توپی چرخ تریلر و تانکر
رینگ چرخ تریلر و تانکر
شاه فنر و وزیر تریلر و تانکر
قطعات تانکر
تانکر آب یکی از لوازم و تجهیزاتی است که در کشاورزی استفاده های مختلفی از آن می شود. تانکر برای حمل آب تا باغ یا زمین و همچنین برای سمپاشی استفاده می شود. تانکر تشکیل شده از یک مخزن که از ورق گالوانیزه ساخته شده است و یک شاسی که مخزن روی آن قرار گرفته است و چرخ ها. انواعی از تانکر ها بر حسب حجم یا گنجایش آنها وجود دارد که بیشتر تانکرهای 2000 تا 8000 لیتری می باشند. قطعات یدکی تانکر شامل مخزن، شاسی، توپی چرخ، رینگ و لاستیک می باشد. هر چه که تانکر سنگین تر باشد باید شاسی آن مستحکم تر باشد. دیگر قطعات یدکی تانکر شامل اجزای چرخ هم همواره در حین کار باید بررسی شوند تا در صورت خرابی رفع عیب شوند نقصی در کار کشاورزی ایجاد نشود.
کاربرد تانکر
امروزه یکی از مهمترین مشکلات در بخش کشاورزی بحث کمبود آب و خشکسالی می باشد. کمبود آب هم الگوی کشت و آبیاری و هم نوع محصول را در مناطق مختلف تغییر داده است. بعضی از مواقع لازم است آب را از محل رودخانه، چاه و … به وسیله تانکر به زمین یا باغ مورد نظر انتقال داد. تانکر برای حمل و نگهداری آب در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. انواعی از تانکرها با ظرفیت های و حجم های مختلف وجود دارد که عبارتست از تانکر 2000 لیتری، تانکر 3000 لیتری، تانکر 5000 لیتری و تانکر 8000 لیتری. تانکر به طور معمول روی یک شاسی چرخدار شبیه تریلی سوارشده است. همین شاسی سبب می شود خیلی راحت به تراکتور متصل شود و با چرخ هایی که دارد به راحتی هم جابه جا شود. جنس این تانکرهای از ورق گالوانیزه می باشد که فقط برای حمل آب استفاده می شود و برای سم و مواد خورنده کارایی ندارد. همینطور جنس ورق از کیفیت مرغوب می باشد. ورق گالوانیزه، ورقی است که دچاز زنگ زدگی نمی شود و همچنین در گرما مواد آن با آب یا هر محلولی واکنش نشان نمی دهد و ماندگاری محتویات آن بالا می باشد. البته یک کاربرد مهم تانکر در سمپاشی هم می باشد. در سمپاشی می توان با پرکردن آن از محلول سمی، با استفاده از پمپ یا مثلا سمپاش زنبه ای اقدام به سمپاشی در باغات و زراعت کرد. تانکرها معمولا کششی هستند و پشت تراکتور به دنباله بند یا تریلی بند متصل می شوند.
در سال های اخیر با شدت یافتن خشکسالی ها، این مشکل به خیلی از روستاهای کشور هم سرایت کرده است که در نتیجه آن برای رساندن آب به روستاها و منازل از تانکر استفاده می شود. بعضا در خود منازل هم برای نگهداری آب از این تانکرها استفاده می شود.
قطعات تانکر
تانکر از ورق سفید یا گالوانیزه ساخته شده است. این ورق گالوانیزه به دلیل اینکه هیچ گونه مواد شیمیایی در آن بکار نرفته است و نسبت به مخازن استیل از قیمت مناسبتری برخوردار میباشد و علاوه بر این موارد از استحکام و عمر بالایی نسبت به مخازن پلاستیکی برخوردار میباشد همچنان بعد از گذشت سالیان مورد توجه باقی مانده است. گالوانیزه در واقع از ورق فولادی که سطح آن توسط فلز روی پوشانده شده است ساخته می شود، که منجر به عمر طولانی و دیرتر زنگ زدن آن می باشد. از طرفی این مخزن بسیار مستحکم بوده و در برابر ضربات شدید و برخورد با اجسام تیز مقاومت بسیار خوبی دارد.
از جمله مزایای مهم این مخازن ماندگاری بالای آب در داخل آنها میباشد بدون اینکه آب طعم و مزه خاصی به خود بگیرد. لازم به ذکر است مخازن گالوانیزه به طور طبیعی ضد جلبک میباشد و لازم میباشد که درب این مخازن همیشه بسته باشد تا از نفوذ نور خورشید از طریق درب مخزن جلوگیری شود. از دیگر مزایای تانکرهای گالوانیزه می توان به استحکام بالا در برابر شرایط آب و هوایی، قیمت مناسب، ماندگاری بالای آب و در نهایت خاصیت رسوب زدایی آب نام برد.
از جمله معایب مخزن گالوانیزه که میتوان برای این دسته از مخازن در نظر گرفت وزن بالای آنها میباشد ضمن آنکه قیمت بالاتری هم معمولا از نوع پلاستیکی دارند. نمی توان تنها بسته به ظرفیت یک مخزن قیمت آن را تعیین کرد. بلکه عوامل دیگری از جمله ضخامت ورق مخزن، میزان کوتینگ (پوشاندن) فلز روی روی ورق هم در قیمت تأثیرگذار است و هر چه ضخامت و کوتینگ بیشتر باشد، مخزن گرانتر است.
این تانکر ها معمولا تانکر چرخدار می باشند که دارای قطعات یدکی شامل مخزن تانکر، شاسی و چرخ های می باشد. هر چه تانکر بزرگتر و پرحجم تر می شود نیاز دارد که شاسی تانکر قطورتر و مستحکم تر باشد، مخصوصا وقتی که مخزن پر است در حجم های بالا فشار زیادی به شاسی ها می آید. قطعات تانکر که بیشتر مصرفی هستند و نیاز به تعویض پیدا می کنند عبارتست از؛ توپی چرخ تانکر، رینگ و لاستیک تانکر و جک پارک تانکر. این قطعات تانکر نیاز به بررسی دوره ای دارند تا در صورت معیوب شدن، رفع عیب و تعمیر شوند. انواع تانکرها دارای 2، 4 و 6 چرخ هستند که همانطور که گفته شد متناسب با حجم و سنگینی آنها می باشد.