ماهک دنده کمک تراکتور
در دستگاه های خودگردان نیرو توسط یک موتور تولید شده و به قسمت صفحه کلاچ و جعبه دنده می رسد، از قسمت جعبه دنده به بعد، نیرو توسط دنده ها تغییر سرعت و گشتاور می دهند. بعضی مواقع به اندازه ای که نیاز است، جعبه دنده های معمولی نمیتوانند سرعت را کم کنند. به همین خاطر از چرخ دنده های خورشیدی که سرعت را به خوبی کم کرده و حجم کمی دارند، استفاده می کنند. به همین خاطر در خروجی جعبه دنده تراکتور ها از یک کاهنده ی سرعت که از مدل خوشیدی(ستاره ای) استفاده کرده اند. برای اینکه تراکتور بتواند در زمان نیاز با سرعت بیشتری حرکت کند. کاهنده ی سرعت را به گونه ای طراحی کرده که بتواند هم نیرو را بدون کاهنده دریافت کند و هم بتواند با کاهنده دریافت کند. که در زمان نیاز خود راننده این سرعت را کنترل کند.
برای تغییر وضعیت دریافت نیرو در داخل کاهنده از یک دنده ی کشویی استفاده شده که هم میتواند به شافت خروجی جعبه دنده متصل شود و هم می تواند به کاهنده متصل شود. این قطعه توسط یک ماهک کنترل شده و در زمان مورد نیاز هم در حالت
در زمان مورد نیاز در حالت خلاص می تواند قرار گیرد که هیچگونه نیرویی را انتقال نمی دهد و در حالت نیرو مستقیم یا همان سرعت بالا و همچنین میتواند از کاهنده نیرو دریافت کند که سرعت آن کم بوده و قدرت گشتاور آن زیاد می باشد. ماهکی که دنده ی کشویی در قسمت کاهنده را کنترل می کند، به نام ماهک دنده کمک تراکتور شناخته می شود. این قطعه از جنس چدن ریخته گری و تراشکاری می شود که در زمان تعویض دنده، حرکت رفت و برگشتی دارد.
ماهک دنده کمک تراکتور با یک میله ی فلزی یا همان میل ماهک به قسمت لیور دنده رسیده و از آنجا توسط لیور دنده کنترل می شود. در قسمت ابتدای میل ماهک، دارای سه شیار است که خارموشکی درون آن قرار می گیرد و باعث ثابت نگه داشتن میل ماهک پس از تعویض دنده می شود. بر روی میل ماهک، جایگاهی برای کنترل فشنگی استارت ایجاد شده است تا زمانی که دنده ی کمک خلاص نباشد، استارت تراکتور فعال نشود و یک ایمنی برای راننده بوده تا برای استارت زدن مجبور به خلاص کردن دنده است تا هنگام استارت زدن، تراکتور هیچ حرکتی نداشته باشد.
در زمان خرید ماهک دنده کمک تراکتور دقت شود که ماهک مقاومت کافی داشته باشد که در زمان تعویض دنده باعث شکستگی نشود و طول عمر بالاتری در مقابل سایش در شاخک ها داشته باشد. قیمت ماهک دنده کمک تراکتور رابطه ی مستقیم با کیفیت این قطعه دارد.
در صورت شکستن یا نازک شدن شاخک های ماهک دنده ی کمک نیازی به باز کردن کامل جعبه دنده نمی باشد، به خاطر که این ماهک در داخل جعبه دنده تراکتور قرار ندارد و بعد از کاهنده ی نیرو در قسمت میانی گیربکس قرار داشته و فقط کافیست، پوسته ی کمک گیربکس را باز کرده و این قطعه را با باز کردن پیچی که روی ماهک قرار دارد، می توان به راحتی تعویض نمود و نیاز به تنظیم به خصوصی ندارد.