سمپاش 1000 لیتری با بوم 20 متری و پمپ دلتا ایتالیایی پاژن
سمپاش 1000 لیتری با بوم 22 متری پاژن
سمپاش 1000 لیتری بومدار 10 متری پاژن
سمپاش 1000 لیتری توربولاینر سوار با گیربکس و نازل ترک پاژن
سمپاش 1000 لیتری توربینی سوار با فن 95 سانت و گیربکس و نازل ترک پاژن
سمپاش 1000 لیتری توربینی کششی با فن 85 سانت و گیربکس و نازل ایتالیایی پاژن
سمپاش 1000 لیتری توربینی کششی با مخزن استیل و گیربکس و نازل ترک پاژن
سمپاش 1000 لیتری شیلنگی سوار پاژن
سمپاش 1000 لیتری شیلنگی کششی پاژن
سمپاش 1000 لیتری کششی با بوم 24 متری پاژن
سمپاش 1200 لیتری با بوم 24 متری پاژن
سمپاش 1500 لیتری توربولاینر کششی با گیربکس و نازل ترک پاژن
سمپاش 1500 لیتری توربینی کششی با گیربکس و نازل ایتالیایی پاژن
سمپاش 200 لیتری توربینی پاژن
سمپاش 2000 لیتری توربولاینر با پمپ 170 لیتری و گیربکس و نازل ایتالیایی پاژن
سمپاش 2000 لیتری توربولاینر با هد باغی و گیربکس و نازل ایتالیایی پاژن
سمپاش 2000 لیتری توربینی استیل کششی با گیربکس و نازل ایتالیایی پاژن
سمپاش 2000 لیتری توربینی تاوری با گیربکس و نازل ترک پاژن
سمپاش و انواع آن
سمپاش (به لاتین Sprayer) وسیله ای است برای پاشیدن سم بر روی زمین و گیاهان جهت مبارزه با آفات. این وسیله در مزارع، باغات، گلخانه ها، دامداری ها و حتی انواع آن در بیمارستان ها، کلینیک ها، آزمایشگاه ها، ضد عفونی خانگی، رستورانها و اماکن عرضه غذا جهت استریل و ضدعفونی مورد استفاده است. سم پاش ها در دسته ادوات و تجهیزات کشاورزی و باغبانی قرار میگیرند.
سمپاش ها را میتوان از جهات مختلف دسته بندی کرد که در ادامه توضیح داده خواهد شد.
دسته بندی نسبت به نوع حمل
سمپاش دستی
این سمپاش ها از کوچکترین انواع هستند که با دست حمل می شوند.
سمپاش پشتی(کوله ای)
این مدل را علاوه بر حمل با دست، می توان همانند کوله پشتی به پشت انداخت و حمل کرد. برای مزارع، باغات یا گلخانه های کوچک یا جاهایی که تراکتور نمی تواند ورود پیدا کند، این سمپاش گزینه ی خوبی است.
سمپاش تراکتوری
این مدل سم پاش ها زراعی نسبت به بقیه مدل ها بزرگتر هستند و برای همین برای حمل آن نیاز به تراکتور است. نوع کوچکتر این مدل به طور کامل روی تراکتور سوار می شود که به نوع سوار معروف است و نوع بزرگتر آن، دارای شاسی و چرخ است و تراکتور آن را دنبال خود می کشد که به نوع کششی معروف می باشد.
سمپاش فرغونی
این مدل همانند یک فرغون است که تجهیزات سمپاش داخل آن بار شده است.
سمپاش زنبه ای
در این مدل تجهیزات سمپاش روی یک شاسی سوار شده است و مخزن سم وجود ندارد. برای همین این نوع سم پاش را باید در نزدیکی یک مخزن سم قرار داد و لوله مکش سم را داخل آن مخزن گذاشت. از این سمپاش می توان در جاهایی که تانکر برای سم وجود دارد و فقط نیاز به تجهیزات پاشش است، استفاده کرد.
دسته بندی نسبت به نحوه عملکرد و منبع انرژی
سمپاش اسپری
این نوع سمپاش ها، با فشردن اهرمی که دارند سم را به بیرون پرتاب می کنند که نازل خروجی، این سم را به صورت ذرات ریز در می آورد(همانند افشانه های شیشه پاک کن). مدل دستی آن کوچکترین نوع سم پاش است و فقط بصورت دستی استفاده می شود. از این مدل می توان برای سم پاشی گیاهان داخل منازل استفاده کرد. مدل کوله ای آن نیز وجود دارد که می توان آن را به پشت انداخت و با هربار فشردن اهرم ، مقداری سم به بیرون پرتاب می گردد.
