پشتیبانی آنلاین
۹۸۹۱۵۴۶۰۲۰۲۲+
پشتیبانی آنلاین

  +۹۸۹۱۵۴۶۰۲۰۲۲

متناسب بودن اهرم ها و کابین تراکتور برای راننده

اشتراک گذاری:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Pinterest
print
امتیاز این مطلب:
5/5

متناسب بودن اهرم ها و کابین تراکتور برای راننده

متناسب بودن اهرم ها و کابین تراکتور برای راننده

مفهوم کلی ارگونومی و اصول کاری

مهندسی انسانی یا ارگونومی به جنبه سیستم و رابطه انسان و ماشین آلات سر و کار دارد که به معنای متناسب بودن اهرم ها و کابین تراکتور برای راننده یا اپراتور است. به این زمینه که با هدف متناسب سازی ماشین آلات با انسام یا بدن انسان گفته می شود، به اصطلاح ارگونومی گفته می شود. ارگونومی (ergo = کار؛ nomos = قوانین در یونانی) اخیراً عملاً به یک زمینه تخصصی تبدیل شده است، هدف از ارگونومی یا آسایش اپراتور در هنگام کار که طب کار هم گفته می شود آن است که فرد درگیر با کار یا درگیر با ماشین آلات و یه حتی به طور ساده راننده تراکتور در حین کار و عملیات از راحتی و آسایش فیزیکی و روانی برخوردار باشد تا حداکثر کارایی را در یک مدت طولانی داشته باشد. یعنی در هر لحظه به صورت کامل آرامش روانی و جسمی برای اپراتور فراهم باشد که تصمیم درست بگیرد و مانعی او را اذیت نکند. ضمن اینکه شرایط کاری او به گونه ای نباشد که در دراز مدت با دردهای مضمن درگیر شود که هزینه های درمانی زیادی را به کشاورز وارد کند. در واقع هدف از متناسب بودن اهرم ها و کابین تراکتور برای راننده این است که حداکثر کارایی عملیاتی را داشته باشیم که منجر به رویکرد چند رشته ای می شود. تفاوت جزئی بین دو رویکرد وجود دارد، رویکرد اول عمدتاً به یکپارچه سازی سیستم انسان- ماشین می پردازد، در حالی که رویکرد دوم به رفاه افراد مربوطه می پردازد. از این رو، ارگونومی به رابطه بین انسان و شغل و محیط او می پردازد، به ویژه به کارگیری دانش تشریحی، فیزیولوژیکی و روانشناختی برای مشکل ناشی از آن.

نتیجه ارگونومی نیز دستیابی به استفاده منطقی از توانایی های انسانی و انطباق بهینه موقعیت کاری با این قابلیت ها است. علم ارگونومی ناظر بر این مطلب است که ادوات و ماشین هایی که فرد با آن مرتبط است متناسب با ویژگی های خود فرد تنظیم می شود. ارگونومی که به عنوان سیستم انسان-ماشین-محیط شناخته می شود، با ماشین، اپراتور و محیط کاری آن به عنوان یک سیستم کامل که بر عملکرد کار مورد نظر تأثیر می گذارد، سر و کار دارد. به طور خاص برای تراکتور به عنوان متناسب بودن اهرم ها و کابین تراکتور برای راننده شناخته می شود. ارگونومی مطالعه طراحی تجهیزات و وسایلی است که متناسب با بدن انسان، حرکات و توانایی های شناختی آن باشد. با محیط کار فیزیکی، طراحی ابزار و فناوری، طراحی ایستگاه کاری، نیازهای شغلی و بارگذاری فیزیولوژیکی و بیومکانیکی روی بدن سروکار دارد.

