بوش پیستون تراکتور فرگوسن
موتور تراکتور از چند قسمت تشکیل شده است که شامل سرسیلندر، بلوکه ی سیلندر، کارتر می باشد.
ساختار سرسیلندر: به گونه ای است که اجزای سوپاپ و مسیر های ورود و خروج هوا بر روی آن نصب می شود و به صورت جداگانه ساخته شده و بر روی بلوکه ی سیلندر نصب می شود.
ساختار کارتر موتور به این صورت است که محفظه ی پایین سیلندر را در بر می گیرد و روغن موتور و مجموعه ی پمپ روغن موتور در آن قرار می گیرد و از پایین به بلوکه ی سیلندر متصل می شود.
بلوکه ی سیلندر که قطعات اصلی موتور در داخل آن قرار می گیرند و بزرگترین قطعه در موتور ها می باشد. قطعاتی که داخل بلوکه ی سیلندر قرار می گیرد و در همه ی موتور ها مشترک می باشد، این قطعات با ابعاد و اندازه های متفاوتی در موتور ها مورد استفاده قرار می گیرد.
قطعه ی اولی که بر روی بلوکه ی سیلندر نصب می شود؛ بوش سیلندر تراکتور می باشد. بوش سیلندر ها در دو مدل برای موتور های تراکتور ساخته شده یک مدل بوش تر است , از این نظر تر گفته می شود که با آب یا مایع خنک کننده مستقیما در تماس می باشد. مدل دیگر بوش که بوش خشک می گویند، بوش هایی هستند که هیچگونه تماس مستقیمی با آب یا مایع خنک کننده ندارد و داخل بلوکه ی سیلندر به صورتی نصب میشود که پشت بوش ها یه لایه ی نازکی بین بوش ها و آب وجود دارد که مانع نفوذ آب به پشت بوش می شود. بوش های خشک معمولا در مدل های تراش خورده و تراش نخورده در بازار وجود دارد. بوش هایی که تراش نخورده اند پس از قرار گرفتن در داخل بلوکه ی سیلندر حتما داخل بوش ها باید تراشکاری شود تا بتوان پیستون و رینگ ها را داخل آن نصب کرد
مزیت بوش های تراش نخورده این است که بعد از نصب بر روی بلوکه تراشکاری شده اند و داخل بوش دایره کامل می باشد. دستگاه پرس بوش سیلندر تراکتور را جا می زند و به همین خاطر امکان لقی در پشت بوش وجود ندارد.
بوش های خورده که از قبل تراشکاری شده اند، این بوش ها دیگر نیازی به تراشکاری پس از نصب بر روی بلوکه ندارند. زمانی که مشکلی برای یکی از سیلندر ها یا بوش ها پیش بیاید یا دسترسی به تراشکار سخت باشد معمولا از بوش های آماده ای که از قبل تراش خورده باشد استفاده می شود. در صورتی که این بوش ها درست و دقیق داخل بلوکه ی سیلندر نصب شود، به خوبی کار می کند.
پیستون هایی که در داخل سیلندر های موتور تراکتور ها هستند، از جنس آلومینیوم ساخته می شوند. پیستون تراکتور بر اساس نوع تراکتورها در ابعاد و اشکال، تعداد شیار های رینگ آماده می شوند.
پیستون تراکتورها در قسمت بالای پیستون یک محفظه ای برای احتراق اولیه وجود دارد که به آن محفظه ی احتراق گفته می شود و این محفظه در بعضی از موتور ها بر روی سر سیلندر تعبیه شده است و سر پیستون صاف می باشد. پیستون تراکتور بسته به نوع موتور، سه رینگ و چهار رینگ ساخته می شود. پیستون های سه رینگ سبک تر از نوع پیستون چهار رینگ می باشد ولی پیستون های چهار رینگ عمر بیشتری نسبت به پیستون های سه رینگ دارند.
پیستون تراکتور ها در داخل موتور توسط یک شاتون به میل لنگ متصل می شود که حرکت رفت و برگشت پیستون را انتقال دهد، در دور پیستون تراکتور شیار های برای نصب رینگ وجود دارد که رینگ در داخل آن ها نصب شده و عمل آب بندی را انجام می دهند. قطر پیستون معمولا چند دهم از درون سیلندر کوچک تر است که بین جداره ی سیلندر و پیستون یک لایه ی روغن قرار گیرد تا پیستون به جداره ی سیلندر نچسبد.
این فاصله بین بوش پیستون تراکتور فرگوسن بسیار مهم است و نباید جداره ی سیلندر ، دارای شیارهای باشد، که روغن و هوا از آن عبور کنند. جداره ی سیلندر به مرور زمان که، پیستون با رینگ ها داخل آن حرکت کند باعث بزرگ تر شدن جداره ی بوش سیلندر تراکتور می شود. در صورت بزرگتر شدن جداره ی بوش سیلندر باید بوش ها و پیستون ها تعویض گردد.
رینگ موتور تراکتور
ساخته شده اند از جنس های مقاوم در مقابل سایش، رینگ ها بر روی پیستون نصب می شوند و در داخل بوش سیلندر در حال حرکت می باشند.به همین منظور تنها قطعه ای که با جداره ی سیلندر مستقیما در تماس می باشند ، رینگ ها هستند. رینگ ها در تراکتور ها بر حسب نوع موتور، سه رینگ یا چهار رینگ انتخاب می شوند، که در مدل سه رینگ؛ دو رینگ کمپرسی و یک رینگ روغنی وجود دارد. در مدل چهار رینگ بر روی هر پیستون دو عدد رینگ کمپرسی و دو عدد رینگ روغنی وجود دارد.
برای اطمینان از اندازه درست رینگ و جداره سیلندر باید قبل از نصب رینگ ها بر روی پیستون رینگ ها را در داخل سیلندر قرار داد و دهانه رینگ را با شانه فیلر اندازه گرفت این اندازه در موتور های مختلف متفاوت می باشد، که در دفترچه راهنمای آن، اندازه ی استاندارد برای این موتور مشخص شده است.
رینگ های موتور های تراکتور بعد از هر بار باز شدن حتما باید تعویض گردد، به این خاطر که رینگ های قدیمی احتمال شکستن بسیار بالایی در هنگام نصب دارند.
ترتیب چیدمان رینگ ها بسیار مهم بوده و به همین منظور در داخل پک های رینگ و بر روی کاغذ های رینگ ها این ترتیب نوشته شده است به این صورت که در مرحله ی اول رینگ های روغنی بر روری پیستون نصب شود بعد از آن رینگ هایی که از قسمت بیرون دارای شیار روغن برگردان می باشند، باید نصب شود بعد از آن اگر پیستون چهار رینگ باشد، رینگ کمپرسی که از داخل دارای پخی هست باید نصب شود و در آخر رینگ کمپرسی که معمولا فولادی می باشند نصب می شود. نکته ی دیگر که باید رعایت شود این است که نوشته های روی رینگ ها رو به بالای پیستون باشد. قبل از نصب پیستون در داخل بوش باید روی رینگ و روی پیستون روغن کاری شده و ترتیب چیدمان رینگ ها انجام شود.
ترتیب چیدمان دهانه ی رینگ ها به این صورت است که نباید دهانه ی رینگ ها بر روی گژنپین قرار گیرد و باید دهانه ی هر کدام از رینگ ها 180 درجه با رینگ قبلی اختلاف داشته باشد.