سمپاش تلمبه ای
در این مدل سمپاش یک تلمبه به همراه یک مخزن سم وجود دارد. با تلمبه زدن (همانند ناسوس)، هوا وارد مخزن می شود و انجا فشرده می گردد. حال برای سم پاشی کافی است اهرم روی لانس را بفشاریم تا سم بوسیله فشار هوای داخل مخزن به بیرون پرتاب گردد. این مدل سم پاش در دو مدل دستی و کوله وجود دارد.
سمپاش فوگر (fogger)
این مدل که به مه پاش حرارتی یا فوگر حرارتی نیز معروف است، سم را تبدیل به بخار کرده و سپس آن را می پاشد. از این محصول بیشتر در مکانهای بسته یا جاهایی که باد نیست استفاده می شود.
سمپاش پمپی
در این مدل سمپاش، یک پمپ، انرژی مورد نیاز جهت پاشش سم را تامین میکند.
دسته بندی نسبت به نحوه پاشش
سمپاش های لانسی
در این مدل سمپاش، سم از طریق یک شلنگ به یک لانس می رسد و شخص با فشردن اهرم روی لانس اقدام به پاشش سم در محل دلخواه می کند.
سمپاش ULV
نام این سمپاش مخفف Ultra Low Volume به معنی فوق العاده کم حجم(کم مصرف) است. این سمپاش ها مایع سم را به قطرات خیلی ریز تبدیل می کند و سم کمتری مصرف گردد.
سمپاش بوم دار
در این نوع سم پاش، بازوهایی به نام بوم وجود دارد که روی آن نازل هایی برای پاشش سم تعبیه شده است. سم از طریق لوله یا شلنگ به این نازل ها می رسد و عمل سمپاشی انجام می گیرد. نوع بوم دار معمولا در ابعاد بزرگ و جهت استفاده در مزارع تولید می شود. بازوهای بوم های بزرگ برای حمل و نقل راحت تر قابلیت جمع شدن را دارند که این جمع شدن بوسیله نیروی دست یا بصورت هیدرولیکی انجام می گیرد.
سمپاش میکرونر(دیسک گردان یا نازل چرخشی)
در این نوع سمپاش زراعی یک دیسک در حال چرخش در قسمت انتهایی مسیر سم وجود دارد. سم روی این دیسک می ریزد و بوسیله چرخش دیسک به ذرات ریز تر تبدیل شده و پخش می گردد.
سمپاش توربینی (اتومایزر یا بادبزنی)
در این سم پاش ها، سم پس از خروج از نازل در معرض هوای یک فن قرار می گیرد و بوسیله آن به ذرات ریزتری تبدیل شده
و در وسعت بیشتری پخش می گردد.
پمپ پیستونی
یکی از انواع پمپ های استفاده شده در سمپاش ها، پمپ پیستونی است. ساختار این پمپ ها به این صورت است که روی شفت اصلی پمپ که در واقع میل لنگ هم هست، تعدادی بازو (شاتون) قرار دارد و روی این شاتون ها پیستون ها نصب شده اند. هر کدام از پیستون ها در سیلندر خود می تواند حرکت رفت و برگشتی داشته باشد و به این روش و به کمک دو سوپاپ یک طرفه قادر خواهد بود سم را مکش و پمپاژ کند.
نوع سه سیلندر این پمپ ها در سمپاش ها بسیار رایج است که سیلندرهای ان درکنار یکدیگر قرار دارند. پمپ های پیستونی معمولا دارای قسمتی به نام مخزن فشار در مسیر خروجی هستند. این قسمت به شکل یک استوانه نقره ای رنگ در بالای پمپ قرار دارد. وظیفه مخزن فشار، یکنواخت کردن جریان سم خروجی است. بدون این مخزن، جریان سم خروجی نوسان دارد یا به اصطلاح دل می زند.
قسمت دیگری روی این پمپ وجود دارد بنام رگولاتور یا فشارشکن. البته در بعضی پمپ ها رگولاتور به پمپ متصل نیست و باید ان را بصورت یک قطعه جداگانه در مسیر خروجی سم نصب کرد. وظیفه این رگولاتور، تنظیم فشار خروجی پمپ است و همچنین پمپ را از اسیب های احتمالی ناشی از افزایش بیش از حد فشار حفظ می کند.