متناسب بودن اهرم ها و کابین تراکتور برای راننده

ارگونومی در طراحی تراکتور و ادوات کشاورزی

جنبه های ارگونومیک در حین استفاده در ماشین آلات کشاورزی از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا اپراتور باید ماشین را در مزرعه به کار ببرد. خستگی فیزیولوژیکی و روانی بر عملکرد اپراتور یا راننده تأثیر می گذارد. هدف ارگونومی نه تنها بهبود عملکرد کاری بلکه بهبود آسایش انسان و همچنین ایمنی است. اگر جنبه های ارگونومیک به درستی مورد توجه قرار نگیرد، عملکرد سیستم ضعیف خواهد بود و زمان کار موثر کاهش می یابد. هدف ارگونومی طراحی محل کار به گونه ای است که با قابلیت های فیزیولوژیکی، روانی و رفتاری کارگران مطابقت داشته باشد. عوامل زیادی در حین کار به عنوان استرس بر اپراتور عمل می کنند. این تنش‌ها ممکن است به دلیل حجم کار، بی‌حرکتی برای کار طولانی‌تر، دمای محیط، رطوبت نسبی، ارتعاشات، صدا، گرد و غبار، دود و سایر گازها باشد. احساس احتمال تصادف در حین کار، محصور شدن فضا، بار بیش از حد اطلاعات مورد رسیدگی و غیره منجر به خستگی روانی می شود. در طول مطالعات ارگونومیک، این تنش ها را می توان بر حسب فشار بر اپراتور اندازه گیری کرد. مهمترین فشارهای فیزیولوژیکی مربوط به فعالیت قلب، تنفس، ناراحتی، خستگی عضلانی و غیره است. برای اندازه گیری فشار روانی، استرس روی چشم، کاهش شنوایی، خطاها، سرعت کار، عملکرد کاری بیشتر در مطالعات مورد استفاده قرار می گیرد.

متناسب بودن اهرم ها و کابین تراکتور برای راننده

رانندگی و کنترل تراکتور و کامیون ویژگی های مشترک زیادی دارد. آن‌ها فعالیت‌های بسیار استرس‌زا، هم از نظر جسمی و هم از نظر ذهنی هستند که راننده را ملزم می‌کند تا برای مدت طولانی در داخل کابین به طور مداوم چند کار انجام دهد. علاوه بر این، راننده معمولاً تنها است، او مجبور است رانندگی کند و به طور همزمان وظایف مختلف را روی داشبورد انجام دهد، با فشار زیادی برای رسیدن به کیفیت مورد نیاز و در عین حال اطمینان از ایمنی. راننده باید هنگام کنترل داشبورد خودرو، با استفاده از کلاچ، ترمز، اهرم‌های کنترل، حرکات دقیق بدن، به ویژه با بازوهای بالایی مانند فرمان، نگاه کردن به جلو و عقب (به ویژه برای تراکتورها) را انجام دهد. اخیراً تراکتورها و کامیون ها با داشبوردهای اختصاصی ارائه شده است که با آن ها وظایف عملیاتی را کنترل و اجرا می کنند. متأسفانه، به دلیل پیچیدگی روزافزون کار، چنین داشبوردهایی بزرگ و پر از کنترل و دکمه و نمایشگر و اهرم هستند و به طور کامل متناسب با نیازهای کاربران قابل تنظیم نیستند. همچنین ثابت شده است که وضعیت و رفتارهای نادرست در هنگام استفاده از اهرم ها و پدال ها در دراز مدت می‌تواند باعث ایجاد مشکلات جسمانی در قسمت‌های مختلف بدن به خصوص اندام فوقانی بدن از قبیل بازوها، گردن، شانه ها، کمر و سر می شود. در نتیجه، طراحی اجزای کابین، صندلی ها و اهرم ها نقش مهمی در تعریف راحتی راننده و قابلیت استفاده از سیستم ایفا می کند و به طور قابل توجهی بر بهره وری، راحتی و ایمنی تأثیر می گذارد. در این زمینه، انتخاب روشی و اجزایی که همه عوامل را مد نظر بگیرد که منجر به آسایش اپراتور و راننده در عین حالی که بازدهی حداکثر است ضروری می باشد. باید برای پاسخگویی به نیازهای فیزیکی، روانی، اجتماعی و فرهنگی انسان، از گنجاندن عوامل انسانی در طراحی کابین و همچنین تمرکز خاص بر روی ابزارهای کنترل کابین و داشبورد استفاده کرد. باید جوری اجزا و کنترل تراکتور در حین کار انجام شود که مواردی از قبیل تهویه و اکسیژن مناسب، وضعیت بدنی مسلط و راحت، دسترسی کامل و بدون سختی راننده به اهرم ها و پدالها، جلوگیری از اختلالات اسکلتی و استخوانی برای کاربر فراهم شده و حتی مواردی از قبیل ناراحتی، سر و صدا و استرس های راننده هم مد نظر قرار بگیرد و کنترل شود.

