورده و ساخته می شود.به دلیل اینکه قابلیت جدا شدن ندارد، اگر به هر دلیلی این دنده دچار خرابی شود امکان تعمیر آن نیست و باید شافت کامل تعویض شود. خرید شافت پایین جعبه دنده تراکتور به صورت تکی بوده و دنده ها، بلبرینگ ها و … به صورت جداگانه بر روی آن نصب می شود.
این شافت به صورت یک تیکه ساخته می شود و بعد از ساخته شدن توسط سخت کاری به مقاومت لازم می رسد در زمان انتقال، به دلیل بالا بودن قیمت شافت پایین جعبه دنده تراکتور باید دقت شود که شافت در داخل بسته بندی مخصوص بسته بندی شود تا به آن ضربه ای وارد نشود و همچنین در زمان نصب نیز دقت شود که آسیبی به شافت وارد نشود. هنگام خرید شافت پایین جعبه دنده تراکتور باید به همراه آن چند تا بلبرینگی که روی شافت نصب می شوند نیز خریداری شود تا طول عمر شافت افزایش یابد.
چرخ دنده های که بر روی شافت پایین جعبه دنده تراکتور ها نصب می شود با شیار های که بر روی شافت و داخل چرخ دنده ها ایجاد شده به یک دیگر متصل بوده و با رها کردن کلاچ تراکتور این شافت با مجموع دنده های آن شروع به چرخش می کند و اگر دنده ای از شافت بالا با ان درگیر نباشد تراکتور هیچ حرکتی ندارد در صورتی که هر کدام از دنده های شافت بالا با آن درگیر باشد نسبت به دنده های انتخاب شده شافت بالایی شروع به چرخش می کند. با سرعت مشخص و قدرت مشخصی شروع به حرکت کرده و نوسان حرکت تراکتور با دور موتور تعیین می شود و فقط با تغییر دنده، می توان قدرت و سرعت موتور را افزایش یا کاهش داد. در داخل جعبه دنده ها باید از روغن های مخصوص همان تراکتور استفاده شود. این روان کننده ها باید در زمان های مشخصی که شرکت سازنده توصیه کرده باید تعویض گردد.