فیلتر گازوئیل تراکتور
سوخت های فسیلی معمولا چندین نوع دارند؛ سوخت هایی که بسیار قابل اشتعال اند، مانند گاز های LPG،CNG و… همچنین سوخت های قابل اشتعال، مایع مانند تینر، بنزین، گازوئیل و…. که قبل از سوختن در داخل دستگاه یا موتور باید حتما تصفیه شود تا اینکه باعث مشکل در سیستم سوخت رسانی دستگاه یا موتور نشود.
سوختی که در موتور های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند، معمولا سوخت های مایع بنزین و گازوئیل می باشد. این سوخت ها بنا به مایع بودن و جابجایی آسان و سوخت گیری سریعتر ماشین بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
سوخت مایع بنزین و گازوئیل به دلیل اینکه در داخل مخازن سوخت مدت های طولانی باقی می مانند و در جابه جایی ها بین مخازن، احتمال اینکه ذرات درشت و ریز با آن ها ترکیب شوند، وجود دارد. در موتور های خودروها و تراکتورها باک های سوخت به مرور زمان باعث پوسیدگی و زنگ زدگی در داخل باک می شود. همچنین گرد و خاک و آب به داخل باک سوخت نشت می کند و در نهایت باعث می شود، ناخالصی هایی درون سوخت ایجاد شود که باعث اختلال در سیستم سوخت رسانی موتور به وجود آید.
سوخت بنزین به دلیل سوخت گیری از پمپ های درون شهری و نگهداری درست سوخت در مخازن پمپ بنزین ها از ناخالصی کمتری برخوردار است و نیاز به فیلتراسیون خاصی ندارد.
در سیستم سوخت رسانی بنزینی معمولا از یک فیلتر در مسیر سوخت رسانی استفاده می کنند و فیلتر با فاصله زمانی کمتری تعویض شده و این فیلتر یکبار مصرف می باشد و پس از هر بار تعویض باید فیلتر نو جایگزین فیلتر قدیمی شود.
در موتور های دیزلی که مصرف سوخت گازوئیل دارند، به این دلیل که سوخت گازوئیل در مخازن دیگری غیر از پمپ های درون شهری نگه داری می شود، امکان اینکه ناخالصی بیشتری داشته باشد و همچنین لازم به فیلتراسیون قوی تر و بهتری نسبت به نوع بنزینی داشته باشد، وجود دارد. چون در سیستم سوخت رسانی دیزلی فشار سوخت و قطعات سوخت رسانی زیاد و حساس می باشد.
سیستم سوخت رسانی در موتور دیزلی، سوخت را از باک دریافت و توسط یک پمپ کوچک به قسمت فیلتراسیون انتقال داده و به پمپ انژکتور سوخت می رساند و پس از آن سوخت تحت فشار قرار گرفته و در فواصل زمانی مشخص به نازل یا سوزن های سوخت می رسد و توسط سوزن های انژکتور داخل محوظه احتراق تزریق می شود.
فیلتراسیون
در مرحله اول که سوخت از باک مکش می شود در فیلتر شیشه ای، آب گیری و ذرات درشت ناخالص سوخت گرفته می شود. این فیلتر از چند قسمت مجزا ساخته شده است، بعد از ورود سوخت به فیلتر گازوئیل تراکتور، سوخت حالت چرخشی پیدا کرده و ذرات درشت و آب به کناره های فیلتر گازوئیل رفته و از آنجا به پایین قسمت شیشه ای (فیلتر) سقوط می کند. در قسمت بالای فیلتر گازوئیل تراکتور یک قطعه ی مخروطی شکل وجود دارد که مانع بالا آمدن ذرات درشت و آب از ناحیه ی وسطی فیلتر به بالا می شود و در قسمت زیرین فیلتر گازوئیل یک محوظه ی کوچک وجود دارد که ذراتی که ته نشین می شود، در آن قسمت قرار می گیرند تا دیگر به قسمت بالای فیلتر راه پیدا نکنند. این فیلتر گازوئیل قابلیت شست و شو دارد و با هر بار باز شدن، اورینگ های فیلتر باید تعویض شود و خود قطعات فیلتر گازوئیل باید شست و شو شود و اگر قسمت شیشه ای آن ترک داشته باشد، شیشه باید تعویض شود.
