کرانویل و پینیون دیفرانسیل جلو
تراکتور ها برای اینکه قدرت زیادتری داشته باشند از دو چرخ محرک به چهار چرخ محرک تغییر می یابند و از زمان قدیم برای کار های سنگین کشاورزی مورد استفاده قرار گرفته که شامل کشیدن بار های سنگین و ادوات کشاورزی و … می باشد. برای افزایش نیروی کششی در زمین های کشاورزی هر چقدر چرخ های تراکتور با خاک سطح تماس بیشتری داشته باشند یا تعداد چرخ ها بیشتر باشد، قدرت کششی نیز افزایش یافته و در این صورت سطح تماس چرخ های جلو و عقب در تراکتور های جفت دیفرانسیل بیشتر شده و درصد بکسوات تراکتور پایین می آید. چرخ های جلو علاوه بر هدایت تراکتور در افزایش نیروی کششی کمک می کند.
برای انتقال نیرو از قسمت جعبه دنده ی تراکتور به چرخ های جلو یک مسیر انتقال نیروی دقیق و قابل انعطاف پذیری طراحی شده است. مسیر انتقال نیرو از جعبه دنده ی میانی تراکتور به قسمت اکسل جلو توسط یک عدد شافت گاردان با دو عدد چهارشاخ گاردان انتقال می یابد. به این خاطر که اکسل تراکتور در ناهمواری های زمین به صورت لولایی بوده و به بالا و پایین حرکت می کند که این حرکت های اکسل توسط چهارشاخ گاردان ها گرفته شده و انتقال نیرو دقیق انجام می شود.
بعد از انتقال نیرو به دیفرانسیل، نیرو 90 درجه تغییر زاویه داده و بین دو چرخ تراکتور تقسیم می شود، این تغییر جهت نیرو توسط دو عدد چرخ دنده صورت می گیرد که به نام های پینیون و کرانویل شناخته می شود. این دنده ها، سرعت چرخش را کم و قدرت آن را افزایش می دهد.
دنده ی پینیون، معمولا با شافتی که از دیفرانسیل به سمت گاردان می باشد، یک تیکه ساخته می شود و دندانه های ایجاد شده بر روی پینیون به شکل مخلوطی و با انحنا ساخته می شود. شافتی که پینیون بر روی آن نصب می شود روی دو عدد رولبرینگ می چرخد.
دنده کرانویل (کله گاوی) بزرگترین دنده داخل دیفرانسیل جلو، دنده کرانویل بوده که از یک سمت به حوضینگ دیفرانسیل متصل بوده و توسط چرخ دنده پینیون به حرکت در می آید. این چرخ دنده نیز حالت مخروطی بوده و با انحنا ساخته می شود. تا اینکه بتواند با چرخ دنده پینیون هم راستا باشد و انتقال نیرو به صورت دقیق و بدون لقی انجام گیرد.
در تنظیم دو عدد دنده کرانویل و پینیون باید دقت شود به این خاطر که فاصله کم و یا زیادتر بودن از حد استاندارد این دنده های باعث خوردگی دندانه ها می شود و صدای زوزه در این قطعه زیاد می شود. درصورت خرابی هر کدام از دنده ها باید دنده ی رو به روی آن نیز تعویض شود. در زمان تعویض دو دندانه بلبرینگ های دو سمت دنده ها نیز باید تعویض شود. لقی بلبرینگ ها باعث خرابی دو دندانه می شود.
کرانویل و پینیون در تراکتور ها بسته به نوع تراکتور در ابعاد و اندازه های کوچک و بزرگ ساخته می شود و تعداد و اندازه ی این دندانه ها باید دقیق باشد، چون سرعت چرخش و قدرت آن با اندازه دندانه ها رابطه ی مستقیم دارد.