گیربکس چاله کن
مکانیزاسیون کشاورزی کمک می کند تا عملیات های مختلف زراعی سر موقع و با سرعت بالا انجام بشود. با همچنین باعث می شود تا کیفیت محصولات کشاورزی بهبود یافته و سختی کار کشاورزی کمتر شود و در نتیجه میزان رضایت شغلی کشاورزان بالاتر برود. علاوه بر اینها یکی از عواملی که منجر به افزایش درآمد کشاورزان شد، همین بحث مکانیزاسیون کشاورزی بود. چون کشاورزان می توانستند با بهره گیری از ادوات مختلف سطح بیشتری را به زیر کشت ببرند و مقدار محصول بیشتری را به بازار عرضه کنند. برای یک کشاورزی مکانیزه با بهره وری بالا ادوات مختلفی مورد نیاز است. یکی از ادواتی که واقعا سختی کار کشاورزان را کمتر می کند همین چاله کن می باشد. در گذشته که کشاورزان و باغداران مجبور بودند با بیل کلنگ اقدام به حفر چاله کنند سختی بسیاری را مجبور بودند متحمل شوند ضمن اینکه در دراز مدت مبتلا به انواع درد های استخوانی و ستون فقراتی می شدند. علاوه بر اینها، راندمان خیلی کمی هم داشتند و در طول یک روز فقط امکان کندن چند چاله محدود را داشتند. امروزه باغداران می توانند در عرض چند ساعت با چاله کنی که به تراکتور خود متصل می کنند ده ها چاله را حفر کنند. برای کاشت نهال یا درخت در زمین و یا حتی نصب دیرک جهت کشیدن فنس در اطراف زمین و کندن چاله کود در باغات و اطراف درختان جهت دفن کود، نیاز داریم که زمین را سوراخ کنیم. کندن زمین بوسیله دست با ابزارالاتی مثل کلنگ، کار دشوار و زمان بری است. این موضوع وقتی بیشتر اهمیت پیدا می کند که بخواهیم چاله های بزرگ ایجاد کنیم، و یا چاله ها بزرگ نیست اما تعداد ان ها زیاد است. در این مواقع دستگاهی که بتواند چاله را برای ما ایجاد کند بسیار کارآمد خواهد بود.
چاله کن یا نهال کن یا (Earth auger) ابزاری است برای سوراخ کردن زمین جهت کاشت نهال، نصب دیرک (تیرک) و هر کاری که نیاز به سوراخ کردن زمین خاکی داشته باشد. این وسیله در انواع تراکتوری و دستی وجود دارد. چاله کن تراکتوری بزرگ بوده و با قدرت از تراکتور توان چرخشی می گیرد و چاله کن دستی کوچک و برای کارهای سبک و چاله های کوچک مورد کاربرد دارد.
چاله کن های تراکتوری در انواع مکانیکی و هیدرولیکی وجود دارند. در نوع مکانیکی که چاله کن بنوان هم از این نوع می باشد، یک گاردان، نیروی PTO تراکتور را به گیربکس چاله کن انتقال می دهد. گیربکس چاله کن نیز این نیرو را چند برابر کرده و به مته منتقل می کند. این گیربکس ها در انواع تر و خشک وجود دارند. نوع خشک گیربکس چاله کن نیاز به روغن کاری ندارد اما دوام و طول عمر آن پایین است. اما نوع تر گیربکس چاله کن که دارای واسکازین در محفظه دنده ها است، طول عمر بسیار بیشتری دارد. چاله کن چهار بازوی بنوان هم مثل بسیاری از چاله کن های متداول امروزی، دارای گیربکس تر می باشد. وظیفه گیربکس چاله کن تغییر زاویه چرخش و عمودی کردن چرخش می باشد و حرکت را به مته منتقل می کند. همچنین در گیربکس سرعت چرخشی که از گاردان می آید کمتر می شود تا قدرت مته بیشتر شود. گیربکس چاله کن نیاز دارد که یک حجم مناسب که معمولا دوسوم می باشد همیشه روغن داشته باشد تا عملکرد مطلوب و عمر طولانی تری داشته باشد.