در مرحله ی دوم سوخت به داخل پمپ مقدماتی یا پمپ سه گوش کشیده می شود، در داخل پمپ یک صافی کوچک وجود دارد، که وظیفه ی این صافی این است که، مانع عبور ذرات درشت و ناخالصی های سوخت به قسمت سوپاپ های پمپ شود.در این مرحله سوخت، تحت فشار کمی قرار می گیرد و به مراحل بعدی فیلتراسیون فرستاده می شود.
پس از گذشت از دو مرحله ی قبلی به اولین فیلتر گازوئیل کاغذی می رسیم، این فیلتر در انواع مختلفی ساخته می شود. یک نمونه از فیلتر گازوئیل کاغذی که در تراکتور های قدیمی 285 نصب میشد، مدل فیلتر کاغذی پایه بلند که در این مدل، یک پیاله ی آب گیر، در قسمت زیر فیلتر نصب میشد و یک شیر تخلیه آب نیز در زیراین پیاله ی آب گیر قرار داشت تا اینکه اگر آب و رسوباتی در زیر فیلتر جمع شود توسط این شیر تخلیه شود. قسمت کاغذی فیلتر معمولا بعد از تعویض قابلیت دوباره مصرف کردن را ندارد و به صورت یکبار مصرف می باشد. برای تعویض فیلتر گازوئیل کاغذی یک پیچ از بالا وجود دارد که باید باز شود و قسمت کاغذی فیلتر کامل تعویض شود.
نوع دیگر این فیلتر گازوئیل به صورت کاملا یک تیکه ساخته شده و این فیلتر در قسمت زیرین دارای یک شیر تخلیه آب می باشد که با هر بار تعویض فیلتر این شیر هم همراه با فیلتر تعویض می شود. این مدل فیلتر نشتی کمی دارد و به راحتی تعویض می شود. این فیلتر در دو سایز کوتاه و بلند ساخته می شود که هر دو مدل از نظر کارایی یکسان است و فقط در زمان تعویض و جریان عبور سوخت با یک دیگر متفاوت است.
در تراکتور های رومانی (U650)، سوخت در دو مرحله توسط فیلتر های پایه کوتاه کاغذی تصفیه شده و به پمپ انژکتور می رسد. در تراکتور های 399، در مرحله ی اول سوخت در فیلتر شیشه ای آب گیر تمیز شده و دو مرحله ی دیگر در فیلتر های پایه کوتاه کاغذی نیز تصفیه می شود. تراکتور های 475، پس از فیلتر شیشه ای، سوخت در دو مرحله از فیلتر های یکبار مصرف (باب کت شیردار)تصفیه شده و به پمپ انژکتور می رسد.
اگر سوخت به هر دلیلی تمیز نشده باشد و ناخالصی های مانند آب و رسوبات از طریق سوخت وارد پمپ انژکتور شود، باعث می شود که پمپ انژکتور تراکتور به مرور زمان باعث خرابی هایی در قسمت های شانه ی گاز ، پمپ ، تقسیم کننده ی سوخت و نازل های سوخت شود که باعث ضعیف شدن موتور، دیر روشن شدن موتور و حتی خاموش کردن موتور در زیر بار زیاد و همچنین ایجاد دود سیاه در خروجی اگزوز شود.
در صورت تعویض نکردن به موقع فیلتر های سوخت، که این زمان تعویض فیلتر ها، بستگی به میزان کارکرد، محیط کار دستگاه و میزان آلودگی سوخت تعیین می شود و اگر خرابی در پمپ و سوزن های انژکتور رخ دهد، هزینه های تعمیر زیاد بوده و نیز دستگاه چند روزی به خاطر تعمیر از کار می افتد که این می تواند ضرر و زیان های بسیاری را به دنبال داشته باشد.