بوش سیلندر تراکتور
اولین موتور هایی که ساخته شده اند موتور هایی که با نیروی بخار کار می کردنند بودند این موتور ها مواد سوختنی یا ذغال سنگ در یک قسمت دیگر سوخته و با فشار بخارآبی که تولید می کردند باعث می شد، اجزای داخلی موتور که شامل پیستون و میل لنگ بود به حرکت در بیاید ولی در موتور های درون سوز امروزی سوخت های مایع و گاز در داخل خود موتور سوخته و باعث تولید انرژی می شود، که ما برای کنترل این مدل موتور ها که در زمان انفجار بیشترین فشار در داخل موتور به وجود می آید که این فشار از یک سمت به جداره ی بوش سیلندر، سر سیلندر و پیستون وارد می شود چون این فشار همراه با حرارت نیز می باشد و پیستون در داخل سیلندر در حال حرکت می باشد باید جداره ی سیلندر، به نوعی تعیین گردد که در برابر سایش و حرارت مقاوم باشند و بتواند به خوبی حرارت خود را به محلول موجود در موتور یا هوای اطراف سیلندر انتقال دهد. بوش های سیلندر در انواع موتور ها به شکل های متفاوتی وجود دارند. در بعضی موتور ها جداره ی سیلندر با بلوکه ی سیلندر یکی می باشد، این مدل مزیتی که دارد نیاز به تعویض بوش سیلندر نیست و هر بار که بوش سیلندر خراب شده باشد، داخل سیلندر توسط دستگاه تراش 0.25 میلی متر تراش خورده و داخل آن صیغلی شده و با تعویض پیستون و رینگ ها به یک شماره بالاتر می رسد، یعنی 0.25 میلی متر بزرگتر شده و موتور دوباره بسته می شود. اگر بار دیگر داخل سیلندر خراب شده باشد و نیاز به تراشکاری داشته باشد بار دیگر 0.25 میلی متر از داخل سیلندر تراش خورده و بقیه ی قطعات نیز باید 0.25 میلی متر بزرگتر شوند ولی این مدل محدودیتی که دارد پس از سه یا چهار بار تراش دیگر قابلیت تراش کاری ندارد و دوم اینکه در این مدل به دلیل اینکه هر باری که، جداره ی سیلندر تراش می خورد از مقاومت بوش و قسمت سخت کاری شده در داخل بوش کم می کند. برای رفع این مشکل در موتور های جدید داخل موتور های سیلندر یک قطعه ی استوانه ای در داخل بوش تعبیه شده و دیگر نیاز نیست داخل سیلندر تراش بخورد و نازک شود در این مدل در صورت خرابی بوش ها تعویض می شود و بوش نو جایگزین می شود ودیگر نیازی به بزرگتر شدن پیستون و رینگ ها نمی باشد و همیشه از نوع استاندارد آن استفاده می شود.
بوش هایی که در داخل سیلندر قرار می گیرند در دو مدل ساخته می شوند؛ در مدل اول ، جداره ی بیرونی بوش با مایع خنک کننده کاملا در تماس می باشد که در این صورت بوش به صورت کامل باید تعویض شود، که تعویض این مدل بوش ها در صورت خراب نشدن بلوکه ی سیلندر به راحتی انجام می گیرد به این صورت که پس از باز کردن موتور شما می توانید بوش ها را جداگانه بیرون کشیده و با نو کردن بوش ها و اورینگ ها می توان بدون نیاز به تراش کاری موتور را تعمیر کرد، که به این بوش ها، بوش های تر گفته می شود و در تراکتور هایی مانند تراکتور های جاندیر و رومانی نیز استفاده می شود.
ویژگی های مهم بوش های تر: 1-بدون نیاز به تراشکاری قابل تعویض می باشد، 2-بهتر خنک شدن به علت تماس مستقیم با مایع خنک کننده ، 3-مناسب موتور هایی که در دما های بالاتری کار می کنند، 4-خرابی نیز در این مدل به علت سرد شدن بوش کمتر می باشد.
موتور های دیگری وجود دارند که به جای استفاده از بوش های تر، از بوش های خشک که در داخل بلوکه ی سیلندر قرار می گیرند، به این معنا که داخل بلوکه ی سیلندر به اندازه ی بوش، تراش خورده و بوش های خشک توسط دستگاه پرس، در داخل بلوکه ی سیلندر قرار می گیرد این بوش ها هیچ تماسی با مایع خنک کننده ندارند و بسیار نازک می باشند. این بوش ها نسبتا هزینه کمی دارند و در دو مدل تراش خورده یا تراش نخورده در بازار موجود می باشد، در زمانی که نیاز به تعویض یک بوش باشد و موتور به طور کامل باز نشود از بوش هایی که قبلا تراش خورده اند و آماده ی نصب بر روی بلوکه می باشد و نیازی به تراشکاری ندارند استفاده می شود، ولی در زمانی که موتور کامل باز شده و نیاز به تعویض همه ی بوش ها است، بهتر این است که بلوکه و بوش های تراش نخورده توسط تراشکار تعویض شده و بعد از آن داخل بوش تراش خورده، آماده ی نصب پیستون و رینگ می باشد.
ویژگی های مهم بوش های خشک: 1-این مدل بوش بهتر در محل نصب خود قرار می گیرد، 2-سبک و کم هزینه بودن این مدل بوش، 3-نشت نکردن کمپرس به داخل مایعات، 4-مخلوط نشدن آب با روغن
عوامل و نشانه های خرابی بوش سیلندر تراکتور:
- ایجاد صداهای غیر عادی در هنگام کارکردن موتور
- کمتر شدن قدرت موتور میتواند ناشی از جا باز کردن بوش باشد.
- در صورت سخت کار کردن و فشار زیاد به موتور، در زمان بدون بار
- استفاده از روغن موتور نامرغوب باعث چسبیدن پیستون به بوش می شود.
- خنک کاری نامناسب باعث خرابی پیستون و بوش می شود.
- نشت زیاد بنزین در پیستون میتواند منجر به خوردگی بوش گردد.
- دود سیاه و آبی همزمان از اگزوز خارج شود.
- استفاده از رینگهای نامرغوب منجر به خرابی بوش سیلندر تراکتور میشود.
در صورتی که در داخل محوظه ی احتراق شیء خارجی مانند؛ گرد و خاک، فلزات و آب وارد شود باعث خرابی سریع در جداره ی سیلندر ، پیستون و سر سیلندر می شود. یکی از خرابی های بوش ، ایجاد شیار بر روی بدنه ی بوش که باعث عبور هوا و روغن می شود، در بعضی مواقع خود بوش سیلندر تراکتور نیز ترک خورده و نشتی هوا به داخل موتور باعث ایجاد بخار زیاد در داخل لوله ی بخار می شود.
بعضی از بوش های خشک که انواع مختلفی از نظر تراش کاری دارند؛ در چهار حالت: استاندارد ، تعمیر اول، تعمیر دوم ، تعمیر سوم می باشد.حالت استاندارد این بوش حالتی است که در داخل بوش هیچ تراشی انجام نشده باشد بنابراین پیستون و رینگ نیز حالت استاندارد دارد. تعمیر اول حالتی است که در آن یک تراشی به اندازه 0.25 میلی متری انجام می شود و به همین خاطر باید پیستون و رینگ به همین اندازه بزرگتر انتخاب شوند. در حالت تعمیر دوم این مقدار به 0.50 میلی متر و در حالت تعمیر سوم این مقدار به 0.75 میلی متر می رسد. پس از این تراش ها بوش به قدری نازک شده که قابلیت تراش نداشته و باید کامل تعویض شود.