ماهک دنده 3 تراکتور
جعبه دنده تراکتور های فرگوسن دارای تعدادی دنده بوده که برای کنترل سرعت تراکتور در دور موتور های مشخص استفاده می شود. این دنده ها بیشترین استفاده را در زمانی که ادوات به تراکتور متصل است را دارند. به دلیل اینکه برخی از ادوات باید با سرعت و دور موتور مشخصی کار کند. ادواتی مانند کارنده ها که دقت بالایی در سرعت و حرکت باید داشته باشند تا محصول به صورت یکنواخت در زمین پخش یا کاشت شود.
جعبه دنده ی تراکتور های فرگوسن از یک شافت بالا و یک شافت پایین تشکیل شده است که دنده ها بر روی این دو شافت نصب می شود و با تغییر مکان هر کدام از دنده های شافت بالایی، سرعت خروجی جعبه دنده تغییر می کند. برای جا به جایی دنده های شافت بالایی از قطعاتی مانند؛ لیور دنده، میل ماهک و ماهک استفاده می شود. برای کمتر شدن تعداد ماهک ها در داخل جعبه دنده معمولا دنده ها را به یکدیگر متصل کرده یا از یک دنده برای دو سرعت مختلف استفاده می کنند. مانند دنده ی 1، که هم با دنده ی یک و هم با دنده ی عقب یکی می باشد. یا دنده ی دو و چهار که هر کدام به صورت جداگانه دنده دارند ولی از وسط دنده ها به یکدیگر متصل می شوند. تنها دنده ای که در تراکتور های فرگوسن 3 و 4 سیلندر به صورت تکی کار می کند، دنده ی 3 می باشد و که این دنده فقط دو حالت دارد. یک حالت خلاص و یک حالت درگیری با دنده ی 3 می باشد.
ماهک دنده 3 تراکتور 240، 285 و 299 با یکدیگر مشترک بوده و می توان از همین ماهک دنده برای هر سه ی این تراکتور ها استفاده کرد. دنده ی سه از سمت عقب دارای شیاری برای اتصال ماهک می باشد تا اینکه حرکت ماهک دنده را تغییر دهد و از حالت خلاص یا درگیری جا به جا شود. کوچکترین ماهک در داخل جعبه دنده بوده و از قسمت بالا مستقیما بر روی میل ماهک نصب شده و در تراکتور های 285 و 299 دقیقا در زیر لیور دنده بزرگه قرار دارد.
جنس این لیور دنده از چدن بوده و بر روی آن تراشکاری می شود تا ابعاد آن دقیق تر شود. باید در زمان تعویض دنده ، سرعت دو چرخ دنده با یکدیگر به یک اندازه باشد تا به خود دنده و ماهک آسیبی وارد نشود. به هر دلیلی سرعت یکی از دنده ها بیشتر از دنده ی دیگر باشد، امکان شکستن دنده یا ماهک وجود دارد.
در زمان خرید ماهک دنده 3 تراکتور باید دقت شود که جنس ماهک از بهترین نوع باشد و بر روی آن رزوه ی پیچ ثابت کننده ایجاد شده باشد، جنس و کیفیت این قطعه رابطه ی مستقیم با قیمت ماهک دنده 3 تراکتوردارد که بهتر است، در هنگام خرید دقت شود چون یکبار هزینه برای تعویض این قطعه بهتر از باز کردن دوباره ی آن است.
اگر راننده در زمان کار با تراکتور، دست خود را به صورت مدام بر روی لیور دنده قرار دهد امکان دارد که ماهک دنده با بدنه ی دنده در تماس باشد و باعث خوردگی در شاخک ها ایجاد شود به همین دلیل راننده بعد از تعویض دنده نباید دست خود را بر روی دنده قرار دهد و بر روی آن فشار وارد کند.