کفشک روتیواتور
روتیواتور یکی از ادوات کشاورزی است که کاربری های متنوعی در بازار دارد. هم در زراعت برای خاکورزی و کلوخ شکنی و نرم کردن سطح زمین استفاده می شود و هم در باغات برای هوادهی به خاک و کندن علف های هرز پای درختان کاربرد دارد. انواعی از روتیواتورها از قبیل روتیواتور ثابت، روتیواتور کشویی و روتیواتور بازویی تولیده شده است و در بازار رایج است. روتیواتور ثابت در مزرعه و روتیواتورهای بازویی و کشویی در باغات کاربرد دارند.
یکی از قطعات یدکی روتیواتورها کفشک انها می باشد. کفشک روتیواتور یک وظیفه مهم در روتیواتورها را انجام می دهد که آن تغییر عمق کاری روتیواتورها می باشد. هر روتیواتور از دو کفشک استفاده می کند که در طرفین روتیواتور قرار می گیرد و روی زمین حرکت می کند. کفشک روتیواتور چون روی خاک حرکت می کند، به تدریج ساییده شده و از بین می رود. بنابراین باید جنس کفشک روتیواتور از جنس سختی مثل فولاد ضد سایش باشد.
با بالا و پایین بسته شدن کفشک عمق کاری یعنی عمقی را پره های روتیواتور در خاک نفوذ می کند و خاکورزی انجام می دهد، می توان تغییر داد. کفشک به نوعی وزن مجموعه پره ها و شافت و بدنه روتیواتور را تحمل می کند. به کفشک، اسکی روتیواتور هم گفته می شود که به دلیل شباهت ظاهری آنها می باشد. نکته ای که وجود دارد آنکه برای تنظیم کردن عمق کاری چه برای افزایش یا کاهش عمق، به هیچ عنوان از اهرم کنترل عمق تراکتور استفاده نکنید چون این کار هم به روتیواتور فشار زیادی می آورد و هم ممکن است به سیستم هیدرولیک تراکتور ضربه بزند. پس در روتیواتور برای کنترل عمق همیشه از کفشک های آن استفاده کنید و دقت کنید که هر دو کفشک به یک اندازه تغییر ارتفاع بدهد، چون اگر یکسان نباشد، علاوه بر اینکه عمق کاری در عرض روتیواتور یکسان نخواهد بود، باعث فشار غیر یکنواخت به تیغه های روتیواتور و دیگر اجزای آن می شود. حتی ممکن است به صورت مستقیم هم پشت تراکتور کشیده نشود.
تغییر عمق کاری در روتیواتورها می تواند به دلایل مختلفی انجام شود. مثلا اگر خاک نرم بود می توان عمق بیشتری انتخاب کرد. یا در شالیزارها برای هم زدن خاک ممکن است عمق بیشتری مورد نیاز باشد. همچنین در صورتی که از روتیواتور برای خاکورزی اولیه استفاده می شود، لازم است که عمق کاری بیشتری را انتخاب کرد. بر عکس در خاک های سخت و یا وقتی که هدف از کاربرد روتیواتور مبارزه با علف های هرز سطحی، سله شکنی و هوادهی به خاک باشد، و یا اینکه توان کششی تراکتور محدود است، می توان عمق کمتر را برای رتیواتور استفاده کرد. عمق کاری روتیواتور به طور معمول 15 تا 20 سانتیمتر و یا 10 تا 20 و 25 سانتیمتر می باشد که تا حدی به نوع روتیواتور هم بستگی دارد. کفشک در انواع روتیواتور ها کاربرد دارد و همه با هم یکی بوده و کفشک انواع روتیواتورها فرقی با هم ندارد. کفشک روتیواتور بنوان یک نمونه از کفشک های باکیفیت و با جنس مطلوب از کفشک ها می باشد.