پمپ دیافراگمی
پمپ دیافراگمی جزء رایج ترین پمپ های استفاده شده در سمپاش ها است. این پمپ عملکردی شبیه به پمپ های پیستونی دارد با این تفاوت که شاتون بجای جابجایی پیستون، یک صفحه لاستیکی انعطاف پذیر به نام دیافراگم را جابجا می کند. یعنی با چرخش شفت اصلی که همان میل لنگ است، صفحات دیافراگم به ترتیب جلو و عقب می روند و به کمک دو سوپاپ یکطرفه، عمل مکش سم و پمپاژ ان انجام می گردد. این پمپ ها از چند دیافراگم تشکیل شده اند که مدل سه دیافراگمی ان در سم پاش ها بیشتر استفاده می گردد.
با توجه به اینکه دیافراگم کار اصلی را انجام می دهد و بیشتر با سم در تماس است، کیفیت جنس ان بسیار حائز اهمیت است.
برای هر دیافراگم دو سوپاپ یک طرفه وجود دارد که یکی در مسیر مکش از مخزن قرار دارد و دیگری در مسیر ارسال سم به نازل یا لنس. در زمانی که دیافراگم به عقب کشیده می شود، سوپاپ سمت مخزن باز و سوپاپ سمت نازل بسته است. بنابراین سم از مخزن مکش می شود و فضای جلوی دیافراگم از سم پر می شود. سپس دیافراگم به جلو رانده می شود. حال سوپاپ سمت مخزن بسته است و سوپاپ سمت نازل باز می گردد. و سم به سمت نازل ارسال می گردد. این روند در هر دور چرخش شفت پمپ برای تمام دیافراگم ها اتفاق می افتد.
در بعضی مدل پمپ ها، یک کاسه هوا نیز در مسیر خروجی پمپ وجود دارد. وظیفه این کاسه هوا، گرفتن نوسانات ناشی از پمپاژ سم است. یعنی جریان سم خارج شده از نازل ها یکنواخت تر است
پمپ پیستونی یا دیافراگمی؟
پمپ های دیافراگمی در مقایسه با پیستونی، دبی بالاتر، دور کمتر(معمولا 540 دور) و فشار کمتری دارند. این پمپ ها نیازی به پکینگ برای آب بندی قسمت داخل سیلندر(که حاوی سم خواهد بود) با قسمت داخلی پمپ (که شامل میل لنگ و سایر اجزاء است)، ندارند و خود دیافراگم این آب بندی را 100 درصد انجام می دهد. این در حالی است که در پمپ های پیستونی وظیفه این آب بندی بر عهده پکینگ ها می باشد و پکینگ ها درصد بسیار کمی نشتی دارند. این نشتی باعث می شود مقداری سم وارد روغن شود و در نتیجه فرسایش قطعات داخلی پمپ زیاد گردد و عمر پمپ را کم کند.
وجود ذرات جامد داخل محلول سم یکی از عوامل فرسایش زود هنگام پکینگ ها است. و این فرسایش در پمپ های دیافراگمی وجود ندارد. از دیگر مزایای پمپ های دیافراگمی نسبت به پیستونی می توان به صدای کمتر ان اشاره کرد. اما ضعفی که پمپ های دیافراگمی دارند، فشار بالا و شوک های ناگهانی در فشار است که با بروز ان، دیافراگم اسیب خواهد دید.
درنهایت نتیجه گیری که می توان کرد اینگونه است:
پمپ های دیافراگمی نسبت به پیستونی برترند و استفاده از ان ها به علت دبی بالاتر، سروصدای کمتر و استهلاک کمتر توصیه می شود. اما این در مورد سمپاش هایی است که فشار کمی نیاز دارند.
در مورد سمپاش هایی که به فشار بالایی نیاز دارند مثل لنس دارها با طول شلنگ زیاد، یا بوم دارهایی که بوم های خیلی بلند دارند، استفاده از پمپ پیستونی، به خاطر تحمل فشارهای بالا، توصیه می گردد.
و در پایان باید گفت که این مقایسه در مورد پمپ ها با کیفیت یکسان است. به عنوان مثال نمی توان یک پمپ پیستونی با کیفیت بالا را با یک پمپ دیافراگمی با کیفیت پایین مقایسه کرد.
همچنین یاداور می شویم نگهداری درست از پمپ بسیار در طول عمر ان موثر است که تعویض به موقع روغن یکی از مهمترین ان هاست.