صندلی تراکتور
تراکتور ها فقط دارای یک صندلی هستند و این صندلی فقط برای راننده تراکتور می باشد و نباید به غیر از راننده کسی بر روی گلگیر های تراکتور بنشیند. به این خاطر که هیچگونه صندلی برای شاگرد یا مسافر تعبیه نشده است. فقط در تراکتور هایی که صندلی شاگرد تعبیه شده است می تواند نفر دیگری روی آن بنشیند.
در بیمه نامه و دفترچه راهنمای تراکتور فقط به یک نفر اشاره دارد و اگر بیشتر از یک نفر بر روی تراکتور باشد، بیمه هیچگونه مسئولیتی در قبال نفرات اضافه ندارد. در این حالت، تراکتور به خاطر داشتن سرنشین اضافه و نداشتن هیچگونه حفاظ برای این سرنشین خطرناک می باشد.
صندلی که راننده ی تراکتور از آن استفاده می کنند باید خصوصیات مختص به خود تراکتور را داشته باشد. به این دلیل که تراکتور ها دارای کمک فنر در قسمت چرخ ها نیست. به همین خاطر باید صندلی راننده دارای کمک فنر برای کنترل لرزش ها و ضربه های ناشی از ناهمواری های زمین باشد. اگر صندلی راننده دارای کمک فنر نباشد، به راننده آسیب های جدی می رسد و حتی امکان پرت شدن از روی صندلی تراکتور وجود دارد.
صندلی های فابریک خود تراکتور دارای یک کمک فنر و دو عدد فنر و یک ریل برای کنترل صندلی راننده وجود دارد تا راننده بتواند نسبت به وزن خود صندلی را تنظیم کند که در زمان حرکت، صندلی تراکتور خیلی بالا یا پایین نباشد. تنظیماتی بر روی صندلی راننده است که این تنظیمات به غیر از تنظیم وزن، تنظیم ارتفاع و تنظیم عقب یا جلو بودن صندلی تراکتور نیز می باشد.
وقتی که راننده پشت فرمان بر روی صندلی تراکتور می نشیند باید تسلط کافی به همه ی اهرم های کنترل داشته باشد که این ملزم به آن است که راننده صندلی را به خوبی تنظیم کند. زمانیکه راننده صندلی را به خوبی تنظیم نکند، علاوه بر آسیب رسیدن به خود شخص، کنترل تراکتور نیز سخت تر می شود و حتی امکان خارج شدن کنترل از دست راننده می باشد. به دلیل داشتن اهرم های زیاد و مکانیکی که در تراکتور وجود دارد باید راننده قدرت و تسلط کافی برای کنترل اهرم ها داشته باشد.
صندلی های قابل نصب بر روی تراکتور های فرگوسن که بیشتر استفاده می شوند، در دو مدل باله دار و بدون باله هستند. در قسمت پشتی صندلی باله دار، دو باله اضافه شده تا راننده بتواند به این دو باله تکیه کند. در مدل ساده ، پشتی صندلی بدون باله می باشد.
به مرور زمان که صندلی تراکتور دچار مشکل، خرابی و یا ابر ها و روکش های صندلی پاره می شود، باید صندلی تعویض شود. به این خاطر که رابطه ی مستقیم با سلامت راننده دارد. اگر این کار کار به موقع انجام نشود، آسیب های جدی به ستون فقرات راننده وارد می شود.
برای تعویض صندلی تراکتور، از داخل ریل، صندلی را بیرون آورده و قسمت پایه ی صندلی که با دو عدد پیچ بر روی بدنه ی تراکتور ثابت شده است، باز کرده و پایه ی صندلی نو را از ریل خارج کرده سپس بر روی بدنه نصب و کل صندلی و ریل را در جای خود قرار می دهیم. به صورتی تنظیم می کنیم که آرنج راننده با فرمان زاویه ی 90 درجه داشته باشد.