متناسب بودن اهرم ها و کابین تراکتور برای راننده

یکی از موارد خاص که به عنوان مثال بیان می شود، پدال کلاچ در تراکتورها می باشد. تنظیم بودن پدال کلاچ برای شخص راننده تراکتور تأثیر بسیار مهمی در راحتی و تسلط فرد بر تراکتور دارد. ارتفاع پدال کلاچ برای هر شخص با توجه به قد و ویژگی های فیزیکی او تعیین می شود. اگر ارتفاع پدال کلاچ درست تنظیم نشود، روی زانوها فشار آورده و در طی زمان باعث آسیب به زانوها می شود. پس یکی از کارهای مهم برای هر اپراتور تراکتوری تنظیم پدال کلاچ متناسب با قد و قامت خودش می باشد. ارتفاع پدال را باید طوری تنظیم کنیم که وقتی به راحتی پدال را می فشاریم، کلاچ کاملا گیربکس را آزاد کند و دنده ها راحت جا بخورد و وقتی پدال را رها می کنیم، گیربکس کاملا درگیر باشد. باید فرد در هنگام کنترل پدال کلاچ، پاشنه پا به روی زمین باشد و با کمترین نیرو این کار را انجام دهند بدون اینکه کلاچ سفت باشد و راننده مجبور نیروی زیادی را وارد کند.

به عنوان مثالی دیگر، صندلی تراکتور را باید به نحوی تنظیم کنید که زوایای دست شما برای کنترل فرمان ۹۰ درجه باشد و به میزانی صندلی جلو باشد که پاهای شما راحت به پدال برسد و پشت کمر شما پُر باشد. یعنی بدون اینکه از صندلی جلو بیایید، پایتان به کلاچ برسد. کم باید در حین رانندگی راست باشد و با ران بدن، 90 درجه زاویه بسازد. گردن باید حتی الامکان به صورت قائم باشد و مواردی از این قبیل که در دراز مدت سلامتی طولانی مدت راننده تراکتور را تضمین می کند.

در ادامه یک سری ارقام و اطلاعات داده می شد تا مشخص شود که چه کاری باری سلامتی فرد مضر است و هر انسان تا چه حدی می تواند ناهنجاری ها و عوامل آزاردهنده اطراف را مدیریت کند. یکی از نشانه های سختی و سنگینی یک کار برای اپراتور ضربان قلب می باشد. هر چه ضربان قلب شدیدتر شد به معنی سخت تر بودن کار است. به طور مثال در کارهای سبک و معمولی قلب کمتر از 90 ضربان را در هر دقیقه انجام می دهد. اگر این تعداد به 110 ضربان رسید یعنی کار دیگر یک کار سبک و راحت نیست و یک کار متوسط تلقی می شود. اگر از این تعداد هم ضربان فراتر رفت و به 130 ضربان رسید، یعنی کاری را که فرد در حال انجام آن است، کار سنگینی می باشد. به همین ترتیب اگر ضربان به 150 و بیشتر رسید بیانگر آن است که کاری که فرد در حال انجام است خیلی سنگین و بی نهایت سنگین و خسته کننده می باشد. مثل همین بحث ضربان قلب در مورد تنفس و مصرف اکسیژن هم می باشد. در کارهای روزمره و سبک حجم اکسیژنی که انسان تنفس می کند کمتر از نیم لیتر در هر دقیقه می باشد. این مقدار برای کارهای سبک به یک لیتر اکسیژن می رسد. در کارهای سنیگن انسان به یک و نیم لیتر اکسیژن نیاز دارد به همین ترتیب در کارهای فوق سنیگن و به شدت سنگین انسان به ترتیب به 2 و بیشتر از 2 لیتر اکسیژن نیاز دارد. بنابراین همانطور که مشخص است یک سری پارامترها مثل همین ضربان قلب و مصرف اکسیژن وجود دارد که مشخص می کند کار انجام شده سنگین است یا خیر.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 اظهار نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درباره بنوان

گروه بازرگانی بنوان یک تیم حرفه ای است که با توجه به اهمیت توسعه مکانیزاسیون در حوزه صنعت ادوات کشاورزی و حاکمیت وضع نابسامان در این حوزه که اغلب ناشی از سوء رفتار برخی از تولید کنندگان و توزیع کنندگان سود جو، که آن هم متاثر از به روز نبودن دانش کشاورزان و عدم رسیدگی کافی مسئولین به این امر مهم می باشد، ورود به عرصه توزیع ادوات کشاورزی کرده است.

بنوان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

آخرین مقالات

در خبرنامه ما عضو شوید

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و تخفیف ها زودتر از دیگران آگاه میشوید.

سبد خرید
Facebook Email Instagram YouTube Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram
ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد