اوربیتال فرمان
در تراکتور های کشاورزی معمولا به دلیل بالا بودن فشار بر روی فرمان این تراکتور ها از فرمان نیمه هیدرولیکی و هیدرولیکی کامل استفاده می کنند. فرمان های نیمه هیدرولیک در زمانی که تراکتور خاموش باشد یا روغن هیدرولیک در داخل پمپ نداشته باشد باز هم قابلیت چرخاندن چرخ های تراکتور را دارد، از نظر فشاری که در هنگام کار به دست راننده وارد می کند، بیشتر از نوع هیدرولیکی آن می باشد. فرمان نیمه هیدرولیکی به این معناست که شما در زیر قلبیرک فرمان جعبه دنده ای وجود دارد که نیرو از آن به قسمت جک وشیر فرمان توسط سیبک فرمان، انتقال داده می شود. این نیرو در قسمت جک فرمان در مرحله ی اول شیر فرمان را هدایت می کند که روغن را به یک سمت جک فرمان بفرستد و اگر هیدرولیک فرمان نتواند جک را جا به جا کند، نیرو در مرحله دوم مستقیما به شافت هزار خار فرمان وارد شده و باعث جا به جایی چرخ های تراکتور می شود. این مدل فرمان ها نیاز به تنظیم دقیق در قسمت شیر فرمان دارد ، اگر این قسمت به درستی تنظیم نشده باشد، فرمان به یک سمت کشیده یا فرمان به یک سمت سخت و به سمت دیگر آسان می چرخد.
در تراکتور های قدیمی معمولا از فرمان نیمه هیدرولیکی استفاده شده، در تراکتور های جدید فرمان به صورت هیدرولیکی می باشد.
به این دلیل از فرمان هیدرولیکی استفاده می شود که هنگامی که یکی از چرخ های فرمان گیرنده در جایی گیر کند و به طرز ناگهانی بچرخد این نیرو به روتاری فرمان انتقال داده نمی شود و برای راننده از نظر ایمنی مطمئن تر است.
قطعات تشکیل دهنده فرمان هیدرولیک به صورت زیر می باشد:
شیر هیدرولیک(روتاری ، اوربیتال، اوربیترول) قطعه ای است که روغن پمپ شده از پمپ را گرفته و در صورتی که فرمان به چپ و راست نچرخیده باشد آن را مستقیما به مخزن بر می گرداند. اگر فرمان به یک سمت چرخیده باشد توسط سوراخ هایی که بر روی شافت دارد و به گونه ای طراحی شده که با چرخش فرمان به سمت چپ یا راست ، فشار روغن را به سمت چپ یا راست جک هیدرولیک هدایت می کند و در نتیجه، روغن برگشت شده از طرف دیگر جک به سمت مخزن هدایت و نیروی هیدرولیک سبب چرخاندن راحت تر فرمان توسط راننده می شود.
جک هیدرولیک فرمان یک جک دو طرفه می باشد، این جک دو طرفه بر روی اکسل تراکتور نصب می شود و با فشار روغن وارد شده به یک سمت آن شروع به حرکت می کند و توسط سیبک فرمان باعث چرخش چرخ های تراکتور می شود. در تراکتور های 285 تک دیفرانسیل این جک بر روی ساپورت فرمان ( زین اسبی ) نصب می شود و از طریق شافت هزار خاری نیرو به سیبک های فرمان می رسد. به این جک ها دو عدد شلنگ متصل می شود.
روغن هیدرولیک جدا از روغن های موتور می باشد و معمولا با ویسکوزیته ی کمتر و رنگ روشن تر یا قرمز شناخته می شود که این روغن ها مخصوص قطعات هیدرولیکی می باشد به این دلیل که این روغن به راحتی در قسمت پمپ، جک و شیر هیدرولیک قابلیت حرکت دارد و به دلیل ویسکوزیته ی کمتر در داخل پمپ زیاد داغ نمی شود .
پمپ هیدرولیک یک پمپ دنده ای کوچک می باشد که روغن را از مخزن دریافت می کند و با فشار و دبی مشخصی به قطعات هیدرولیکی فرمان می فرستد که این پمپ ها نیروی دورانی خود را از طریق دنده از موتور دریافت می کند.
شیلنگ هیدرولیک یا لوله های هیدرولیک روغن هیدرولیک را از مخزن به پمپ هیدرولیک می رساند این شلنگ ها یا لوله ها فشار زیادی تحمل نمی کنند ولی شلنگ ها و لوله های هیدرولیک که بعد از پمپ قرار دارند، تحت فشار قرار دارند که باید شلنگ های با قدرت تحمل فشار بالا انتخاب شوند.
مخزن هیدرولیک،روغن موجود در سیستم هیدرولیک معمولا در یک مخزن قبل از پمپ ذخیره می شود و این مخزن باید دارای مشخصاتی باشد، این مشخصات شامل ؛ فیلتر اولیه ی ورودی درب مخزن قرار دارد و یک سوپاپ برای ورود و خروج هوا در بالای مخزن قرار دارد و یک خروجی در انتهای مخزن برای ورود روغن به شیلنگ هیدرولیک پمپ دارد. در پمپ هایی که مخزن و پمپ به هم دیگر کوبل شده اند دیگر به شیلنگ یا لوله نیازی نیست. مخزن هیدرولیک در تراکتور های285،475 که پمپ و مخزن به هم کوبل شده اند، نیاز به روغن از جای دیگری ندارد اما در تراکتور های 399، 800 و رومانی مخزن روغن همان روغن جعبه دنده می باشد و مخزن جداگانه ی دیگری ندارد .
خراب شدن روغن هیدرولیک
اگر از روغن هیدرولیک به موقع تعویض نشود و یا از روغن هیدرولیک استاندارد استفاده نشود احتمال اینکه خرابی در قسمت های پمپ هیدرولیک، کاسه نمدها، شیر هیدرولیک و جک دو طرفه هیدرولیک رخ دهد، وجود دارد.اگر این قطعات خراب شوند روغن آنها نشت می کند و اینکه به طور صحیح نمی توانند کار کنند و سطح روغن هیدرولیک نیز در مخزن پایین می آید.
روغن ریزی
اگر به مرور زمان سطح روغن هیدرولیک در مخزن کم شود ، احتمال اینکه یکی از قطعات نشتی داشته باشد وجود دارد که شما با مشاهده ی روغن دراطراف این قطعه به راحتی آن را تشخیص می دهید. ولی در بعضی موافع خرابی شافت پمپ باعث می شود روغن به داخل موتور نشت کرده و در بیرون چیزی دیده نشود.
صدای غیر عادی فرمان
شنیدن صدای غیر عادی از سیستم هیدرولیک شامل موارد زیر است:
. اگر پمپ دچار مشکل شده باشد در هنگام کارکردن درجای موتور پمپ هیدرولیک صدای اضافه تولید می کند.
. اگر سطح روغن هیدرولیک در مخزن کافی نباشد و یا کیفیت روغن هیدرولیک پایین باشد و یا روغن هیدرولیک نشتی داشته باشد ،هنگام چرخاندن فرمان به چپ و راست صدای غیرعادی شنیده می شود.
. اگر هنگام چرخاندن فرمان، صدایی شبیه به گیر کردن پمپ شنیده شود باید فرمان را کمی به عقب برگردانیم تا اینکه پمپ هیدرولیک قرار نگیرد.
اگر در اوربیتال یا شیر فرمان با چرخاندن فرمان به سمت چپ و راست لاستیک های تراکتور چرخشی نداشته باشد یا خیلی به سختی یچرخد و قلبیرک فرمان نیز سفت باشد یا لرزشی در آن ایجاد شود، به این معناست که اوربیتال فرمان شما خراب بوده باید سرویس یا تعویض شود.